της Λίνας Φιλοπούλου

Ο Paolo Patrizi είναι ένας ντοκιμαντερίστας φωτογράφος. Οι  πρόσφατες ιστορίες του εξερευνούν τα βασικά θέματα και τις αντιφάσεις ανάμεσα στις παραδόσεις και στη νεωτερικότητα και στις πολιτιστικές διαφοροποιήσεις που παράγονται από την ταχεία οικονομική ανάπτυξη. Τα θέματα του Patrizi κυμαίνονται από προσωπογραφίες και πρότζεκτς που αφηγούνται μια ιστορία μέχρι κοινωνικά ζητήματα και την πολιτική. Εστιάζει πάντοτε στις ανθρώπινες και κοινωνικές πτυχές μιας ιστορίας.

Για πάνω από 20 χρόνια, οι γυναίκες του Μπενίν Σίτι, μια πόλη στην πολιτεία του Έντο νότια του κεντρικού τμήματος της Νιγηρίας, ταξιδεύουν στην Ιταλία για να εργαστούν στη βιομηχανία του σεξ. Κάθε χρόνο οι πιο πετυχημένες φέρνουν νεότερα κορίτσια για να ακολουθήσουν τα βήματά τους. Οι περισσότερες μετανάστριες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που καταλήγουν στη βιομηχανία του σεξ, έχουν αποφασίσει να φύγουν οριστικά από το σπίτι τους και να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Είναι πεισματάρες και φιλόδοξες γυναίκες που μεταναστεύουν για να ξεφύγουν από καταστάσεις που επηρεάζουν το περιβάλλον και το βιοπορισμό τους.

Πολλοί μετανάστες έχουν ταυτίσει στο μυαλό τους την Ευρώπη με τα χρήματα. Έχουν ποικίλες εμπειρίες, αλλά τα προβλήματά τους έχουν περισσότερο να κάνουν με τις ευρύτερες πολιτιστικές πολυπλοκότητες που αντιμετωπίζουν παρά με τις ιδιαιτερότητες του επιλεγόμενου επαγγέλματός τους.

Αυτό που προκύπτει είναι μια υπο- ανθρώπινη κατάσταση που ζουν αυτοί οι άνθρωποι.

Αυτοί οι τόποι εργασίας που είναι μέσα στη βρωμιά, με τους μουσαμάδες και την κακομεταχείριση, είναι τα ιερά για τις ανεπάρκειες της παγκοσμιοποίησης και του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας.

Γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι οι οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις υποβαθμίζουν τις συνθήκες της καθημερινής ζωής για ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων σε πολλά μέρη του κόσμου και ότι οι απαντήσεις των παγκόσμιων ελίτ σε αυτές τις κρίσεις δεν μπορούν να προσφέρουν καμία λύση σε αυτά τα προβλήματα. Η απαγόρευση και η ποινικοποίηση της μετανάστευσης μπορεί μόνο να επιδεινώσει τις συνθήκες εργασίας, κάνοντας τις εργαζόμενες του σεξ πιο ευάλωτες στην παρενόχληση από την αστυνομία και πιο εκτεθειμένες, όπως άλλωστε και όλους τους μετανάστες, απέναντι στον κίνδυνο της απέλασης.

Πηγή: paolo patrizi

Διαβάστε ακόμα

The Nigerian Connection