της Φαίδρας Φουντουλάκη*

Το γυναικείο κουρδικό κίνημα και ο πόλεμος

Η Πρωτοβουλία γυναικών οργάνωσε την Κυριακή 12 Μαρτίου μια ενημέρωση συζήτηση με την εκπρόσωπο του Κουρδικού γυναικείου κινήματος στο χώρο Αλληλεγγύης που βρίσκεται στη Βύρωνος 5 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Εκεί μετά την ομιλία της προσκαλεσμένης Κούρδισας μέσω skype από τη αυτόνομη περιοχή της Rojava στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας δόθηκε η ευκαιρία στους παρευρισκόμενους, στις γυναίκες δηλαδή που αποτελούν το δυναμικό του χώρου αλλά και των φοιτητών που παρακολούθησαν τη ζωντανή μετάδοση να διατυπώσουν ερωτήσεις για διάφορα θέματα όπως η ανάπτυξη του γυναικείου κινήματος μετά το πόλεμο με τη Συρία, τα επιμορφωτικά σεμινάρια που διοργανώνονται εκεί με σκοπό την ενημέρωση των γυναικών για θέματα αντισύλληψης, διεκδίκησης δικαιωμάτων, εργασιακών αλλά και δικαιωμάτων που αφορούν την ταυτότητα του φύλου, τη μητρότητα, την ισότιμη μεταχείριση στο χώρο της πολιτικής, την καταπολέμηση της έμφυλης βίας κ.α.

2

Επίσης τόνισε ότι αρχίζουν και διαδραματίζουν ρόλο και τα οικολογικά κινήματα σε συνεργασία με το γυναικείο κίνημα: «Το γυναικείο κίνημα άνθησε μετά το πόλεμο με τη Συρία και την αναγκαστική εμπλοκή τους στο πόλεμο για την προάσπιση της Ελευθερίας τους, των οικογενειών τους και της εδαφικής ακεραιότητας τους».

Επεσήμανε την αναγκαιότητα της συνδιαλλαγής και διασύνδεσης με άλλα γυναικεία κινήματα σε όλη την Ευρώπη πράγμα το οποίο έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα μέσω της δράσης των γυναικείων καραβανιών αλληλεγγύης που κάθε χρόνο τη μέρα της γυναίκας συναντιόνται με σκοπό την ενδυνάμωση του γυναικείου κινήματος μέσω της αλληλεπίδρασης και της ανταλλαγής εμπειριών κάθε φορά σε διαφορετική περιοχή.

Το Μάρτιο του 2015 η συνάντηση έλαβε χώρα στα βόρεια σύνορα της Συρίας λίγο πριν το Κομπάνι στο οποίο εκπροσώπησαν από το χώρο Αλληλεγγύης γυναικών η Βούλα Τάκη και η Κυριακή Παναγιωτίδου (σύνολο 6 γυναίκες) το οποίο ήταν αδύνατο να επισκεφτούν λόγω της διεξαγωγής μαχών.

3

Αναφέρει η Βούλα Τάκη στο διαδικτυακό τόπο «φύλο συκής»: «Με κεντρικό μας σύνθημα «Από το Κομπάνι ως τη Λισαβόνα όλες οι γυναίκες στο δρόμο του αγώνα», έξι γυναίκες από το «Χώρο Αλληλεγγύης Γυναικών – Πρωτοβουλία Γυναικών Ενάντια στο Χρέος και στα Μέτρα Λιτότητας» ξεκινήσαμε το ταξίδι μας για να συμμετέχουμε στην έναρξη του φεμινιστικού καραβανιού (4η διεθνής δράση της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών) στην πόλη Nusaybin, μια πόλη στο τουρκικό Κουρδιστάν στα σύνορα με την αυτόνομη περιοχή της Rojava απέναντι από το καντόνι Jazira. Στην περιοχή της Rojava υπάρχουν τρία καντόνια: το Jazira, το Kobani και το Afrin. Η έναρξη του φεμινιστικού καραβανιού από αυτήν την περιοχή ήθελε να σηματοδοτήσει την αλληλεγγύη των γυναικών τιμώντας ταυτόχρονα τον ηρωικό αγώνα των Κουρδισσών μαχητριών ενάντια στις βίαιες και βάρβαρες επιθέσεις των τζιχαντιστών (ISIS)».

4

Και συνεχίζει η Μεϊζέ εκπρόσωπος στο εκεί γυναικείο κίνημα σε δημοσίευμα στο φύλο συκής: «Η επανάσταση στη Rojava, είναι η πρώτη διαδικασία κοινωνικοποίησης που δημιουργεί μια κοινωνία, μια δημοκρατική συνομοσπονδία, μια κοινωνία πολυπολιτισμική, δημοκρατική, που επιτρέπει να υπάρχουν όλες οι εθνότητες μαζί, που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να μάχονται ενάντια στην πατριαρχία, στις γυναίκες που δίνουν το «χρώμα τους» σ’ αυτήν την κοινωνία που χτίζεται!! Η επανάσταση στη Rojava μάχεται τις παλιές νοοτροπίες και γεννά το καινούριο!!!».

5

Εκεί σ’ ένα διεθνές φόρουμ γυναικών δημιουργήθηκαν οι συνθήκες ενός δημόσιου διαλόγου για την πορεία του γυναικείου κινήματος σε παγκόσμιο επίπεδο και στην ενδυνάμωση των γυναικών.

Μια συνταρακτική πληροφορία που μας μετέφερε η κ. Τάκη την Κυριακή ήταν ότι η συντονίστρια στην αυτόνομη περιοχή της Rojava που διοργάνωσε το φόρουμ σκοτώθηκε τελικά στον πόλεμο .

Όσο για την Πρωτοβουλία γυναικών, για όσους δεν γνωρίζουν είναι μια γυναικεία οργάνωση η οποία απο το 2011 (μετά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα) αγωνίζεται και απαντά στη κρίση «με μία άλλη κουλτούρα, αυτή της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, της ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗΣ, της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ και ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ με όλα τα ΚΙΝΗΜΑΤΑ της πόλης (κοινωνικά ιατρεία, στέκια μεταναστών, γιατρούς του κόσμου, πρωτοβουλίες κατοίκων, κ.ά)», λειτουργώντας με άμεση δημοκρατία.

Τονίζει επίσης στο φυλλάδιο που έχει μοιραστεί σε φορείς ότι: «Σ’ αυτήν τη συγκυρία και όσο βαθαίνει η κρίση, οι γυναίκες και ιδιαίτερα οι μόνες-μητέρες και οι μόνες-γυναίκες ζούμε στην εξαθλίωση και τη φτώχεια, μη έχοντας τα στοιχειώδη για να ζήσουμε οι ίδιες και τα παιδιά μας (φαγητό, θέρμανση, εξετάσεις υγείας, εμβόλια, φάρμακα κ.ά.).

6

Μπροστά σ’ αυτήν την ανθρωπιστική κρίση που διαρκώς οξύνεται και θα έχει βάθος χρόνου, η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ έχει δημιουργήσει ένα χώρο Αλληλεγγύης, ένα “χώρο γυναικών”, που απευθύνεται σ’ όλες τις γυναίκες και ιδιαίτερα στις μονογονεϊκές οικογένειες. Είναι ένας χώρος ανοιχτός όπου οι γυναίκες μπορούμε να έχουμε τη δική μας φωνή, έτσι ώστε μέσα από την αυτοοργάνωσή μας να αντισταθούμε και να απαντήσουμε συλλογικά στα προβλήματά μας».

Επίσης στο χώρο παρέχονται υπηρεσίες από ψυχολόγο από αλληλέγγυους, μαθήματα υπολογιστών, χορού κλπ. Επίσης διατίθενται τρόφιμα που φέρνουν αλληλέγγυοι σε οικογένειες που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας ή το ξεπερνούν. Οι αποφάσεις παίρνονται συλλογικά μετά από συνελεύσεις που συμμετέχουν ισότιμα όλες. Το σύνθημα «καμιά γυναίκα μόνη της στη κρίση».

7

Ο «Χώρος Αλληλεγγύης Γυναικών» λειτουργεί καθημερινά το πρωί 11 π.μ.-2 μ.μ. και το απόγευμα 7 μ.μ.-9 μ.μ. και βρίσκεται στη Βύρωνος 5 στο κέντρο.

Το αρχειακό υλικό και τις φωτογραφίες μας παρέδωσε η κ. Βούλα Τάκη, μέλος του χώρου.

Οι φωτογραφίες είναι από τη συνάντηση το Μάρτιο του 2015 στα βόρεια σύνορα της Συρίας και της Τουρκίας με Κούρδισες.

*Σύμβουλος ψυχικής υγείας

Πηγή: life-events.gr

 

Διαβάστε ακόμα

Ένα σύντομο οδοιπορικό κατά τη διάρκεια της έναρξης του φεμινιστικού καραβανιού της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών στο Κουρδιστάν

8