της Δήμητρας Σπανού

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, σε διαμαρτυρία προχώρησαν γυναίκες έξω από κυβερνητικό κτήριο στην πόλη Γουχάν, την πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της κεντρικής Κίνας. Οι γυναίκες, κυρίως φοιτήτριες, διαμαρτύρονται για τους γυναικολογικούς ελέγχους που πρέπει να υποστούν ως προϋπόθεση για την πρόσληψή τους στο δημόσιο. Σύμφωνα με το νόμο, που ισχύει από το 2005, κάθε γυναίκα μαζί με την αίτησή της πρέπει να περάσει από εξέταση για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και κακοήθεις όγκους, καθώς και να δώσει πληροφορίες για τον κύκλο της.

Τον προηγούμενο Μάρτιο μη κυβερνητικές οργανώσεις έστειλαν ανοιχτή επιστολή στις κυβερνητικές υπηρεσίες και στο αρμόδιο υπουργείο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τους γυναικολογικούς ελέγχους, όμως δεν έλαβαν απάντηση. Έτσι τη Δευτέρα, μια μέρα μετά τις εθνικές εξετάσεις για την πρόσληψη στο δημόσιο, οι λίγες γυναίκες που αποφάσισαν να προχωρήσουν στη διαμαρτυρία στάθηκαν με τα χέρια σταυρωτά και φορώντας κάτι που μοιάζει με πάνα, το οποίο αναγράφει στα κινέζικα «εξέταση», διαγραμμένο με μια λοξή γραμμή. Αίτημά τους φυσικά η κατάργηση των γυναικολογικών εξετάσεων.

Δεν είναι πάντως η πρώτη διαμαρτυρία γυναικών στην Κίνα, μια χώρα όπου κυριαρχούν οι έμφυλες διακρίσεις και ο σεξισμός. Το καλοκαίρι, ακτιβίστριες στη Χουανγκτζού διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη δημόσιων τουαλετών για γυναίκες, κάνοντας κατάληψη σε αντρικές. Οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν ότι θα υιοθετήσουν μια δικαιότερη αναλογία, κάτι που δεν έγινε σε αντίστοιχες διαμαρτυρίες στο Πεκίνο. Σε άλλη περίπτωση περίπου είκοσι γυναίκες από διάφορες πόλεις ξύρισαν το κεφάλι τους ως συμβολική διαμαρτυρία για τη διάκριση στην εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, καθώς σε κάποια τμήματα απαιτούνται υψηλότεροι βαθμοί για την εισαγωγή γυναικών, πολιτική με την οποία συμφωνεί και το υπουργείο.