abortion

Η άμβλωση δέχεται επίθεση στην Ευρώπη!

Σε χώρες όπου η άμβλωση ήταν νόμιμη και δωρεάν στο παρελθόν, τώρα απαγορεύεται.

Σε χώρες όπου η πρόσβαση είναι ήδη περιορισμένη, δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να νομιμοποιηθεί ενώ υπάρχουν επίσης προσπάθειες να περιοριστεί ακόμη περισσότερο.

Σε άλλες χώρες, όπου η πρόσβαση είναι δωρεάν, υπάρχουν νομικές και πρακτικές απειλές απέναντι σε αυτό το δικαίωμα.

Το δικαίωμα στην άμβλωση και την πρόσβαση, σε συνδυασμό με την αντισύλληψη και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, είναι θεμελιώδη αναπαραγωγικά δικαιώματα, απαραίτητα, ώστε να εξασφαλίζεται η ελευθερία μας για έλεγχο του σώματός μας και της ζωής μας. Η σωματική μας ακεραιότητα αποτελεί αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα. Δεν πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη αξία στην ενδεχόμενη μελλοντική ζωή (του εμβρύου) από τη ζωή μιας γυναίκας που ήδη ζει.

Οι γυναίκες κάνουν αμβλώσεις, είτε είναι νόμιμες είτε είναι παράνομες. Περιοριστικοί νόμοι που απαγορεύουν την άμβλωση, δεν μειώνουν τον αριθμό των γυναικών που κάνουν αμβλώσεις. Αντιθέτως αυξάνουν τις οικονομικές ανισότητες, με στόχο τις γυναίκες που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά σε μία παράνομη άμβλωση ή να ταξιδέψουν σε χώρα του εξωτερικού, όπου γίνεται νόμιμα. Οι παράνομες αμβλώσεις πραγματοποιούνται συχνά κάτω από επικίνδυνες συνθήκες και αποτελούν απειλή για τη ζωή και την υγεία των γυναικών.

Γιατί δέχεται επίθεση η άμβλωση;

Η λεγόμενη «κρίση» αξιοποιείται από τις πατριαρχικές, οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις ως επιχείρημα για την κατεδάφιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας και των κοινωνικών δομών. Οι ελευθερίες των ανθρώπων δέχονται επίθεση, όπως και οι υφιστάμενες μορφές αλληλεγγύης. Για άλλη μια φορά, η επισφάλεια της ζωή των καταπιεσμένων είναι σε άνοδο.

Καθώς ο δεξιός εθνικισμός συνεχίζει να αυξάνεται, γινόμαστε μάρτυρες όλο και περισσότερων επιθέσεων ως προς την ελεύθερη επιλογή μας και τα αναπαραγωγικά μας δικαιώματα. Εφαρμόζονται κυβερνητικές πολιτικές που υποστηρίζουν τις γεννήσεις με σκοπό την αύξηση του πληθυσμού της χώρας, την επιστροφή των γυναικών στο σπίτι και την αξιοποίησή μας ως εκκολαπτήρια ή ως «μητέρες των εθνών».

Είναι οικονομικά και ιδεολογικά χρήσιμο για το κράτος να μένουν οι γυναίκες στο σπίτι ή να φέρουν το τριπλό βάρος ως εργαζόμενες, ως μητέρες και ως μη αμειβόμενες πάροχοι φροντίδας. Το κράτος μάς έχει εργαλειοποιήσει και μας έχει πετάξει έξω από την αγορά εργασίας για να εξυπηρετήσει εθνικιστικές πολιτικές και το καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα.

Το κράτος, τα κόμματα της δεξιάς και η εκκλησία χρησιμοποιούν εθνικιστικά επιχειρήματα («πρέπει να προστατέψουμε το έθνος»), συντηρητικά επιχειρήματα («η άμβλωση έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες μας») και οικονομικά επιχειρήματα («δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις δωρεάν εκτρώσεις») για να νομιμοποιήσουν τον περιορισμό των γυναικείων δικαιωμάτων να παίρνουν οι ίδιες αποφάσεις για το σώμα τους. Το κράτος, η εκκλησία και άλλες θρησκευτικές οργανώσεις και τα κόμματα της δεξιάς συνεργάζονται κάτω από το πατριαρχικό σύστημα για να εξυπηρετήσουν ένα και μόνο σκοπό: να διατηρήσουν τα λευκά, ευρωκεντρικά, αρσενικά τους προνόμιά.

Πολιτικοί, κρατήστε τη συνείδησή σας για τον εαυτό σας, μείνετε μακριά από τις μήτρες μας, και δώστε μας πίσω την υγεία μας, την ελευθερία επιλογής και την ισότιμη πρόσβαση στα δικαιώματά μας – διότι αυτά δεν θα πρέπει να εξαρτώνται από το πόσα χρήματα έχουμε στις τσέπες μας. Θέλουμε νόμιμη άμβλωση σε ΟΛΗ την Ευρώπη, ΤΩΡΑ και ΠΑΝΤΑ. Ζητάμε τουλάχιστον αυτό!

Η αλληλεγγύη μας

Καλούμε σε διεθνιστική αλληλεγγύη τις γυναίκες και τους άντρες που εργάζονται για την ενίσχυση των υπαρχόντων φεμινιστικών δικτύων στην Ευρώπη, και τα οποία είναι σε επαφή με παγκόσμια κινήματα, με στόχο να ενισχύσουν τα δικαιώματα των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Πρέπει να λάβουμε υπόψη τους κινδύνους και να ανταποκριθούμε σε κάθε αλλαγή στη νομοθεσία και το δημόσιο διάλογο, και να αποτρέψουμε τους παραμικρούς περαιτέρω περιορισμούς στα δικαιώματά μας, στην ελευθερία μας ή στην αυτονομία μας.

Στεκόμαστε αλληλέγγυες με όλες τις γυναίκες στον κόσμο που αγωνίζονται για το δικαίωμα και την πρόσβαση σε δωρεάν άμβλωση. Ο αγώνας μας δε θα σταματήσει μέχρι να έχουμε όλες τα ίδια δικαιώματα.

Καλούμε κάθε γυναίκα που ενδιαφέρεται για το δικαίωμα στην άμβλωση και στην πρόσβαση να ενημερώνεται και να υπερασπίζεται τα δικαιώματα αυτά. Καλούμε όλες τις γυναίκες να σταθούν αλληλέγγυες.

Οι μήτρες μας δεν είναι πεδίο δοκιμών για να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του κράτους και της ανδρικής κυριαρχίας.

Δεν είμαστε περιουσία των ανδρών και του κράτους!!!

 

Από μια ομάδα φεμινιστριών που συνδέονται με το Δίκτυο Νέων Φεμινιστριών Ευρώπης,

Παρίσι, Γαλλία, Ιανουάριος 2013

Εγκρίθηκε στο Κάμπινγκ Νέων Φεμινιστριών Ευρώπης – Παγκόσμια Πορεία Γυναικών

Vieira Do Minho, Πορτογαλία, Αύγουστος 2013

Επικοινωνία: mmfjeunes@gmail.com

μετάφραση: Λίνα Φιλοπούλου

Διαβάστε ακόμα

Ναι, κατασκηνώνουμε! Θερινό κάμπινγκ νέων φεμινιστριών της Ευρώπης