Ταινία μεγάλου μήκους, βασισμένη στο ομότιτλο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε σκηνοθεσία-σενάριο -παραγωγή : Στέλλα Αρκέντη.

Υπόθεση της ταινίας

Η Φραγκογιαννού είναι μια πολυβασανισμένη και χιλιοτραυματισμένη ψυχικά γυναίκα, με στοιχειωμένη λογική από τις αδικίες και την φτώχεια. Στο θολωμένο της μυαλό νομίζει πως το ό,τι υπέφερε της δίνει το δικαίωμα, να πάρει τον νόμο στα χέρια της. «Ο νους της ψήλωσε». Η ανθρώπινη λογική εξομοιώνεται με δύναμη Θεού και το αποτέλεσμα οδυνηρό.

Η Φραγκογιαννού κηρύττει το δικό της ευαγγέλιο. Οδηγημένη από τους δικούς της δαίμονες απομακρύνεται από την πόλη των ανθρώπων αφήνοντας πίσω της, πτώματα μικρών κοριτσιών. Κορίτσια που θα γίνουν γυναίκες σαν και αυτήν δυστυχισμένες. Θα αναζητήσει την ερημιά, κι εκεί, μέσα στους εφιάλτες της, θα χαθεί στην απόγνωση. Ένα κύμα θα την εξαφανίσει…

Σκηνοθετικό σημείωμα

Η Φραγκογιαννού είναι μια σύγχρονη Μήδεια, μόνο που αυτή δεν είναι κόρη θεότητας, αλλά κόρη μάγισσας.

Η ταινία ακολουθεί την φόνισσα από την πρώτη νύχτα όπου αναπολεί όλον τον ανωφελή, μάταιο και βαρύ βίο της έως την απόφασή της να προβεί σε μία σειρά φόνων μικρών κοριτσιών. Ο κάθε φόνος μεταμορφώνει σταδιακά την Φραγκογιαννού σε μισάνθρωπο που τον καταδιώκουν οι δαίμονες του οδηγώντας τον σε απόγνωση, σε αγρίμι που λειτουργεί με μόνο το ένστικτό του.

Η Φραγκογιαννού, αποκομμένη από τον κοινωνικό περίγυρο, είναι ο σύγχρονος άνθρωπος που, θυματοποιημένος, δικάζει και καταδικάζει την κοινωνία και που, υποκαθιστώντας τον Θεό, επιβάλλει θεία δικαιοσύνη.

Από τον θυμό, στον φόνο. Από τον φόνο, στη διαταραχή και στην αποξένωση. Από την απόγνωση, στην απελπισία.

Πώς μια γυναίκα, μεγαλωμένη στο αρνητικό, για την γυναίκα, περιβάλλον ενός χωριού που το δέρνει η φτώχια, φτάνει στον φόνο; Η λογική γεννάει τέρατα. Πώς ο άνθρωπος φτάνει να επιζητά την καταστροφή και να σύρεται στην αυτοκαταστροφή του;

 

Από 24 Δεκεμβρίου στον Κινηματογράφο Λαΐς-Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Διεύθυνση: Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136

Ωρες Παραστάσεων 18:30, 20:15, 22:00

Τηλέφωνα Πληροφοριών: 210 3609695, 210 3612046vμετρό Κεραμεικός.

Σκηνοθεσία-Παραγωγή-Σενάριο: Στέλλα Αρκέντη

Πρωταγωνιστούν

Φόνισσα : Ιωάννα Γκαβάκου

Μάνα Φόνισσας : Χάρις Συμεωνίδου

Παπαδιαμάντης : Θανάσης Παπαθανασίου

Βοσκοί : Τάκης Βογόπουλος-Βαγγέλης Ρήγας

Aμέρσα : Ντένυ Αργυροπούλου

Δελχαρώ : Ελεάνα Φινοκαλιώτη

π. Ιωάσαφ : Ιωνάς Νανούρης

Μαρουσώ : Έφη Καμπάνταη

Πενθερά : Βίκη Ξάνθη

 

Συνεργάτες

Βοηθοί Σκηνοθέτη : Βαγγέλης Ρήγας-Μαρία Βιτσεντζάκη

Μακιγιάζ : Σοφία Νικολοπούλου

Μοντάζ-Κάμερα: Στέλλα Αρκέντη