Μόλις λίγες ώρες αφού έκλεψαν έξι υπολογιστές κι ένα καινούργιο λάπτοπ, όταν κατάλαβαν ότι είχαν διαρρήξει ένα κέντρο αντιμετώπισης βιασμών στο Σαν Μπερναντίνο των ΗΠΑ, οι κλέφτες τα επέστρεψαν μετανιωμένοι μαζί μ’ ένα απολογητικό σημείωμα.

Η διευθύντρια του κέντρου Κάντι Στάλινγκς ακόμη προσπαθεί να πιστέψει αυτό που έγινε. Όπως λέει η ίδια, το βράδυ της 31ης Ιουλίου δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από την αστυνομία ότι υπήρχε κινητικότητα στο κτίριο που στεγάζει το κέντρο και έστελναν μονάδες να δουν τι συμβαίνει.

Όταν έφτασε και η ίδια, την ενημέρωσαν ότι οι κλέφτες είχαν καταφέρει να μπουν από τη σκεπή και διαπιστώθηκε η κλοπή των υπολογιστών, αξίας περίπου 5.000 δολαρίων.

«Ήταν αποκαρδιωτικό» λέει «πίστευα ότι δεν θα καταφέρουμε να αντικαταστήσουμε τα μηχανήματα … κάθε υπολογιστής εδώ είναι ζωτικός για τη δουλειά που κάνουμε».

Η Στάλινγκ επέστρεψε σπίτι της και προσπάθησε να κοιμηθεί. Λίγες ώρες αργότερα έλαβε ένα δεύτερο τηλεφώνημα από την αστυνομία. Υπήρχε ξανά κινητικότητα στις εγκαταστάσεις του κέντρου.

Η διευθύντρια έτρεξε και πάλι στο γραφείο για ν΄ανακαλύψει αυτή τη φορά κάτι που ούτε η ίδια ούτε η αστυνομία μπορούσε να πιστέψει ότι θα έβρισκε. Οι κλέφτες είχαν επιστρέψει τα πάντα μαζί μ’ ένα σημείωμα πάνω στο λάπτοπ: «Δεν ξέραμε τι πήραμε. Εδώ είναι τα πράγματά σας κι ελπίζουμε να συνεχίσετε να αλλάζετε τις ζωές των ανθρώπων. Ο Θεός μαζί σας».

Η Στάλινγκς ένιωσε ανατριχίλα διαβάζοντας το σημείωμα και αποφάσισε να το κρεμάσει στον τοίχο του κέντρου.

Ο αστυνομικός Πολ Γουίλιαμς λέει ότι εδώ και πάνω από 20 χρόνια που εργάζεται στο αστυνομικό τμήμα του Σαν Μπερναντίνο «αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπω κάποιον που διέπραξε κλοπή να επιστρέφει από ενοχές τα κλοπιμαία μαζί με σημείωμα».

Το πλέον διάσημο απολογητικό σημείωμα φαίνεται ότι έφερε «τύχη» στο κέντρο, που βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας και δέχεται πλέον περισσότερες κλήσεις για βοήθεια και περισσότερες δωρεές για το έργο του.

Πηγή: Ελευθεροτυπία