της Monika Karbowska*

Στις 21 και 22 Φεβρουαρίου το συνδικάτο βάσης αυτού του γαλλικού εργοστασίου αεροναυπηγικής καλωδίωσης, θυγατρική της Latecoere και υπεργολάβος της Airbus που βρίσκεται στα προάστια της Τύνιδας, πήρε απόφαση για ένα σημαντικό αγώνα.

Οι 450 εργαζόμενοι της περιοχής, σχεδόν όλες γυναίκες, απαιτούν από τη γαλλική εταιρεία να σεβαστεί το εργατικό δίκαιο της Τυνησίας και να υπογράψει σύμβαση αορίστου χρόνου με τους επισφαλείς εργαζόμενους που δουλεύουν εκεί για πάνω από 4 χρόνια.

Οι κοινωνικές συγκρούσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στο εργοστάσιο, το οποίο παρουσιάζεται από τη διοίκησή του ως «μοντέλο» νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και επιτυχημένης αποαποικιοποίησης. Εκτός από το ότι οι μισθοί είναι μισθοί πείνας, οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλισης καθώς και τα εργατικά δικαιώματα δε γίνονται σεβαστά ενώ η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι δεν υπήρχε πριν η Sonia Jebali και η Monia Dridi, δύο γενναίες και αποφασισμένες συνδικαλίστριες, δημιουργήσουν αυτό το συνδικάτο βάσης, θυγατρικό της UGTT (Τυνησιακή Γενική Εργατική Ένωση).

Οι εκλεγμένες εκπρόσωποι Sonia Jebali και Monia Dridi έπαιξαν πρωτεύοντα ρόλο στη συμφωνία σχετικά με την κατάταξη των επαγγελμάτων στις επιχειρήσεις, την οργάνωση των προαγωγών και των μισθολογικών αυξήσεων, η οποία υπεγράφη μεταξύ της UGTT και της εταιρείας. Αλλά τον περασμένο Οκτώβριο η γαλλική διοίκηση απάντησε με lockout ενός μηνός, κλείσιμο του εργοστασίου, με απειλές μετεγκατάστασης και “ανεξέλεγκτη” βία σε βάρος των συνδικαλιστών!

Ο Γάλλος διευθυντής μάλιστα απείλησε με θάνατο την Sonia Jebali (λέγοντας της «Αν είχα όπλο, θα σε σκότωνα!) το οποίο στο σημερινό πλαίσιο δολοφονιών και αποπειρών δολοφονίας ηγετών της Τυνησιακής αριστεράς από τάγματα μισθοφόρων της πολιτικο-οικονομικής εξουσίας, παίρνει μια πολύ ρεαλιστική και ανησυχητική στροφή…

Σήμερα, οι εργαζόμενοι της Sea Latelec απαιτούν σύμβαση αορίστου χρόνου για δύο συναδέλφους τους που εργάζονταν χωρίς αποδοχές για 3 μήνες, εφαρμογή της συμφωνίας για τις κατατάξεις και -το πιο σημαντικό- το τέλος των απειλών για μετεγκατάσταση του εργοστασίου στο Μεξικό ή … στη Γαλλία – μέρος της παραγωγής της Latelec πράγματι μεταφέρθηκε στη Γαλλία σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία προκειμένου να τιμωρηθούν οι Τυνήσιοι … όπου δεν υπάρχει συνδικάτο παρά μόνο επισφαλείς εργαζόμενοι!

Η γαλλική CGT FTM υποστήριξε αυτούς τους αγώνες στη Fouchana, αλλά φαίνεται ότι αυτός ο αγώνας δεν μπορεί να νικήσει χωρίς ευρύτερη υποστήριξη.

Οι γυναίκες της Τυνησίας αγωνίζονται για την κοινωνική δικαιοσύνη, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ισότητα!

Όπως λέει ένα σύνθημα σε μία διαμαρτυρία τους έξω από την πρεσβεία της Γαλλίας: «Ναι στις επενδύσεις, όχι στην αποικιοκρατία”!

Εμείς, οι ακτιβιστές/ιες της Ευρώπης, δεν μπορούμε να μείνουμε θεατές αυτού του αγώνα, αλλά πρέπει να τον υποστηρίξουμε ενεργά!

 

*Για την επιτροπή Τυνησίακο-ευρωπαϊκής στήριξης του συνδικάτου της UGTT στο  Sea Latelec στην Fouchana.

Μετάφραση: Η.Κ.

Πηγή: CADTM