Η Μαργκαρέτα Ντ’Αρσί, αριστερά και ο συναγωνιστής της Νίαλ Φάρελ επιχειρούν να μπλοκάρουν τον αεροδιάδρομο στο αεροδρόμιο Σάνον. Φωτογραφία: Niall Carson/PA

της Σίσσυς Βωβού

Η Μαργκαρέτα Ντ’Αρσί (Margaretta D’Arcy), ειρηνήστρια από την Ιρλανδία, βρίσκεται εδώ και τρεις εβδομάδες στη φυλακή εκτίοντας ποινή τριών μηνών, γιατί εισήλθε σε απαγορευμένο έδαφος στο αεροδρόμιο Σάνον τον Οκτώβρη του 2013, διαμαρτυρόμενη για τη χρήση του αεροδρομίου για τη μεταφορά προσωπικού και εξοπλισμών για τους πολέμους των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και τη Μέση Ανατολή. Συνελήφθη σε εκδήλωση διαμαρτυρίας για την προσγείωση αμερικανικών αεροσκαφών.

Η Μαργκαρέτα είναι γνωστή ηθοποιός, καλλιτέχνης και θεατρική συγγραφέας, ηλικίας 79 χρόνων. Είναι μέλος του Ιδρύματος Ιρλανδών ηθοποιών Aosdána από την ίδρυσή του, και είναι γνωστή για τους αγώνες της για τις πολιτικές ελευθερίες και τα γυναικεία δικαιώματα. Έχει γράψει και ανεβάσει πολλά θεατρικά, μεταξύ αυτών το Non-Stop Connolly Show (Συνεχές σόου Κόνολι). Επίσης έχει γράψει πολλά βιβλία.

Ο γιος της Finn Arden μίλησε σε συγκεντρωμένο πλήθος σε εκδήλωση διαμαρτυρίας στις 27 Ιανουαρίου, διαβεβαιώνοντας τους αλληλέγγυους αντιπολεμικούς αγωνιστές και αγωνίστριες ότι η μητέρα του είναι σε πνευματική εγρήγορση και με πολύ καθαρό λόγο. Ζήτησε την αλληλεγγύη για τη μητέρα του και κάλεσε σε συγκέντρωση στις 9 Φεβρουαρίου, στην είσοδο του αεροδρομίου.

Η Διεθνής Συντονιστική Επιτροπή «Όχι στον Πόλεμο – Όχι στο ΝΑΤΟ», με τα αρχικά ICC, εξέδωσε ανακοίνωση υπεράσπισης της Μαργκαρέτα, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι φυλακίστηκε για την διαμαρτυρία της ενάντια στη χρήση του Αεροδρομίου από εκατομμύρια στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ, που το χρησιμοποιούν για να πετούν προς και από τους διαρκείς πολέμους τους.

Η μαζική αντίθεση του αμερικανικού λαού ενάντια στην απόφαση του Ομπάμα να επεκτείνει τον πόλεμό του στη Συρία το 2013 ήταν μια σημαντική καμπή, καθώς ο λαός των ΗΠΑ άρχισε να αμφισβητεί από το τρομακτικό δόγμα. Μπορεί η Μαργκαρέτα Ντ’ Αρσί να είναι ηλικιωμένη, αλλά απορρίπτοντας το δόγμα του διαρκούς πολέμου είναι πιο ευθυγραμμισμένη με το μέλλον απ’ ότι η ιρλανδική κυβέρνηση, που τώρα, σύμφωνα με την πολιτική που έχει αποφασίσει, επιτρέπει «επιπρόσθετες στρατιωτικές πτήσεις» από το συγκεκριμένο αεροδρόμιο. Δημοσκόπηση στην Ιρλανδία, αναφέρει η ανακοίνωση, που έγινε από τους συνεργάτες μας του Συνασπισμού Ειρήνη και Ουδετερότητα, έδειξε ότι 78% του ιρλανδικού λαού υποστηρίζουν την ουδετερότητα και αρνούνται κάθε συμμετοχή της Ιρλανδίας στους επιθετικούς πολέμους που πραγματοποιούνται από το ΝΑΤΟ/Ε.Ε. σήμερα.

Η ICC χαιρετίζει την γενναιότητα και ετοιμότητα της Μαργκαρέτα στο σκοπό της παγκόσμιας ειρήνης και απαιτεί την άμεση απελευθέρωσή της.

Ζητάει την έκδοση ψηφισμάτων αλληλεγγύης από τις αντιπολεμικές οργανώσεις διεθνώς.

Διεθνές συνέδριο για το Αφγανιστάν θα γίνει στις 25-27 Απριλίου στο Στρασβούργο, με διαδήλωση το Σάββατο 26 Απριλίου, από συντονισμό αντιπολεμικών και ειρηνιστικών οργανώσεων.

Τον Ιούνιο, μια μεγάλη συνεργασία οργανώσεων ειρήνης από Ευρώπη και άλλα μέρη του κόσμου διοργανώνει τριήμερο εκδηλώσεων στο Σεράγεβο, με αφορμή την επέτειο κήρυξης του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, που είναι η συμβολική ημερομηνία της 14ης Ιουλίου 1914 στην πόλη αυτή. Θα γίνουν σεμινάρια, εκδηλώσεις, καλλιτεχνικά, μαθήματα μη-βίαιης επίλυσης διαφορών. Το τριήμερο αυτό προετοιμάζεται εδώ και ένα χρόνο, και αναμένεται να έχει μαζική συμμετοχή.