της Δήμητρας Σπανού

Μέλη γυναικείων οργανώσεων βρεθήκαμε στην πρώτη προβολή της ταινίας και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας. Η ταινία που θίγει το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης, όμως με χιούμορ και ευαισθησία, μας άρεσε έτσι λοιπόν σας την παρουσιάζουμε.

Η Φάιζα (Bushra), μια φτωχή μητέρα δύο παιδιών με συντηρητικές απόψεις, προσπαθεί να αποφύγει το καθημερινό βασανιστήριο της παρενόχλησης. Η Σέμπα (Nelli Karim), αστή σχεδιάστρια κοσμημάτων και θύμα άγριας επίθεσης ομάδας νέων ανδρών, δίνει διαλέξεις σε γυναίκες για το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης, προσπαθώντας να τις πείσει να μιλήσουν ανοιχτά για το πρόβλημά τους. Η Νέλλη (Nahed El Sebai), μια νεαρή ερασιτέχνης κωμικός, είναι η πρώτη γυναίκα στην Αίγυπτο, που θα κινηθεί δικαστικά για την βίαιη σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε. Τρεις γυναίκες από διαφορετικές τάξεις στο Κάιρο. Ενώνονται για να αντιμετωπίσουν το κοινό πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης, όταν μία από αυτές θα αποφασίσει να πάρει την υπόθεση στα χέρια της. Όταν οι άντρες επιχειρούν να την παρενοχλήσουν, αυτή τους τραυματίζει με μαχαίρι στα σεξουαλικά τους όργανα.

Η ταινία “Οι γυναίκες του λεωφορείου 678” εξιστορεί μια σκληρή πλευρά της Αιγύπτου, εκείνη του καθημερινού φόβου χιλιάδων γυναικών, επειδή απλώς υπάρχουν και κυκλοφορούν. Ένα πρόβλημα που αφορά στην ουσία όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως καταγωγής ή χώρας διαμονής. Ποιοι είναι οι άντρες που παρενοχλούν; Γιατί; Φταίνε τα ρούχα των γυναικών; Μπορούν οι γυναίκες να ενωθούν απέναντι στο πρόβλημα; Το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης προσεγγίζεται στην ταινία με όλες τις αντιφάσεις και δυσκολίες που εμπεριέχει, κάνοντας ορατό ένα ζήτημα που συνήθως δεν συζητιέται. Ορίστε μερικά στοιχεία που συνοδεύουν την παρουσίαση της ταινίας:

  • Σύμφωνα με παγκόσμιες έρευνες, το ποσοστό των εργαζομένων που υφίσταται σεξουαλική παρενόχληση διαφέρει ανά κράτος και κυμαίνεται από 85% των εργαζομένων σε πατριαρχικές κοινωνίες έως 20-40% στις βορειοευρωπαϊκές χώρες. Το 60-70% της σεξουαλικής παρενόχλησης προέρχεται από ανωτέρους και το 30% από συναδέλφους.
  • Στην Ευρώπη ένα ποσοστό των γυναικών – περίπου 40%- υπομένουν την παρενόχληση σιωπηλά επειδή φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους, ενώ το 44% των συναδέλφων που έχει αντιληφθεί τη σεξουαλική παρενόχληση σε συνάδελφο δεν αντιδρούν. Τα πιο πολλά θύματα φοβούνται να μιλήσουν στους συναδέλφους ή στην οικογένειά τους από φόβο ότι θα κατηγορηθούν ότι οι ίδιες το προκαλούν.
  •  Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2008 από το Αιγυπτιακό Κέντρο για τα Δικαιώματα της Γυναίκας σε 1.010 γυναίκες, έδειξε ότι 98% των ξένων γυναικών και το 83% των Αιγυπτίων γυναικών έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση, παρά το ότι τα περισσότερα από τα θύματα των Αιγυπτίων γυναικών φορούσαν ισλαμική μαντίλα.
  • Μια στις δέκα Ελληνίδες δέχονται ανεπιθύμητες σεξουαλικές προσεγγίσεις έως και βιασμό (5%) από προϊσταμένους η συναδέλφους τους στον χώρο εργασίας. Το 85% των εργαζομένων γυναικών στον ιδιωτικό τομέα που υφίστανται σεξουαλική παρενόχληση απολύονται ή παραιτούνται και στο δημόσιο τομέα μετατίθενται σε άλλο τμήμα, ενώ ο θύτης δεν υφίσταται καμιά επίπτωση.