της Σίσσυς Βωβού

Η Βαλπόνα, η γυναίκα που ακρωτηρίασε ο εν διαστάσει σύζυγός της και στα τέσσερα άκρα, είναι σήμερα καλά, με κάποιες αναπηρίες βέβαια, και μπορεί να απολαμβάνει τη ζωή που εκείνος με τον πιο βάρβαρο τρόπο θέλησε να της στερήσει. Τον Απρίλιο του 2009, μάθαμε ότι ακρωτηριάστηκε με αλυσοπρίονο γυναίκα από την Καλαμάτα. Φεμινιστικές οργανώσεις πήγαμε στο ΚΑΤ, όπου την είχαν μεταφέρει με ελικόπτερο, και όπου οι γιατροί, μετά από συντονισμένες προσπάθειες, έσωσαν πρώτα τη ζωή της και στη συνέχεια έκαναν επανειλημμένες εγχειρήσεις και θεραπείες που κράτησαν μήνες και επαναλαμβάνονταν κατά καιρούς τα επόμενα χρόνια. Σήμερα η Βαλμπόνα είναι καλά, περπατά και κάνει τις δουλειές της, έχει βέβαια βαθμούς αναπηρίας και στα τέσσερα άκρα, αλλά ζει μια φυσιολογική ζωή. Το μεγάλο της παράπονο ήταν ότι οικογενειακές πιέσεις την είχαν αποξενώσει από τα δύο παιδιά της.΄Εδώ και λίγον καιρό, όπως μας ενημέρωσε, κατάφερε να ξαναβρεί τον ψυχικό δεσμό που είχε διαρρηχθεί από τη μεριά των παιδιών, και μπορεί να τους μιλάει και να τα επισκέπτεται στην Αλβανία. Από την αποφράδα εκείνη ημέρα έως σήμερα έχει δίπλα της τον σύντροφό της Δημήτρη, ο οποίος στα δύσκολα της στάθηκε εξαιρετικά.

Ο επίδοξος φονιάς καταδικάστηκε σε 17 χρόνια φυλακή στο Γύθειο, το 2010, σε δίκη στην οποία παρευρεθήκαμε για αλληλεγγύη, ψυχική στήριξη και κοινωνική ευαισθητοποίηση, και έκτοτε  εκτίει την ποινή του, οπότε δεν έχει τη δύναμη να την βλάψει ξανά. Κινήσεις πολιτών από το Γύθειο είχαν οργανώσει συμμετοχή στο δικαστήριο, δεκάδων ατόμων, όπως και φιλοξενία σε ωραίο ξενοδοχείο της ίδιας, των συγγενών της και των αλληλέγγυων γυναικών από την Αθήνα.

Φεμινιστικές ομάδες κάναμε εκδήλωση αλληλεγγύης έξω από το ΚΑΤ τότε, όπου τονίζαμε την μεγάλη έκταση του φαινομένου και την ανάγκη μέτρων αρωγής στα θύματα. Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε την Βαλμπόνα σε όλα τα στάδια της νοσηλείας και της θεραπείας της, και της προσφέραμε ψυχική στήριξη, κάποια οικονομική βοήθεια, αλλά και αλληλεγγύη σε άλλα ζητήματα που την απασχολούσαν, όπως χαρτιά, δικηγόροι κ.λπ.

Με χαρά θέλουμε σήμερα, την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, να παρουσιάσουμε την γυναίκα που επιβίωσε σωματικά και ψυχικά, από μια ανείπωτη προσωπική τραγωδία.