Η Μωβ Παλίρροια συγκεντρώθηκε στη Μαδρίτη με την ευκαιρία της άφιξης του Τρένου της Ελευθερίας προς υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών.

Ντιέγο Ρεπρέσα, Μαδρίτη 1/2/2014

Η Μαδρίτη ντύθηκε σήμερα στα μωβ για να αντισταθεί στην αλλαγή του νόμου για τη «Σεξουαλική υγεία και την εθελούσια διακοπή της κύησης». Χιλιάδες άνθρωποι από όλη την Ισπανία έδωσαν ραντεβού στην πρωτεύουσα με την ευκαιρία της άφιξης του Τρένου της Ελευθερίας, μια πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε και πραγματοποίησε η Φεμινιστική Συνάθροιση «Φίλες και Γυναίκες για την Ισότητα» (Tertulia Feminista “Les Comadres y Mujeres por la Igualdad”) από το Μπαρέδος της Αστούριας και την ακολούθησαν πολυάριθμες οργανώσεις, πολιτικά κόμματα και συνδικάτα.

Από τις 11 το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται διάφορες οργανώσεις που είχαν έρθει από την Καταλονία, την Ανδαλουσία, την Αστούριας, την Καστίγια λα Μάντσα κ.λπ., για να υποδεχτούν το «Τρένο» και να ξεκινήσουν την πορεία.

Η Μωβ Παλίρροια ξεκίνησε από τον σταθμό της Ατότσα και έφτασε μέχρι την πλατεία Λεαλτάδ και την αρχή της οδού Σαν Χερόνιμο συνενώνοντας δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτριών σε μια εορταστική ατμόσφαιρα και χωρίς επεισόδια, αλλά υπό την επιτήρηση ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

Η διαδήλωση των γυναικών στράφηκε κυρίως εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης Αλμπέρτο Ρουίθ-Γαγιαρδόν, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος της μεταρρύθμισης. «Γαγιαρδόν, στη μήτρα μου κάνω κουμάντο εγώ» ήταν ένα από τα συνθήματα. Δεν εξαιρέθηκε ούτε η υπουργός Υγείας Άννα Μάτο, όταν η διαδήλωση πέρασε μπροστά από το υπουργείο της για να απαιτήσει «νόμιμες αμβλώσεις στο νοσοκομείο».

«Νομίζουν ότι όλες οι γυναίκες θέλουν να κάνουν έκτρωση, όμως ο ισχύων νόμος είναι εργαλείο, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους. Δεν θέλουμε την αναγκαστική μητρότητα, όπως δεν θέλουμε και την αναγκαστική άμβλωση. Είναι επιλογή, δεν μπορούν να μας την επιβάλουν», λέει η Μαρία Χοσέ Πέρεθ από τη Μωβ Παλίρροια της Μάλαγας.

Για τη Λόλα Φερνάντεθ, από την επιτροπή της Μωβ Παλίρροιας της ίδιας πόλης, η μεταρρύθμιση δεν σημαίνει επιστροφή στο 1985 ούτε στην εποχή του Φράνκο, αλλά επιστροφή στο μεσαίωνα, τότε που κύριος του σώματος των γυναικών ήταν το κράτος και της ψυχής τους η εκκλησία. «Αγωνιζόμαστε για να γίνονται οι αμβλώσεις σε ισπανικό έδαφος, ούτε στο Παρίσι ούτε στο Λονδίνο», σημειώνει.

Στο ψήφισμα, το οποίο σκοπεύουν να επιδώσουν στην κυβέρνηση, ζητούν τη διατήρηση του ισχύοντος νόμου, ο οποίος κατοχυρώνει το δικαίωμα των γυναικών στη ελεύθερη άμβλωση μέχρι τη 14η εβδομάδα. Ένας νόμος που θεωρείται από τους πιο προοδευτικούς στην Ευρώπη, σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των γυναικείων δικαιωμάτων. Η κατάργησή του θα σήμαινε, κατά τη γνώμη των διαδηλωτριών, «οπισθοδρόμηση με απίστευτες διαστάσεις», σημειώνει η Εστεφανία Μαρτίν Παλόπ, τοπική γραμματέας Υγείας και Κατανάλωσης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ανδαλουσίας. «Δεν πρόκειται να δεχτούμε ούτε βελτιώσεις ούτε τροποποιήσεις, θα δεχτούμε μόνο τη συνολική απόσυρση του νομοσχεδίου», υπογραμμίζει.

Η διαδήλωση κατέληξε στo κοινοβούλιο, όπου οι εκπρόσωποι των κύριων οργανώσεων μπήκαν στην Κάτω Βουλή, για να επιδώσουν στον πρωθυπουργό, τον υπουργό Δικαιοσύνης, την υπουργό Υγείας και τις κοινοβουλευτικές επιτροπές που είναι αρμόδιες για την προκαταρτική συζήτηση του νομοσχεδίου «Προστασία του εμβρύου και τα δικαιώματα της εγκύου», ψήφισμα με τίτλο Επειδή αποφασίζω εγώ, στο οποίο αναπτύσσεται η επιχειρηματολογία υπέρ του δικαιώματος των γυναικών να επιλέγουν τη μητρότητα.

Το «Τρένο της Ελευθερίας» έκανε μια τελευταία στάση στην «ανοιχτή συνέλευση» στην αίθουσα «Μαρσελίνο Καμάτσο» των Εργατικών Επιτροπών (Comisiones Obreras), όπου πήραν τον λόγο εκπρόσωποι περισσότερων από πενήντα γυναικείες οργανώσεις, συνδικάτων, κομμάτων και ανώνυμες πολίτιδες.

Μετάφραση: Δήμητρα Κοκκινίδου

Πηγή: El Público

 

Βίντεο:

[youtube width=”640″ height=”360″]http://youtu.be/T2o04pTUZ20[/youtube]

 

[youtube width=”640″ height=”360″]http://www.youtube.com/watch?v=J2Z9LILteps&feature=player_detailpage[/youtube]

 

[youtube width=”640″ height=”360″]http://youtu.be/Qb6vJbgqKzI[/youtube]

 

[youtube width=”640″ height=”360″]http://youtu.be/QjNwZDnOXfo[/youtube]