8 Μάρτη: Μέρα αντίστασης ενάντια στην πατριαρχία!

Η φετινή ημέρα της γυναίκας χαρακτηρίζεται από μία αμηχανία! Ίσως μετά από πάρα πολλά χρόνια η φετινή ημέρα θα ξεντυθεί το περιτύλιγμα του καταναλωτισμού που συνήθιζε να τη συνοδεύει! Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο για πρώτη φορά περιορίζουν την αίσθηση γιορτής. Και αν ως φεμινίστριες αυτό μας ικανοποιεί αφού χρόνια λέμε πως η επέτειος της γυναίκας δεν είναι γιορτή αλλά μέρα αντίστασης ενάντια στην πατριαρχία που ακόμα χαρακτηρίζει τις σύγχρονες κοινωνίες, μέρα αγώνα για όλα αυτά που μας στερούν και τις ανισότητες που υφίστανται οι περισσότερες γυναίκες σε όλο τον κόσμο, δεν μπορούμε να μη διαπιστώσουμε την οπισθοδρόμηση σχετικά με τη θέση των γυναικών σήμερα.

Οι επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης του καπιταλισμού και στα δύο φύλα επηρεάζουν σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό τις γυναίκες. Στην Ελλάδα της υπέρογκης ανεργίας, 24,8% το τρίτο τρίμηνο του 2012, η ανεργία των γυναικών αγγίζει το 29%! Οι συνθήκες εργασίας για τις γυναίκες και πριν την κρίση θεωρούνταν από τις χειρότερες. Σήμερα που οι κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας, η ανασφάλιστη και η επισφαλής εργασία επεκτείνονται με ραγδαίους ρυθμούς, οι γυναίκες είναι καταδικασμένες ή να εργαστούν χωρίς δικαιώματα και χωρίς η εργασία τους να τους εξασφαλίζει τα απαραίτητα για τη ζωή ή να επιστρέψουν και να περιοριστούν στους παραδοσιακούς τους ρόλους. Σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, δυστυχώς σήμερα οι γυναίκες αναλαμβάνουν τη φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων από τη στιγμή που κλείνουν παιδικοί σταθμοί, καταργούνται δομές πρόνοιας και υγείας σε τοπικό κυρίως επίπεδο. Παρόλο που λόγω της αυξημένης ανεργίας, παρατηρείται πλέον συχνά σε ένα ζευγάρι η γυναίκα να εργάζεται και ο άντρας να είναι άνεργος, η ενασχόληση του άντρα με το σπίτι και τα παιδιά θεωρείται ακόμη μία συγκυριακή κατάσταση λόγω της ανεργίας. Αντίθετα για τις γυναίκες θεωρείται ακόμη δεδομένο πως αυτές οφείλουν με την καθημερινή απλήρωτη εργασία τους να καλύπτουν τις ελλείψεις που η απουσία κράτους πρόνοιας προκαλεί.

Στην Ελλάδα το ζοφερό κλίμα για τις γυναίκες συμπληρώνει η άνοδος της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και ο εκφασισμός της κοινωνίας που τη συνοδεύει. Οι δηλώσεις της νεοναζί βουλευτίνας Ζαρούλια προ μηνών στη βουλή για τη θέση της γυναίκας δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας για το τι οραματίζονται για εμάς οι φασίστες. Άλλωστε το όλο στυλάκι του νεοναζιστικού κόμματος αναπαράγει στην πιο ακραία εκδοχή της την ταυτότητα του άντρα «μάτσο» και κυρίαρχο και ανώτερο στο άλλο φύλο και στις διαφορετικές σεξουαλικές ταυτότητες, αναπαράγει την πατριαρχία!   Το να ακούς από το στόμα μιας γυναίκας πως με λίγα λόγια ο ρόλος της γυναίκας είναι η αναπαραγωγή του έθνους και ο φεμινισμός κάνει κακό αν μη τι άλλο μας κάνει να αντιληφθούμε πως η πάλη για τη χειραφέτηση των γυναικών, όπως και η πάλη για τη χειραφέτηση της τάξης, δεν είναι κάτι αυτονόητο για το σύνολο των γυναικών. Για αυτό οφείλουν όλες οι φεμινιστικές και γυναικείες ομάδες, όλες οι οργανώσεις που παλεύουν για την απελευθέρωση του ανθρώπου να πάψουν να θεωρούν το γυναικείο ζήτημα δευτερεύον!

Ο εκφασισμός της κοινωνίας συνδέεται άμεσα και με τα περιστατικά κακοποίησης γυναικών που συνέβησαν τον τελευταίο χρόνο. Η βία απέναντι στις γυναίκες βρήκε την ακραία της μορφή με το περιστατικού βιασμού και δολοφονίας στη Ξάνθη. Οι συμβολικές μορφές βίας μας άφησαν με το στόμα ανοιχτό είτε με τη διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών πέρσι την άνοιξη από τον υπουργό υγείας είτε με την πιο πρόσφατη διαπόμπευση μιας γυναίκας σε χωριό στην Εύβοια επειδή απατούσε τον άντρα της! Περιστατικά που μας γυρνούν αιώνες πίσω. Και όλα αυτά σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο για τη θέση της γυναίκας που δεν μας αφήνει καμία αυταπάτη για τη βελτίωση της θέσης τους π.χ. βιασμοί στην Ινδία.

 

  • Κανένας άνθρωπος ανασφάλιστος, αξιοπρεπής εργασία για όλες/όλους
  • Καμία ανοχή στην έμφυλη βία – σεβασμό στην αυτοδιάθεση του σώματός μας
  • Ανάπτυξη δικτύου δομών υποστήριξης για τα θύματα της βίας υπό δημόσιο έλεγχο και χρηματοδότηση
  • Κοινωνικές δομές πρόνοιας με δημόσια χρηματοδότηση – όχι στην απλήρωτη εργασία των γυναικών
  • Καταπολέμηση του trafficking, του σύγχρονου δουλεμπορίου
  • Νομιμοποίηση μεταναστριών/ων
  • Αντίσταση στον φασισμό, τη φασιστική βία και τα σεξιστικά-ρατσιστικά πρότυπα που προβάλλει
  • Αντίσταση στα κυρίαρχα πρότυπα και τον σεξισμό των μίντια
  • Αντισεξιστική εκπαίδευση

 

Στηρίζουμε τις δράσεις για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των γυναικών:

– 8 Μάρτη, Δρώμενα και Πορεία, 6.00μμ, Μοναστηράκι

9 Μάρτη, Πορεία και Εκδήλωση στην Ξάνθη

 

 

Ομάδα Γυναικών ΟΚΔΕ- Σπάρτακος