Αναβίωσε χθες στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας σε όλες του τις λεπτομέρειες, το φρικιαστικό κακούργημα που τελέστηκε τον Απρίλιο του 2009, όταν ο εν διαστάσει σύζυγος της Βαλμπόνας Ρ. την τεμάχισε αποκόπτοντας τα τέσσερα μέλη της με αλυσοπρίονο. Η ζωή της τελικά σώθηκε ως αποτέλεσμα του εξαιρετικού συντονισμού νοσοκομείου Καλαμάτας, Ελικοπτέρου διακομιδής και νοσοκομείου ΚΑΤ, όπου οι τρεις χειρούργοι (Ιγνατιάδης, Φαντρίτης, Πολυζώης) κατάφεραν να της σώσουν τη ζωή και να επανασυνδέσουν τα μέλη της, που όλα πλέον λειτουργούν, έστω και με κάποια αναπηρία, πραγματοποιώντας έναν αληθινό ιατρικό άθλο.

Η πρόεδρος του Εφετείου κ. Γκιούλη, η εισαγγελέας κ. Χουβετσανάκη όσο και ο δικηγόρος της Βαλμπόνας Παναγιώτης Νέλας (από το γραφείο του κ. Μαντά), ανέφεραν στις ομιλίες τους ότι ποτέ δεν έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν ένα τόσο αποτρόπαιο έγκλημα.

Από όλη τη διαδικασία του Εφετείου προέκυψε ότι και από αυτήν του πρωτόδικου δικαστηρίου στο Γύθειο πριν δύο χρόνια: ότι το έγκλημα ήταν εκ προμελέτης, αλλά επίσης ότι πραγματοποιήθηκε με τελετουργικό τρόπο για τον εξευτελισμό του θύματος. Η ποινή του πρωτόδικου δικαστηρίου επιβεβαιώθηκε χωρίς καμιά μείωση, ενώ η εισαγγελέας ανέφερε ότι κακώς είχε δοθεί ελαφρυντικό μεταμέλειας στον κατηγορούμενο στην πρώτη δίκη, που όμως δεν μπορεί να αρθεί από το Εφετείο. Η ποινή παρέμεινε στα 17 χρόνια κάθειρξη ενώ προστέθηκε ισόβια απέλαση μετά την έκτισή της (το πρώην ζευγάρι είναι αλβανικής υπηκοότητας).

Η πρωτοβουλία μας βρέθηκε δίπλα στην νέα γυναίκα από την πρώτη στιγμή που πληροφορηθήκαμε την ακραία αυτή περίπτωση έμφυλης βίας, με δημόσια εκδήλωση μπροστά στο ΚΑΤ το Μάιο του 2009, με αρωγή σε κάθε ανάγκη της, με ψυχολογική στήριξη, με παρουσία στα δύο δικαστήρια. Δίπλα της ήταν από την αρχή και πάντα εξακολουθεί να είναι ο σύντροφός της.

Σήμερα νιώθουμε ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της δίκης, το οποίο ήταν μια ανακούφιση για την ίδια την παθούσα, η οποία συνεχίζει να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα υγείας αλλά και πολλά με το οικογενειακό της περιβάλλον, και ιδιαίτερα με τα δύο παιδιά της, η ύπαρξη των οποίων την εμπόδισε τότε να λάβει την αποφασιστική αυτή στάση που θα απέτρεπε ένα προαναγγελθέν έγκλημα.

Από όλα τα στοιχεία που την συνθέτουν την ειδεχθή αυτή περίπτωση βίας, προκύπτει ξανά ότι εμείς οι γυναίκες δεν πρέπει να υποτιμούμε ποτέ τις απειλές ενός καταπιεστικού συντρόφου.

 

Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών

Αθήνα, 11-10-2013

 

Πηγή: feministikiprotovoulia

 

Διαβάστε ακόμα

25 Νοέμβρη, ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών: ένα καλό νέο