της Σίσσυς Βωβού

Στις γερμανικές εκλογές του περασμένου μήνα, έχουμε την εκλογή μεγάλου αριθμού γυναικών στο κοινοβούλιο. Το κόμμα Die Linke (Η Αριστερά), πήρε 8,6% των ψήφων συνολικά, και εξέλεξε 64 βουλευτές, από τους οποίους οι 36 είναι γυναίκες και οι 28 άνδρες. Στο προηγούμενο κοινοβούλιο είχε 76 βουλευτές, από τους οποίους οι 41 γυναίκες και 35 άνδρες. Ανατρέπεται έτσι η παραδοσιακή μέχρι σήμερα υπερίσχυση των ανδρών, που συμβαίνει βέβαια σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, με ευχάριστες μόνο εξαιρέσεις. Συνολικά στο γερμανικό κοινοβούλιο, αυτή τη στιγμή οι γυναίκες είναι 30%, αφού τα άλλα κόμματα εξέλεξαν πολύ μικρότερους αριθμούς. Αυτή την ευχάριστη πρωτοτυπία θελήσαμε να εξετάσουμε, συζητώντας με την βουλεύτρια Χάικε Χένσελ, που εκλέχτηκε για τρίτη θητεία. Την συναντήσαμε μετά την ομιλία της στο Φεστιβάλ νέων ΣΥΡΙΖΑ.

Είχαμε μια ευχάριστη εξέλιξη. Με βάση το εκλογικό σύστημα, πώς έγινε να εκλεγεί αυτός ο μεγάλος αριθμός γυναικών;

Έχουμε αυστηρή ποσόστωση για όλες τις λίστες των υποψηφίων στο κόμμα μας. Οι γυναίκες πρέπει να είναι τουλάχιστον το 50%, αλλά συμβαίνει να έχουμε λίστες με 70% γυναίκες, γιατί οι γυναίκες μπορούν να είναι υποψήφιες για όλες τις θέσεις. Οι υποψήφιες/υποψήφιοι εκλέγονται από τους υποψηφίους του κόμματος, που κι αυτοί με τη σειρά τους έχουν ποσόστωση. Στη βάση αυτή προετοιμάζονται οι λίστες και υποβάλλονται για τις εθνικές εκλογές. Έτσι καταλήγουμε με την εκλογή τουλάχιστον 50% γυναικών.

Μέσα στο κόμμα, το θέμα των γυναικείων δικαιωμάτων είναι στην ατζέντα;

Αγωνιζόμαστε για καλύτερους όρους εργασίας, ιδιαίτερα στους τομείς των χαμηλών εισοδημάτων, όπου το 70% περίπου είναι γυναίκες. Επίσης αγωνιζόμαστε για την ελάχιστη σύνταξη, η οποία αφορά τις γυναίκες, γιατί η πλειοψηφία των φτωχών ηλικιωμένων είναι γυναίκες. Φυσικά γνωριζουμε ότι οι μετανάστριες έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες, είναι ευάλωττη ομάδα, έτσι στον αγώνα μας για το κατώτερο εισόδημα και για τους άνεργους, οι μετανάστριες είναι το μεγαλύτερο κομμάτι.

Έχουμε μια ολομέλεια των γυναικών στην κοινοβουλευτική ομάδα, και σ’ αυτή την ολομέλεια πάντα εκλέγουμε μια γυναίκα που θα είναι μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας, που φέρνει όλα τα γυναικεία θέματα, επίσης βάζει βέτο σε κάθε απόφαση για τις εκλεγμένες θέσεις αν δεν ανταποκρίνεται στις ποσοστώσεις. Σε όλες τις ομάδες εργασίας τηρείται η ποσόστωση. Αν έχουμε 6 ομάδες, πρέπει οι 3 από αυτές να έχουν γυναίκα επικεφαλής.

Πάντα αγωνιζόμαστε για την ίση αμοιβή, γιατί οι μισθοί των γυναικών στη Γερμανία είναι στην πραγματικότητα 25% κατώτεροι από τους μισθούς των ανδρών. Αγωνιζόμαστε για κατάλληλους θεσμούς παιδικής φροντίδας, και όπως ξέρουμε, δυστυχώς, η πλειοψηφία των γονέων που έχουν την ευθύνη των παιδιών είναι γυναίκες. Προωθούμε την ισότητα εξετάζοντας κάθε νομοσχέδιο από αυτή την άποψη. Για παράδειγμα, εγώ είμαι στην επιτροπή διεθνών υποθέσεων, εκεί υποστηρίζουμε γυναίκες ακτιβίστριες από πολλά μέρη του κόσμου, ενάντια στο μιλιταρισμό, την δίωξη λόγω φύλου και κάνουμε μια έντονη καμπάνια ενάντια στις γυναικοκτονίες στη Λατινική Αμερική.

Η ολομέλεια των γυναικών στην κοινοβουλευτική ομάδα εκδίδει μια εφημερίδα για τις γυναίκες, που βγαίνει 4 φορές το χρόνο, ονομάζεται LOTTA και σ’ αυτήν συζητούμε για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις γυναίκες με τα οποία ασχολείται η κοινοβουλευτική ομάδα.

Έχουμε καθιερώσει το ετήσιο βραβείο Κλάρα Τσέτκιν, που μέχρι τώρα το έχουμε απονείμει στην φεμινίστρια δημοσιογράφο Florence Hervé και στην Esther Bejerano, που είναι μια από τις γυναίκες αντιφασίστριες που έχουν επιβιώσει από το ολοκαύτωμα, επίσης το έχουμε απονείμει σε κάποιες γυναικείες καμπάνιες.

Κάναμε μια καμπάνια για περισσότερη χρηματοδότηση στα σπίτια γυναικών για θύματα βίας, μέσα από προτάσεις και ψηφίσματα στο κοινοβούλιο. Επίσης αγωνιζόμαστε για αυστηρότερο νόμο για τον προπηλακισμό (stalking) που τα περισσότερα θύματά του είναι γυναίκες.

Υπάρχει μια διακομματική ομάδα στο κοινοβούλιο για τα αναπαραγωγικά και σεξουαλικά δικαιώματα, εκεί αγωνιστήκαμε ενάντια στο τράφικινγκ που σχετιζόταν με το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, υπήρξε κάποια κινητοποίηση της αστυνομίας, μια τηλεφωνική γραμμή SOS, και ευαισθητοποίηση μέσα στην αστυνομία.

Και φυσικά αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα ΛΟΑΤ και στην σχετική επιτροπή προς το παρόν επικεφαλής είναι μια γυναίκα.

Ποια είναι η σύνθεση φύλου του κόμματος;

Δυστυχώς, ακόμα η πλειοψηφία των μελών είναι άνδρες.

Ποια είναι η ποσόστωση στα όργανα;

Η ποσόστωση σε όλα τα όργανα είναι τουλάχιστον 50% γυναίκες. Για την ηγεσία του κόμματος, έχουμε αποφασίσει την διπλή ηγεσία. Σήμερα είναι ο Bernt Rixinger και η Katia Kipping. Δεν υπάρχει όμως αυτή η ποσόστωση στην ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας. Έχουμε μόνο τον Gregor Gysi, έτσι οι γυναίκες αγωνίζονται σήμερα για διπλή ηγεσία.

Στο σημερινό στάδιο της χειραφέτησης των γυναικών, κατανοούμε ότι η ποσόστωση χρειάζεται αν θέλουμε να βρεθούν περισσότερες γυναίκες στην εξουσία. Τα συντηρητικά και τα φιλελεύθερα κόμματα δεν έχουν ποσόστωση.

Στην εκλογική καμπάνια το θέμα των γυναικείων δικαιωμάτων και των φεμινιστικών αιτημάτων είχε δυναμική παρουσία;

Δεν θα το έλεγα. Το κάναμε αυτό μόνο στα κοινωνικά ζητήματα, όπως είπα παραπάνω. Αλλά ο κόσμος βλέπει γυναίκες παντού, να αγωνίζονται για όλα τα δικαιώματα. Επίσης ασχοληθήκαμε με το ζήτημα του σεξισμού στο πολιτικό επίπεδο, ακόμα και στο κοινοβούλιο.

Από τις γυναίκες που εκλέχθηκαν, πόσες βάζουν με συστηματικό τρόπο το θέμα των γυναικείων δικαιωμάτων;

Συστηματικά μόνο λίγες από τις εκλεγμένες του κόμματος Αριστερά θέτουν έντονα το ζήτημα της ισότητας των φύλων και των γυναικείων δικαιωμάτων. Οι υπόλοιπες το υποστηρίζουν, αλλά δεν επικεντρώνονται εκεί. Οι γυναίκες από την πρώην Ανατολική Γερμανία κατά κύριο λόγο πιστεύουν στη θεσμική επίλυση των προβλημάτων της ισότητας των φύλων, που είναι σωστή, αλλά υποτιμούν το φεμινιστικό κίνημα.

Βλέπουμε έναν διαφορετικό λόγο να εκπορεύεται από τις γυναίκες που είναι τώρα πολλές, και επομένως μπορούν να δημιουργήσουν έναν δικό τους λόγο;

Δεν νομίζω. Οι γυναίκες βρίσκονται σε ένα πολύ ιεραρχικό κόμμα και πολιτικό σύστημα. Ετσι, ακολουθούν το λόγο των ανδρών. Λείπει ακόμα μια αλλαγή στο πολιτικό σύστημα προς μια πιο δημοκρατική κατεύθυνση, για την ενδυνάμωση της κινητοποίησης στη βάση του κόμματος και στο λαό. Ακόμα πολλές σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται πίσω από τις πόρτες, με πολύ άτυπο τρόπο, και μετέχουν και γυναίκες σ’ αυτό το παιχνίδι.

Όλες αυτές οι επιτυχίες έχουν αποδυναμώσει την ανδρική κυριαρχία στο κόμμα?

Φυσικά και την έχουν αποδυναμώσει, αλλά παραμένει ο αγώνας μας για την διπλή ηγεσία στην κοινοβουλευτική ομάδα και σε πολλά άλλα επίπεδα, και αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση.

Yπάρχει όρος στο κόμμα σας για περιορισμένο αριθμού θητειών;

Δεν υπάρχουν περιορισμοί

Τι συμβαίνει στο κόμμα των Πρασίνων;

Το κόμμα των Πρασίνων έχει τώρα 63 βουλευτές, επίσης περισσότερες γυναίκες από άνδρες μεταξύ αυτών.

Τι συμβαίνει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα;

Στην κοινοβουλευτική τους οι γυναίκες είναι περίπου 40%.

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΧΑΙΚΕ ΧΕΝΣΕΛ

Έγινε γνωστή στο Πανελλήνιο μετά την ομιλία της στη Μπούντεσταγκ, πριν δύο χρόνια, όπου κατάγγειλε την επίθεση εναντίον του ελληνικού λαού και κατέληξε με το σύνθημα «Είμαστε Όλοι Έλληνες». Διατηρεί εδώ και 10ετίες σχέσεις με τις κινηματικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Δουλεύει περισσότερο από 25 χρόνια στα κοινωνικά κινήματα της Γερμανίας, ιδιαίτερα στην οργάνωση ειρήνης «ΚULTUR DES FRIEDENS» (Κουλτούρα της ειρήνης), που φέτος θα κάνει εορταστική εκδήλωση για τα 25 χρόνια από την ίδρυσή της στο Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας, τον Δεκέμβριο. Η οργάνωση αυτή έχει μεταξύ άλλων μια χορωδία, στην οποία παίζουν μουσική και τραγουδούν στα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες τραγούδια του Θεοδωράκη, με τον οποίο συνδέθηκαν μερικά χρόνια μετά τη δικτατορία.

Την γνωρίσαμε πριν 20 χρόνια στο αντιπολεμικό κίνημα της Βοσνίας, με τη χορωδία της οργάνωσης, και στη συνέχεια τη συναντήσαμε σε πολλά μέρη της γης, στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, και σε αντιπολεμικές εκδηλώσεις στη Γερμανία και άλλες χώρες. Συνέβαλε στον αγώνα για δημοσιοποίηση και παντοειδή στήριξη του αγώνα των οροθετικών γυναικών που διαπομπεύθηκαν.

Επιλέχθηκε πριν 9 χρόνια ως υποψήφια σε εκλόγιμη θέση με το Κόμμα της Αριστεράς, ως μέλος της οργάνωσης Attac για τη δράση της στα κοινωνικά κινήματα. Από την εκλογή της και μετά, έχει υπευθυνότητα για τη διεθνή πολιτική, και πηγαίνει με κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες ή με κινηματικές αντιπροσωπείες σε πολλά μέρη της γης, πάντα για την υπεράσπιση χωρών που απειλούνται με πόλεμο ή αποκλεισμούς, ή υπεράσπιση πολιτών που πλήττονται από την εξουσία, ή γυναικών που πλήττονται από τις τοπικές πατριαρχίες, στο Αφγανιστάν, στο Μεξικό, στην Κούβα, στο Ιράκ και πολλά άλλα μέρη.

Πηγή: Εποχή