της Ελένης Μήτσου

Με το σταγονόμετρο δίνει η ΟΣΥ στις απολυμένες καθαρίστριες τα δεδουλευμένα τους. Στις 21/12 έδωσε περίπου 1,5 μισθό, ενώ στις 30/12 έδωσε 100-200 ευρώ σε κάθε εργάτρια (τα ποσά διαφέρουν ανάλογα με το αμαξοστάσιο). Ο μέσος όρος των χρωστούμενων στις απολυμένες καθαρίστριες αυτή τη στιγμή είναι 5,5 – 6 μισθοί.

Οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες της ΟΣΥ συνεχίζουν να διεκδικούν να τους καταβληθεί άμεσα το σύνολο των δεδουλευμένων τους, αλλά και να προχωρήσει η ΟΣΥ σε απευθείας συμβάσεις μαζί τους, διώχνοντας τους εργολάβους, όπως προέβλεπε και ο νόμος 4430/2016 που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2016.

Φέρανε την ΕΥΚ

Αυτή τη στιγμή στην ΟΣΥ έχει μπει νέα εργολαβική εταιρία, η ΕΥΚ Α.Ε., η οποία έχει φέρει νέο προσωπικό.

Εδώ και δεκαετίες όλοι οι εργολάβοι που έπαιρναν το έργο του καθαρισμού των λεωφορείων, προσλάμβαναν τις ήδη υπάρχουσες εργαζόμενες. Έτσι πάνω από τις μισές εργαζόμενες βρίσκονται στην ίδια θέση εδώ και 10, 15 μέχρι και 23 χρόνια!

Η ΕΥΚ αρνήθηκε να κάνει το ίδιο, έχοντας, όπως όλα δείχνουν, όχι απλά με τη σύμφωνη γνώμη αλλά την υπόδειξη της Διοίκησης της ΟΣΥ (Ζ. Γεωργίου και Γ. Αναγνωστόπουλος)!

Γιατί; Γιατί οι καθαρίστριες της ΟΣΥ τόλμησαν, όντας μήνες απλήρωτες, να κάνουν απεργίες για να πληρωθούν. Τόλμησαν να οργανωθούν σε σωματείο. Τόλμησαν να καταγγείλουν τον απατεώνα – εργολάβο στην Επιθεώρηση Εργασίας. Και τόλμησαν, αφού έμαθαν τα δικαιώματά τους (δηλαδή, ποιος είναι ο νόμιμος μισθός, πόσα οχήματα οφείλουν να καθαρίζουν κ.α.) να τα διεκδικήσουν!

Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΥΚ είχε παλιότερα αναλάβει τον καθαρισμό δυο αμαξοστασίων (Ανθούσα και Πέτρου Ράλλη). Όταν το 2014 έφυγε, άφησε φέσια χιλιάδων ευρώ σε κάθε καθαρίστρια.

Οι εργαζόμενες εκείνων των αμαξοστασίων κινήθηκαν δικαστικά απέναντι στην ΕΥΚ Α.Ε. Το δικαστήριο έγινε τον Νοέμβριο, ενώ αναμένεται σύντομα η απόφαση, η οποία θα δικαιώνει τις καθαρίστριες. Κι’ όμως οι Αναγνωστόπουλος και Γεωργίου δεν δίστασαν να προχωρήσουν σε σύμβαση με αυτή την εταιρία.

«Όλες ή καμία»

Η Διοίκηση της ΟΣΥ είχε «δεσμευτεί» απέναντι στις απολυμένες καθαρίστριες ότι θα ζητήσει από την ΕΥΚ να τις προσλάβει όλες. Στη συνέχεια ο κ. Αναγνωστόπουλος ενημέρωσε τις καθαρίστριες ότι η ΕΥΚ απάντησε πως χρειάζεται μόνο 40 άτομα καθώς έχει δικό της προσωπικό…

Οι καθαρίστριες δεν «τσίμπησαν» σε αυτή την προσπάθεια διάσπαση του σωματείου τους και πήραν σε συνέλευση την απόφαση: «ή όλες ή καμία».

Αν δηλαδή η ΕΥΚ δεν προχωρούσε σε πρόσληψη όλων των αγωνιζόμενων καθαριστριών δεν θα πήγαινε καμία για δουλειά. Την απόφαση αυτή την τίμησαν, καθώς στα 15 περίπου τηλέφωνα που έκανε η ΕΥΚ σε συγκεκριμένες εργαζόμενες για να τις προσλάβει, η απάντηση ήταν: «ή όλες ή καμία».

Συνάντηση Σωματείου με ΕΥΚ

Την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου εκπρόσωποι του σωματείου των αγωνιζόμενων καθαριστριών των λεωφορείων της Ο.ΣΥ. (ΣΕΡΚΑ) συναντήθηκαν με την εργολαβική εταιρία ΕΥΚ για να διεκδικήσουν οι ίδιες την πρόσληψη όλων.

Ο κ. Θεοδωρακόπουλος, ιδιοκτήτης της ΕΥΚ, απάντησε αρνητικά προβάλλοντας μια σειρά δικαιολογίες. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δικαιολογία πως η ΕΥΚ, δήθεν, δεν μπορούσε να βρει… τα τηλέφωνα όλων των καθαριστριών που δούλευαν στην ΟΣΥ και γι’ αυτό αναγκάστηκε να πάρει άλλους εργαζόμενους!! Όλα τα στοιχεία των καθαριστριών και τα τηλέφωνα υπάρχουν στα αμαξοστάσια και τα βρίσκουν εδώ και δεκαετίες όλοι οι εργολάβοι …εκτός από την ΕΥΚ.

Επιπλέον οι εκπρόσωποι του σωματείου είπαν στον κ. Θεοδωρακόπουλο πως κατά τη γνώμη τους δεν είχε ποτέ σκοπό να προσλάβει καθαρίστριες που αγωνίζονται και γι’ αυτό η ΕΥΚ είχε βάλει από το καλοκαίρι αγγελία στην Χρυσή Ευκαιρία ψάχνοντας για προσωπικό σε περίπτωση που θα αναλάμβανε το έργο του καθαρισμού των λεωφορείων. (Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτή η αγγελία κατέβηκε από την ιστοσελίδα της Χρυσής Ευκαιρίας μόλις έγινε τότε δημόσια καταγγελία για τις ενέργειες της ΕΥΚ.). Ο κ. Θεοδωρακόπουλος απάντησε πως δεν ήθελε τότε να στείλει εκπροσώπους της εταιρίας του στα αμαξοστάσια για να διερευνήσουν την πιθανότητα πρόσληψης των αγωνιζόμενων καθαριστριών της ΟΣΥ γιατί… φοβόταν!

Η ΟΣΥ έδωσε επιλεκτική λίστα εργαζομένων στην ΕΥΚ!

Στο τέλος αυτή της συνάντησης ειπώθηκε και κάτι ακόμα – πάρα πολύ σημαντικό. Ότι η Διοίκηση της ΟΣΥ, η οποία υποτίθεται θα ζητούσε (όπως είχε «δεσμευτεί» απέναντι στο σωματείο των καθαριστριών) να προσληφθούν όλες οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες, έστειλε στην ΕΥΚ μόνο μια λίστα με 40 ονόματα! Περίπου οι μισές εργαζόμενες σε αυτή τη λίστα, ήταν οι εργαζόμενες που ήταν εκτός σωματείου (πρώην προϊσταμένες του προηγούμενου εργολάβου και οι υποτακτικές τους).

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ΕΥΚ Α.Ε., η οποία είχε δήθεν δικό της προσωπικό και γι’ αυτό δεν μπορούσε να προσλάβει τις υπάρχουσες καθαρίστριες των λεωφορείων, έχει μέχρι σήμερα (2 βδομάδες αφότου ανέλαβε τον καθαρισμό των λεωφορείων) τις μισές θέσεις κενές, ενώ πολλοί από τους νέους εργαζόμενους που πιάνουν δουλειά, φεύγουν μετά από λίγες μέρες λόγω των δυσχερών συνθηκών εργασίας και του χαμηλού μισθού.

Ο αγώνας συνεχίζεται!

Οι απολυμένες καθαρίστριες συνεχίζουν τον αγώνα τους.

Με συμβολικούς αποκλεισμούς και διαμαρτυρίες έξω από τα αμαξοστάσια κάθε βράδυ και με παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή και τα αρμόδια Υπουργεία τα πρωϊνά.

Νίκη στον αγώνα των απολυμένων και απλήρωτων καθαριστριών της ΟΣΥ!

Πηγή: Ξεκίνημα

 

Διαβάστε ακόμα

Αποκλεισμοί των αμαξοστασίων από τις απλήρωτες καθαρίστριες των λεωφορείων [βίντεο]