Η Πρωτοβουλία κατά της ομοφοβίας Ξάνθης, έβγαλε μια σύντομη ανακοίνωση για τη δίκη αυτή:

Το πρωί της Δευτέρας 18 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Καβάλας η δίκη για τον βιασμό και τη δολοφονία της Ζωής Δαλακλίδου τον περασμένο Δεκέμβρη.

Η Πρωτοβουλία κατά της ομοφοβίας Ξάνθης, καταγγέλλοντας κάθε τέτοιο περιστατικό (και σε συνέχεια της πορείας και εκδήλωσης ενάντια στη βία κατά των γυναικών που είχε διοργανώσει τον περασμένο Μάρτη με αφορμή τον βιασμό και τη δολοφονία της Ζωής), παρευρέθηκε στο χώρο του δικαστηρίου σε ειρηνική διαμαρτυρία (με πανό), για να καταγγείλει την κυρίαρχη αντίληψη που θέλει τα εγκλήματα κατά των γυναικών μεμονωμένα περιστατικά και συνέπειες της οικονομικής κρίσης, με δράστες «διεστραμμένα» ή «ψυχικά ασταθή» άτομα.

Θέση μας είναι ότι η έμφυλη βία είναι απόρροια ενός πατριαρχικού και σεξιστικού συστήματος που διαποτίζει ολόκληρη την κοινωνία.

ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ

Η δικηγόρος Όλγα Ζιώρη, που βρέθηκε στην Καβάλα και παρακολούθησε τη δίκη, μας έστειλε μια δική της συνοπτική μαρτυρία:

“Σήμερα παρακολούθησα από την αρχή μέχρι το τέλος την δίκη και καταδίκη του δράκου της Ξάνθης που κατηγορείτο για την άγρια δολοφονία της 34χρονης Ζωής Δαλακλίδου τα περασμένα Χριστούγεννα.

Το δικαστήριο αποφάσισε ως ποινή την ισόβια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία και 25 χρόνια για τον βιασμό και τον εμπρησμό της άτυχης κοπέλας.

Η ατμόσφαιρα στο δικαστήριο βαριά,οι μαρτυρίες της οικογένειας της Ζωής ανατριχιαστικιές. Η πιο συγκλονιστική στιγμή όμως ήταν η απολογία του κατηγορουμένου ο οποίος περιέγραφε βήμα προς βήμα τις κινήσεις του…Είχαμε ανατριχιάσει όλοι από το ειδεχθές έγκλημα και από τον δράστη ο οποίος ακόμα και κατά την απολογία του δεν έδειξε ίχνος μεταμέλειας και περιέγραφε τις κινήσεις του με ένα ουδέτερο τόνο στη φωνή. Ακόμα έχω ένα έντονο σφίξιμο ακόμα και μετά το άκουσμα της ποινής καθώς αυτό δεν θα φέρει τη Ζωή πίσω.”