της Βέρας Σιατερλή

To Σάββατο 19 Γενάρη εργαζόμενοι-ες νεολαία, εκατοντάδες άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, συνδικαλιστές-τριες, αγωνιστές-τριες της αριστεράς και των κινημάτων, Δημοτικά Συμβούλια, συνδικάτα, αντιφασίστες και αντιφασίστριες σε όλη την Ελλάδα και σε άλλες χώρες διαμαρτυρήθηκαν στην Αθήνα, στην αντιφασιστική κινητοποίηση.

Συγκλονιστική ήταν η σεμνή τελετή-προσευχή που οργάνωσε η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος στη Πλατεία Κοτζιά νωρίτερα, με μεταφορά του φερέτρου του δολοφονημένου στα Πετράλωνα από νεοναζί εικοσιεξάχρονου εργαζόμενου στις Λαϊκές Αγορές Σεχζάτ Λουκμάν. Ακολούθησε μαζική συμμετοχή τους με τα παιδιά τους.

Η πορεία ξεκίνησε από την Ομόνοια μετά τις ομιλίες με μια μαχητική διαδήλωση πίσω από το πολύχρωμο πανό «Αθήνα, πόλη αντιφασιστική» που κάλυπτε όλη τη Σταδίου. Διαδηλωτές-τριες είχαν φτάσει από την Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα τη Πάτρα, το Ναύπλιο κα. Μετανάστες-τριες από την Αφρική και την Ασία και την Μ.Ανατολή, βρίσκονταν σε όλη τη διάταξη της πορείας, ανάμεσα τους και πολλά παιδιά. Συνδικάτα εκπαιδευτικών, νοσοκομειακών, η Ιντρακόμ, η ΠΟΘΑ και πολλά άλλα κατέβηκαν στη διαδήλωση. Οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων έδωσαν επίσης το παρών. Συμμετείχαν τοπικές αντιφασιστικές επιτροπές και λαϊκές συνελεύσεις, δημοτικές κινήσεις, οργανώσεις της Αριστεράς, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ, το ΝΑΡ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι Αγωνιστικές Κινήσεις, το ΕΕΚ, το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα.

Στη συναυλία, δεκαοκτώ καλλιτέχνες και συγκροτήματα ενώθηκαν με ομιλητές για να διατρανώσουν ότι δεν περνάει ο φασισμός και η δολοφονική τρομοκρατία των νεοναζί. Έγινε ένα λεπτό σιγής με χιλιάδες διαδηλωτές να υψώνουν τις γροθιές τους για τον Σαχζλάτ Λουκμάν και μετά την ομιλία του Τζαβέντ Ασλάμ οι Πακιστανοί μετανάστες μετέβησαν στο Περιστέρι στο σπίτι των συγγενών του. Την εκδήλωσε άνοιξε ο Κώστας Αρβανίτης, δημοσιογράφος, και ακολούθησαν ομιλίες για την ιθαγένεια των παιδιών των μεταναστών με τα ίδια πάνω στη σκηνή.

Το κάλεσμα μετατράπηκε σε διεθνή κινητοποίηση σε πάνω από 30 πόλεις σε όλον το Πλανήτη, ανάμεσα τους το Λονδίνο, το Εδιμβούργο, οι Βρυξέλλες, η Βιέννη, το Σίδνεϋ και η Καμπέρα στην Αυστραλία, το Τορόντο, η Ν.Υόρκη, το Σικάγο, το Τάμπερε στην Φινλανδία και αλλού. Παντού ήταν εμφανής η μεγάλη συμμετοχή των γυναικών.

τέλος, στη Νέα Υόρκη