Το πρώτο πανό του Alter Summit από την ελληνική αντιπροσωπεία στη μεγάλη συγκέντρωση των Βρυξελλών, 14 Μαρτίου, όπου και ανακοινώθηκε η σύνοδος της Αθήνας.

 

της Σίσσυς Βωβού

Η Εναλλακτική Σύνοδος των Ευρωπαϊκών Κινημάτων, ALTER SUMMIT, θα πραγματοποιηθεί τελικά στην Αθήνα, στις 7 και 8 Ιουνίου του 2013.

Όπως γράψαμε στο Φύλο Συκής, η σύνοδος αποφασίστηκε στην ευρωπαϊκή συνάντηση της Φλωρεντίας, το Νοέμβρη, αλλά ο τόπος διεξαγωγής δεν είχε οριστικοποιηθεί.

Στις 15-16 Μαρτίου, έγινε η συνέλευση του ALTER SUMMIT, με τη συμμετοχή περισσότερων από 150 οργανώσεων απ’ όλη την Ευρώπη, και όλα είναι τώρα δρομολογημένα, εκτός από το «Μανιφέστο», το οποίο είναι ακόμα σε διαβούλευση, με τις συμμετέχουσες οργανώσεις και συλλογικότητες να κάνουν τις προσθήκες και τροπολογίες στο αρχικό κείμενο που παρουσιάστηκε το Νοέμβρη.

Κεντρικά στοιχεία του εξελισσόμενου «Μανιφέστου» ή «Μνημονίου των ευρωπαϊκών λαών», όπως μπορεί τελικά να ονομαστεί, είναι η αντίσταση στο νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό και η διεκδίκηση μιας Ευρώπης δημοκρατικής, οικολογικής, φιλεργατικής, φεμινιστικής, αντιρατσιστικής και αντιφασιστικής. Η ισότητα των δύο φύλων είναι ένας από τους πυλώνες του Alter Summit, εναπόκειται όμως στις φεμινίστριες να οργανώνουμε τις μαζικές δράσεις μας, όσο και την πολιτική μας παρέμβαση στις αναλύσεις και τους στόχους.

Στην Ελλάδα υπάρχει ήδη ομάδα εργασίας, στην οποία μετέχουν περισσότερες από 20 οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η «Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών», πολλές από τις οποίες ήταν στη συνέλευση των Βρυξελλών. Να σημειώσουμε ότι στη διοργάνωση μετέχουν συνδικάτα και κοινωνικές οργανώσεις κάθε είδους, όχι κόμματα. Αντίθετα, πολιτικές προσωπικότητες ή και κόμματα καλούνται να στηρίξουν αυτό το δίκτυο και τους στόχους του.

Η συνέλευση των Βρυξελλών υιοθέτησε το ψήφισμα ενάντια στην καταστροφική «επένδυση» για την εξόρυξη χρυσού στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στο ευρωπαϊκό φυλλάδιο που θα κυκλοφορήσει και στα ελληνικά την ερχόμενη εβδομάδα:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει φθάσει σε μια ιστορική καμπή. Μετά από σχεδόν έξι χρόνια, η κρίση στην ΕΕ βαθαίνει ακόμα. Χειροτερεύει από τις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλονται από τους ευρωπαίους πολιτικούς ηγέτες, μαζί με τις οικονομικές και χρηματιστικές ελίτ. Αυτές οι πολιτικές καταλήγουν σε παγκόσμια επίθεση ενάντια στην κοινωνική πρόνοια, τα κοινωνικά δικαιώματα και τη δημοκρατία, προκαλώντας περισσότερη ύφεση και ανεργία.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα κοινωνικά κινήματα και τα κινήματα πολιτών έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στην ιστορική αυτή νεοφιλελεύθερη επίθεση. Αλλά αυτοί οι αγώνες δεν κατάφεραν, μέχρι σήμερα, να ανατρέψουν αυτές τις πολιτικές «λιτότητας»: οι λαοί παλεύουν ξεχωριστά, και ένας ένας νικιούνται…

Είναι επιτακτικό τώρα να συγκλίνουν αυτά τα κοινωνικά κινήματα και τα κινήματα πολιτών πέραν των ευρωπαϊκών συνόρων, να αγωνιστούν μαζί και να οργανώσουν κοινές δράσεις βασισμένες στις δικές τους προτάσεις. Αυτό ακριβώς θα κάνει το Alter Summit.

Η Εναλλακτική Σύνοδος σκοπεύει να συνενώσει όλες τις δυνάμεις που αντιτίθενται στην σημερινή άδικη και επικίνδυνη πολιτική της κρίσης, και να επιβάλλουν μια αντιστροφή στις ευρωπαϊκές πολιτικές. Καθοδηγείται από τα κοινωνικά κινήματα – εθνικά και ευρωπαϊκά συνδικάτα, τα κοινωνικά, τα φεμινιστικά, τα κινήματα πολιτών και οικολογίας – αλλά επίσης δυνάμεις που υποστηρίζουν τα αιτήματά μας και προσωπικότητες που υποστηρίζουν την έκκλησή μας είναι ευπρόσδεκτες. Ζητούμε από όλες τις οργανώσεις και τους πολιτικούς να αγωνιστούν μαζί μας αν συμφωνούν στο πνεύμα και την θεμελιώδη ανάλυση που συμπυκνώνεται στο «Κάλεσμά» μας.

Η Εναλλακτική Σύνοδος είναι μια διαρκής, δυναμική της πολιτικής σύγκλισης των ευρωπαϊκών κινημάτων που μετέχουν στην οικοδόμηση μιας κοινωνικής, δημοκρατικής, οικολογικής και φεμινιστικής Ευρώπης. Είναι όμως επίσης ένα μεγάλο γεγονός, που θα οργανωθεί στις 7 και 8 του Ιούνη 2013 στην Αθήνα, που πρέπει να είναι το πρώτο βήμα για την οικοδόμηση ενός ευρωπαϊκού κοινωνικού κινήματος.

Στη διάρκεια αυτού του γεγονότος, θα δημοσιεύσουμε ένα κοινό μανιφέστο, που θα έχει συνταχθεί από κινήματα σε όλη την Ευρώπη, για να υπογραμμίσουμε την κοινή μας ανάλυση, τις εναλλακτικές λύσεις και τους στόχους για να οικοδομήσουμε αυτή την άλλη Ευρώπη που όλες και όλοι επιθυμούμε».

 

Από τη Φλωρεντία αποφασίστηκε η σειρά των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που αποφασίζουμε ή στηρίζουμε ως Alter Summit. Οι τελευταίες από αυτές, από τις 8 Μάρτη και μετά, είναι:

  • 8 Μαρτίου 2013 : Ευρωπαϊκή δράση για την χειραφέτηση των γυναικών ενάντια στην λιτότητα και το χρέος
  • 26-30 Μαρτίου 2013 : Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ στην Τυνησία
  • Μάιος 2013, Blockupy στην Φρανκφούρτη (Γερμανία)
  • 7-9 Ιουνίου 2013 : Alter Summit στην Αθήνα.
  • Ιούνιος 2013 G8 Αντισύνοδος

Συγκεκριμένες δράσεις αλληλεγγύης για την υποστήριξη τόσο των ανθρώπων που έχουν υποστεί τις πολιτικές λιτότητας όσο και των θυμάτων της ρατσιστικής βίας και της κακοποίησης.

Στις Βρυξέλλες στις 14 Μαρτίου έγινε μεγάλη συγκέντρωση των συνδικάτων και των κοινωνικών κινημάτων, ενάντια στη σύνοδο κορυφής των κυβερνήσεων, με καταγγελία του νεοφιλελευθερισμού και αίτημα για μια άλλη Ευρώπη. Εκεί παρουσιάστηκε επίσης το Alter Summit. (Βλ. ρεπορτάζ μου στην Αυγή 15-3-2013). Συμμετείχαν πολυμελείς συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες από γειτονικές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Δανία) και μικρότερες από όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην Ελλάδα παρουσιάσαμε για πρώτη φορά σε δημόσια εκδήλωση το Alter Summit με το ευρωπαϊκό μας φεμινιστικό φυλλάδιο για την 8η Μάρτη, το οποίο μοιράστηκε τόσο στις εκδηλώσεις της Αθήνας όσο και στην Ξάνθη.

Επίσης, αντιπροσωπεία των ελληνικών οργανώσεων που συμμετέχουν στη διοργάνωση θα μεταβεί στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ της Τυνησίας όπου θα παρουσιάσει την εκδήλωση της Αθήνας, και τα μέλη της Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας θα συμμετέχουμε τόσο στη συνέλευση των γυναικών που θα γίνει στις 26 Μαρτίου όσο και σε άλλα σεμινάρια για τα δικαιώματα των γυναικών.

Για περισσότερα: www.Altersummit.eu