P1040848

Θετικά ανταποκρίθηκαν ευρωπαϊκές και διεθνείς κοινωνικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις στο κάλεσμα για εβδομάδα διεθνούς αλληλεγγύης που θα γίνει από τις 15 μέχρι τις 22 του Σεπτέμβρη πραγματοποιώντας πολύμορφες δράσεις υποστήριξης στις 595 απολυμένες καθαρίστριες.

Στη Βαλένθια διοργανώνεται στις 22 Σεπτεμβρίου στις 11πμ από τη «Marcha de la Dignidad» διαδήλωση στο προξενείο της Ελλάδας της Βαλένθια και το βραδύ θα γίνει μια μεγαλύτερη στις 7μμ στο κέντρο της πόλης.

Στο Λονδίνο οργανώνεται στις 20 Σεπτεμβρίου από την «Καμπάνια Αλληλεγγύης στην Ελλάδα» εκδήλωση αλληλεγγύης μπροστά από το Hellenic Centre (16-18 PaddingtonStreet, Marylebone, London) με συμμετοχή του οργανωμένου εργατικού κινήματος και των μεγάλων βρετανικών συνδικάτων.

Στην Τουλούζη θα γίνει διαδήλωση επίσης το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου στις 11πμ, στο SQUARE CHARLES DE GAULLE και όλοι και όλες θα φέρουν κόκκινα γάντια και σκούπες. Καλούν οι οργανώσεις: ATTAC, FSU, MIX-CITE και NPA. Σε κοινό ψήφισμα αναφέρουν:

  • γιατί  πρέπει να τελειώνουμε πια με αυτή την πολιτική που εφαρμόζεται από την Τρόικα στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που περνάνε δύσκολα στο όνομα ενός παράνομου χρέους,
  • γιατί  πρέπει να τελειώνουμε πια με τις πολιτικές λιτότητας που υποστηρίζεται και εφαρμόζεται από τη Γαλλική κυβέρνηση, εδώ και αλλού, στο όνομα μιας κρίσης που δεν είναι δική μας,
  • γιατί  πρέπει να τελειώνουμε πια με τις πολιτικές που πετούν τους λαούς στη μιζέρια και επηρεάζουν ιδιαίτερα τις γυναίκες
  • «Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών» φωνάζουν οι 595 καθαρίστριες. Αυτό είναι και το δικό μας σύνθημα.

Στη Μασσαλία θα συγκεντρωθούν μπροστά στο ελληνικό προξενείο στις 20 Σεπτεμβρίου στις 9 πμ 12 γυναικείες οργανώσεις: COLLECTIF 13 DROITS DES FEMMES και CERAMISTES ET ARTISTES DE LILITH, EVREUX 13, FEMMES SOLIDAIRES, FORUM FEMMES MEDITERRANEE, FSU, GAUCHE ANTICAPITALISTE, IMAGES & PAROLES, LES FEMMES ET LA VILLE, MOUVEMENT DE LA PAIX, MOUVEMENT JEUNES FEMMES, PARTI COMMUNISTE FRANCAIS, RADIO GALERE, SOS FEMMES, SOS VIOL, SNUIPP13, LAIQUES, OSEZ LE FEMINISME.

Στη Λιλ, στις 20 Σεπτεμβρίου στις 2μμ, θα γίνει διαδήλωση στο κέντρο της πόλης με κάλεσμα της οργάνωσης Collectif «FranceGrècesolidarité pourlasanté- Lille» και υποστηρίζουν: Attac Roubaix Tourcoing, ATTAC Lille, ATTAC Villeneuved’Ascq, CADTM, SUD santé sociaux 59, PHM nord de France, Union syndicale SOLIDAIRES 59/62, Lesgens d’ Hellemmes, la voie démocratique au Maroc, association des amis de la 4° Internationale.

Στη Βιέννη, την Τέταρτη 17 Σεπτεμβρίου, θα γίνει μια δράση στις 11πμ μπροστά από την Ελληνική Πρεσβεία (Argentinierstrasse 14 ). Στις 22 Σεπτεμβρίου θα οργανωθεί εκδήλωση της επιτροπής «Αλληλεγγύη με την Αντίσταση στην Ελλάδα» στο Amerlinghaus με τίτλο: «POUR UNE JOURNEE INTERNATIONALE DE SOLIDARITE AUX 595 FEMMES DE MENAGEDU MINISTERE DES FINANCES GREC».

EPSON MFP image

Ψηφίσματα συμπαράστασης

Πολλές οργανώσεις έχουν αποστείλει ψηφίσματα συμπαράστασης. Ανάμεσα σε άλλα, ο γυναικείος σύλλογος Courage αναφέρει:

«Εμείς οι γυναίκες του συλλόγου Courage στη Γερμανία, εκφράζουμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξη στον αγώνα σας. Ο αγώνας σας είναι πολύ σημαντικός και θα ενθαρρύνει πολλές γυναίκες αλλά και άντρες, που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση. Προτείνουμε την 20η Σεπτέμβρη ως μέρα αλληλεγγύης σε όλη τη Γερμανία. Αυτή τη στιγμή ο σύλλογός μας διοργανώνει ένα μεγάλο συνέδριο με τίτλο «Πολιτικό Συμβούλιο Γυναικών», το οποίο διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια. Υποσχόμαστε να αναφερθούμε στον γενναίο αγώνα σας σε αυτό το συνέδριο.

Σας ευχόμαστε καλή δύναμη, καλό κουράγιο για τη συνέχεια του αγώνα σας».

courage

 

Ακολουθεί ψήφισμα από την οργάνωση «Γυναικεία Ζωή στις Βρυξέλλες», φεμινιστικό κίνημα για τη δημόσια εκπαίδευση:

«Χαιρετίζουμε όλες τις συντρόφισσες που αγωνίζεστε με σθένος για τα δικαιώματά σας,

Εκεί, όπως και εδώ στο Βέλγιο, οι γυναίκες υφίστανται τις συνέπειες των μέτρων λιτότητας: χειροτέρευση της κοινωνικής προστασίας και των εργασιακών συνθηκών, περιορισμός των πιο θεμελιωδών δικαιωμάτων των μεταναστών, απουσία χώρου υποδοχής για τα παιδιά μας και κέντρου υποδοχής γυναικών θυμάτων βίας… Αυτή είναι η καθημερινότητα απέναντι στην οποία αντιστεκόμαστε με δεσμούς αλληλεγγύης. Αυτή τη χρονιά, με αφορμή του καραβανιού ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα των γυναικών, προβάλαμε στις Βρυξέλλες μια ταινία στις γυναίκες για τον αγώνα των καμαριέρων στην αλυσίδα των ξενοδοχείων Accord στο Παρίσι, οι οποίες έκαναν απεργία για έναν ολόκληρο χρόνο και κατάφεραν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους: μείωση ρυθμού εργασίας για την καθαριότητα των δωματίων. Προβάλαμε αυτή την ταινία σε γυναίκες για να τους δείξουμε ότι είναι εφικτό να κερδίσουν τους αγώνες χάρη στην αποφασιστικότητα των γυναικών και την υποστήριξη των συνδικάτων. Συμπαραστεκόμαστε χωρίς προϋποθέσεις στη δράση σας και είμαστε μαζί σας ενόψει της δίκης στις 23 Σεπτέμβρη, που θα είστε αντιμέτωπες με το ελληνικό κράτος. Θα συνεχίσουμε να διαδίδουμε των αγώνα σας δίπλα στις γυναίκες».

 

Στο πλευρό των καθαριστριών και η Παγκόσμια Πορεία Γυναικών της Βαλένθια: «Εμπρός συντρόφισσες! Μαζί μπορούμε!» Αλλά και από το μακρινό Μπενίν, τα μέλη του τμήματος  της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών στέκονται αλληλέγγυες με τον αγώνα των 595 καθαριστριών απέναντι  στα μέτρα λιτότητας: «μη χάνετε την ελπίδα: είμαστε σίγουρες ότι ο αγώνας σας και τα δίκαια αιτήματά σας θα ικανοποιηθούν!»

world march women banner

Από το Λίβανο και εκ μέρους της οργάνωσης «Egalité/ Wardah Boutros pour les droits des Femmes», η πρόεδρος D. Marie DEBS και βοηθός γενική γραμματέας του ΚΚ Λιβάνου, στέλνει  χαιρετισμό και εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη τους.

 

Παραθέτουμε επίσης ολόκληρο το ψήφισμα της ATTAC CADTM Μαρόκου:

ATTAC CADTM MAROC

Contre la mondialisation libérale

 

Αλληλεγγύη στις 595 ελληνίδες καθαρίστριες

Η Ένωση Attac Μαρόκου χαιρετίζει το κουράγιο των 595 Ελληνίδων καθαριστριών που εργάζονται στο Δημόσιο τομέα και αγωνίζονται εδώ και 11 μήνες ενάντια στην απόλυσή τους και στα μέτρα λιτότητας και αποψίλωσης του Δημόσιου τομέα που επιβάλλονται από την Ελληνική κυβέρνηση υπό την κηδεμονία των Διεθνών χρηματιστικών οργανισμών και της ΕΕ.

Αυτές τις ίδιες πολιτικές τις γνωρίζουμε και εδώ στο Μαρόκο. Μας επιβλήθηκαν, όπως και στην Ελλάδα, από τα προγράμματα διαρθρωτικής προσαρμογής που σχεδιάστηκαν από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια τράπεζα. Οι οργανισμοί αυτοί αφού πρώτα μας υπερχρέωσαν με τεχνητό τρόπο μας επέβαλαν τις ιδιωτικοποιήσεις, την αποδιάρθρωση του Δημόσιου τομέα και την απελευθέρωση των υπηρεσιών. Εδώ όπως και στη χώρα σας, οι γυναίκες πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα και είναι αυτές που έδωσαν τους πιο σημαντικούς αγώνες, ιδιαίτερα ενάντια στην φιλελευθεροποίηση της δημόσιας υγείας. Εδώ όπως και στην Ελλάδα, τα υπουργεία παραχωρούν όλο και περισσότερο τις υπηρεσίες καθαριότητας, συντήρησης και ασφάλειας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες καταπατούν ακόμα και αυτά τα λίγα δικαιώματα που είχαν κατακτήσει οι εργαζόμενοι του Δημόσιου τομέα.

Είναι για αυτούς τους λόγους που αισθανόμαστε ότι μας αφορά ο αγώνας των 595 ελληνίδων καθαριστριών, ένας αγώνας υποδειγματικός για όλους τους εργαζόμενους του Δημόσιου τομέα άντρες και γυναίκες και για όλους και όλες που εργάζονται υπό καθεστώς υπεργολαβίας.

Χαιρετίζουμε τον αγώνα σας, την αποφασιστικότητα και την δημιουργικότητα σας ως γυναίκες και ως εργαζόμενες. Ας είναι ο αγώνας σας υποδειγματικός για όλες τις γυναίκες που θεωρούν ότι αρκετά τις έχουν συνθλίψει, ποδοπατήσει, απολύσει και μεταχειριστεί σαν να δούλευαν σε κάτεργο.

Μαζί με εσάς ζητάμε από την Ελληνική κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις απολύσεις και τις υπεργολαβίες. Να επανενταχθούν όλες οι απολυμένες καθαρίστριες και να πληρωθούν για τις  χαμένες ημέρες εργασίας.

Μαζί με εσάς ζητάμε από τους Διεθνείς χρηματιστικούς οργανισμούς και από τα όργανα της ΕΕ να σταματήσουν να επιβάλλουν στους λαούς, περιφρονώντας όλους τους δημοκρατικούς κανόνες, τις αντιλαϊκές πολιτικές που σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν δρόμους εξόδου από την κρίση, την κρίση που οι ίδιοι έχουν προκαλέσει. Μαζί σας απαιτούμε τη διαγραφή του παράνομου ελληνικού χρέους που δεν είναι τίποτε άλλο από ένας μοχλός για τη στοχοποίηση και υποταγή του ελληνικού λαού.

Αλληλεγγύη στις Ελληνίδες καθαρίστριες, αλληλεγγύη σε όλες τις εργαζόμενες, αλληλεγγύη σε όλες τις γυναίκες του κόσμου.

Ραμπάτ, 10 Σεπτεμβρίου 2014

 

trabalho domestico