Πληθώρα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στη Γαλλία το εξώφυλλο του ακροδεξιού περιοδικού Minute που κυκλοφορεί με τη φωτογραφία της υπουργού Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά και τίτλο που μεταφράζεται «Σκανδαλιάρα σαν τον πίθηκο, η Τομπιρά ξαναβρήκε την μπανάνα». Η γαλλική κυβέρνηση αναζητά τρόπους να σταματήσει την κυκλοφορία του περιοδικού ενώ πολιτικοί της Αριστεράς αναζητούν τρόπους να παραπεμθούν οι υπεύθυνοι στη δικαιοσύνη, για υποκίνηση ρατσιστικού μίσους.

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας γεννήθηκε στη Γουιάνα και είναι απόγονος μαύρων σκλάβων. Ένας από τους λόγους που βρέθηκε ξανά στο στόχαστρο -της συντηρητικής δεξιάς και της ακροδεξιάς- τις τελευταίες εβδομάδες είναι επειδή εισήγαγε στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο που επιτρέπει στους ομοφυλόφιλους.

Μία υποψήφια του Εθνικού Μετώπου για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές, η Αν-Σοφί Λεκλέρ, τέθηκε εκτός κόμματος επειδή παραλλήλισε την Τομπιρά με πίθηκο ενώ παιδιά που συμμετείχαν μαζί με τους γονείς τους σε διαδηλώσεις εναντίον του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου ακούστηκαν να φωνάζουν “Μαϊμού, φάε την μπανάνα σου”. Άλλοι διαδηλωτές κρατούσαν στα χέρια τους μπανανόφλουδες.

Το περιοδικό στον τίτλο του εξωφύλλου κάνει λογοπαίγνιο με δύο λαϊκές εκφράσεις αφού το “σκανδαλιάρης σαν πίθηκος” (être malin comme un singe) σημαίνει μεταφορικά “άταχτος” και το “έχω την μπανάνα” (avoir la banane) σημαίνει “είμαι χαρούμενος”.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς δήλωσε στο κοινοβούλιο: “Δεν μπορούμε να το αφήσουμε αυτό να περάσει έτσι” και τόνισε ότι εξετάζει μαζί με την Κριστιάν Τομπιρά και την υπουργό Πολιτισμού Ορελί Φιλιπετί τους τρόπους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να μην κυκλοφορήσει το περιοδικό το οποίο, όπως τόνισε” επιτίθεται όχι μόνο στη δημοκρατία αλλά σε όλη τη χώρα”.

Στο Twitter, πολλοί πολιτικοί της αριστεράς αλλά και ανώνυμοι χρήστης κατήγγειλαν το περιοδικό. Ο Αρλέμ Ντεζίρ, πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, δήλωσε “αηδιασμένος” από το “απεχθές” πρωτοσέλιδο και έκρινε ότι το συγκεκριμένο τεύχος θα πρέπει να κατασχεθεί. Η υπουργός Αθλητισμού Βαλερί Φουρνεϊρόν έκανε λόγο για “απαράδεκτο πρωτοσέλιδο” και για “αηδιαστικές δηλώσεις”. “Σοκαρισμένος” δήλωσε και ο βουλευτής του δεξιού UMP Ερίκ Σιοτί, υπογραμμίζοντας ότι “ο ρατσισμός δεν έχει θέση στην πολιτική αντιπαράθεση”. Η οργάνωση “SOS Ρατσισμός” ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά του περιοδικού με την κατηγορία της υποκίνησης ρατσιστικού μίσους.

Πηγή: enet