Ενώπιον της δικαιοσύνης θα παρουσιαστεί αύριο, Παρασκευή, ο «θρύλος» του παγκόσμιου αθλητισμού Όσκαρ Πιστόριους, μετά την απαγγελία κατηγορίας εναντίον του για τοφόνο της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ, σήμερα το πρωί στην κατοικία του στην Πρετόρια.

Ο Νοτιοαφρικανός ολυμπιονίκης – ο πρώτος αθλητής των Παραολυμπιακών Αγώνων που συμμετείχε σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το περασμένο καλοκαίρι στο Λονδίνο – θα παρουσιαστεί αύριο στις 09:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) σε δικαστήριο της νοτιοαφρικανικής πρωτεύουσας, όπως ανακοινώθηκε από την εισαγγελία.

Ο Πιστόριους αναμενόταν αρχικά να παρουσιαστεί σήμερα ενώπιον της δικαιοσύνης, αλλά αυτό αναβλήθηκε για αύριο για να υποβληθεί σε ιατρική εξέταση και τη λήψη αίματος.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας που ερωτήθηκε από νοτιοαφρικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, η εισαγγελία ετοιμάζεται να αρνηθεί την πιθανότητα να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση. «Υπήρξαν στο παρελθόν πληροφορίες που γνωστοποιούσαν ενδοοικογενειακές διενέξεις στο σπίτι του κατηγορουμένου», σημείωσε εκπρόσωπος της εισαγγελίας.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι απαγγέλθηκε κατηγορία για φόνο στον ύποπτο», δήλωσε στη συνέχεια άλλη εκπρόσωπος.

Τέσσερις σφαίρες

Η σύντροφος του Όσκαρ Πιστόριους υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη στο κεφάλι και το χέρι από τέσσερις πυροβολισμούς από ένα όπλο διαμετρήματος 9 χιλιοστών, σύμφωνα με την αστυνομία. Στο τρέχον στάδιο της έρευνας, η αστυνομία διαπιστώνει ότι «ερρίφθησαν τέσσερις πυροβολισμοί και ότι αυτή χτυπήθηκε από τέσσερις σφαίρες», δήλωσε η Ντενίζ Μπόικες, εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας, η οποία δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να υπήρξαν κι άλλοι πυροβολισμοί.

Η ακριβής ώρα του εγκλήματος δεν έχει ακόμη καθοριστεί και η μόνη βεβαιότητα είναι ότι «η αστυνομία εκλήθη γύρω στις 04:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) από τους γείτονες» του σπιτιού στο οποίο κατοικούσε ο γνωστός αθλητής, ένα συγκρότημα με μικρές διώροφες κατοικίες με φοίνικες που είναι περιφραγμένο με ηλεκτροφόρους φράχτες ασφαλείας, πρόσθεσε η ίδια. Το όπλο του εγκλήματος ήταν ένα «πιστόλι διαμετρήματος 9 χιλιοστών» και «ήταν καταχωρημένο στο όνομα του κ. Πιστόριους»,κατέληξε η ίδια.

Ο Πιστόριους δεν έκρυβε το ενδιαφέρον του για τη σκοποβολή. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα New York Times στις αρχές του 2012, ο αθλητής εμπιστεύτηκε ότι είχε χρειαστεί να επέμβει την παραμονή αφού χτύπησε ο συναγερμός του, ενώ στη συνέχεια και καθώς άναβε η συζήτηση, έβγαλε το όπλο του των 9 χιλιοστών και δύο κουτιά με σφαίρες, προτού επιδοθεί σε ένα μάθημα σκοποβολής για τον συνομιλητή του. Στην ερώτηση αν του αρέσει να εξασκείται συχνά στην σκοποβολή, ο Πιστόριους είχε απαντήσει: «Μόνον από καιρού εις καιρόν, όταν δεν μπορώ να κοιμηθώ».

Δολοφονία – σοκ

Η είδηση έχει προκαλέσει σοκ στη Νότιο Αφρική, καθώς ο Πιστόριους θεωρείται ήρωας. Δεν είναι μόνο τα μετάλλια που έχει κερδίσει σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, όσο ο δικαστικός αγώνας που έδωσε επί χρόνια, ώστε να καταφέρει να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Το νοτιοαφρικανικό καλωδιακό τηλεοπτικό δίκτυο M-Net Movies απέσυρε τη διαφημιστική εκστρατεία του αθλητή, γνωστού επίσης ως «Blade Runner», με άμεση ισχύ, όπως ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος της εταιρείας. Το δίκτυο M-Net Movies τον είχε επιλέξει το Φεβρουάριο για τη διαφημιστική του εκστρατεία υπό το σύνθημα«Κάθε βραδιά είναι μια βραδιά Όσκαρ».

Η διαφημιστική εκστρατεία με τον Blade Runner διακόπηκε αμέσως «από σεβασμό και αλληλεγγύη προς τους ανθρώπους που πενθούν», αναφέρει εξάλλου το δίκτυο σε μήνυμά του στο Twitter.

Ο Οσκαρ Πιστόριους

Ο 26χρονος Πιστόριους πήρε το προσωνύμιο «Blade Runner» από τα τεχνητά μέλη, δύο λάμες από ανθρακονήματα, που αντικαθιστούν τα μέλη του από το γόνατο και κάτω. Τρέχοντας με τα μέλη αυτά εισήλθε το περασμένο καλοκαίρι στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού συμμετέχοντας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου ως ο πρώτος αθλητής των Παραολυμπιακών Αγώνων που συμμετέχει σε διεθνή διοργάνωση αθλητών χωρίς αναπηρία.

Αν και δεν πλησίασε το βάθρο στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, απέσπασε λίγες ημέρες αργότερα χρυσό μετάλλιο στα 400 μέτρα στους Παραολυμπιακούς. Τέσσερα χρόνια πριν, είχε κερδίσει τρία χρυσά μετάλλια (στις κούρσες των 100, 200 και 400 μέτρων) στους Παραολυμπιακούς του Λονδίνου.

Ο Οσκαρ Πιστόριους γεννήθηκε χωρίς περόνες και οι γονείς του αναγκάσθηκαν να αποφασίσουν τον ακρωτηριασμό και των δύο ποδιών του από το γόνατο και κάτω σε ηλικία 11 μηνών. Έμαθε να περπατά με τεχνητά μέλη και ασχολήθηκε με τον αθλητισμό από τα παιδικά του χρόνια, αντιμετωπίζοντας αθλητές χωρίς αναπηρία.

Η Τζέινι Μπρουκς, προπονήτριά του σε ηλικία 16 ετών, διηγείται ότι τής πήρε έξι μήνες για να αντιληφθεί ότι ο Οσκαρ Πιστόριους ήταν ακρωτηριασμένος και στα δύο του πόδια. «Όταν άρχισε μαζί μου, ήταν αρχή του χειμώνα. Τα παιδιά φορούσαν πάντοτε μακριές φόρμες… Έκανε πάντα ότι και οι άλλοι στον ίδιο ρυθμό, δεν χρησιμοποιούσε δικαιολογίες για να αποφύγει μία άσκηση, έκανε τα πάντα με ευσυνειδησία… Μία φορά κάναμε μία άσκηση και είδα ότι δεν κατέβαινε όσο χαμηλά και οι άλλοι…μού απάντησε ‘Κοιτάξτε, είναι το μάξιμουμ που μπορώ να κάνω’ και όταν τον ρώτησα τον λόγο μού είπε: ‘ΟΚ, θα σάς διηγηθώ την ιστορία μου…».

Πηγή: tvxs