a mighty girl

Η Μασαράτ Μίσμπα, ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου στο Πακιστάν, απέκτησε ένα νέο στόχο στη ζωή της όταν, δέκα χρόνια πριν, μια επιζήσασα από επίθεση με οξύ εμφανίστηκε στο κομμωτήριο της ζητώντας βοήθεια με την εμφάνιση της. «Όταν αφαίρεσε το κάλυμμά της, έπρεπε να κάτσω. Έχασα τη γη κάτω απ τα πόδια μου», θυμάται η Μασαράτ σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο BBC. «Μπροστά μου στεκόταν μια γυναίκα δίχως πρόσωπο. Τα μάτια και η μύτη της έλειπαν και ο λαιμός είχε ενωθεί με το πρόσωπο κι έτσι δεν μπορούσε να τα κουνήσει». Αποφασισμένη να την βοηθήσει, η Μασαράτ βρήκε γιατρούς για να αναδομήσουν το πρόσωπο της, αλλά η ανάμιξή της δεν σταμάτησε εκει: ίδρυσε μια ΜΚΟ με το όνομα Smile Again που τα τελευταία δέκα χρόνια βοήθησε εκατοντάδες επιζήσασες επιθέσεων με οξύ να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους.

Η Μασαράτ έχει ίδρυσε μια απ τις πιο σεβαστές αλυσίδες κομμωτηρίων στο Πακιστάν και από το 2003 όχι μόνο χρηματοδοτεί τη δράση της Smile Again, αλλά έχει μετατρέψει τα κομμωτήρια της σε καταφύγια για γυναίκες που έχουν βιώσει τέτοιες επιθέσεις. Πέρα από την κάλυψη των ιατρικών τους εξόδων, η Μασαράτ εκπαιδεύει τις γυναίκες στο κομμωτήριό της και κάποιες μάλιστα έχουν γίνει κομμώτριες στα καταστήματα της. Δύο από αυτές τις γυναίκες εμφανίζονται στη φωτογραφία: η Αρούζ Άκμπαρ που πυρπολήθηκε από τον σύζυγό της, επειδή γέννησε κορίτσι αντί για αγόρι, και η Σαΐρα Λιακάτ που δέχθηκε επίθεση με οξύ από τον αρραβωνιαστικό της, επειδή αρνήθηκε να φύγει από το σπίτι των γονιών της.

Μόνο αυτόν τον χρόνο έχουν υπάρξει 160 καταγεγραμμένες επιθέσεις με οξύ στο Πακιστάν, οι δικηγόροι όμως πιστεύουν πως ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Η Μασαράτ πιστεύει πως το κράτος πρέπει να εμπλακεί περισσότερο στην προστασία των γυναικών, αλλά και στη μείωση των περιστατικών, δηλώνοντας πως «επειδή είναι ένα ζήτημα που αφορά κυρίως τις γυναίκες, βρίσκεται τελευταίο στις προτεραιότητές τους. Επιπλέον, λένε πως αμαυρώνει την εικόνα της χώρας. Γι’ αυτό αποσιωπάται και θάβεται κάτω απ το χαλί».

Συμπληρώνει, «Ακούς τις ιστορίες τους και ότι οι θύτες κινητοποιούνται από τόσο ασήμαντες αφορμές, συχνά χωρίς καν αφορμή, και σκέφτεσαι “είναι αυτός ο κόσμος που θέλουμε να ζούμε;”». Από τη μεριά της η Μασαράτ προσπαθεί να χτίσει τον κόσμο στον οποίο θέλει να ζει βοηθώντας μια γυναίκα τη φορά, βοηθώντας τη να ξαναχτίσει τη ζωή της.

Περίπου 1500 άτομα παγκοσμίως, 80% εκ των οποίων είναι γυναίκες, δέχονται κάθε χρόνο επίθεση με οξύ. Από αυτές ένα συντριπτικό ποσοστό αφορά νέες γυναίκες, με τα θύματα κάτω των 18 ετών να κυμαίνονται μεταξύ του 40% και του 70%.

Για να μάθετε περισσότερα για την οργάνωση της Μασαράτ, επισκεφτείτε το Depilex Smileagain Foundation (Official Fan Page)

Για να βοηθήσετε το έργο της, πατήστε http://www.depilexsmileagain.com/

Ή επισκεφτείτε την σελίδα του BBC http://bbc.in/1tO9780

Η φωτογραφία είναι του Adrian Fisk  Adrian Fisk Photography “Pakistan’s Burnt Beauticians” – για να δείτε περισσότερες, επισκεφτείτε το http://bit.ly/1wSKgiW

Για να μάθετε περισσότερα για τις επιθέσεις με οξύ, δείτε το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ “Saving Face” που διηγείται τις ιστορίες Πακιστανών γυναικών που έχουν δεχτεί τέτοιες επιθέσεις. Μπορείτε να το βρείτε σε ψηφιακή μορφή εδώ http://amzn.to/1lPOIe6

Ή να μάθετε περισσότερα γι αυτό στο http://savingfacefilm.com/

μετάφραση: Άννα Σιγαλού

Πηγή: a mighty girl