Ψηφίζεται το απόγευμα της Τρίτης σε δεύτερη και τελική ανάγνωση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση το νομοσχέδιο που θεσμοθετεί το γάμο των ομοφυλοφίλων και την υιοθεσία από πρόσωπα του ιδίου φύλου. Η ψηφοφορία θεωρείται ιστορική, αφού το νομοσχέδιο έφθασε στην τελική ευθεία χωρίς να υποστεί σοβαρές αλλοιώσεις, παρά τις αντιδράσεις μέσα και έξω από τη Βουλή καθ’ όλη την διάρκεια των συζητήσεων.

H κυβερνητική πλειοψηφία έχει παραμείνει ενωμένη γύρω από το θέμα, έτσι αναμένεται ότι χωρίς εκπλήξεις θα δοθεί στις 18:00 το απόγευμα η τελική θετική έγκριση.

Η Γαλλία θα είναι η 9η χώρα στην Ευρώπη που θα επιτρέπει το γάμο στους ομοφυλόφιλους και η 14η στον κόσμο.

Ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δηλώσει ότι θα καταθέσει άμεσα, την Τετάρτη ή την Πέμπτη, προσφυγή στο Συνταγματικό Συμβούλιο. Το επιχείρημα είναι ότι ο νόμος θα προκαλέσει «την απώλεια των σημείων αναφοράς γύρω από τη γονική σχέση» της γαλλικής κοινωνίας και «θα επηρεάσει βαθύτατα την ψυχολογία των ατόμων και την ψυχολογία του μέλλοντος». Καλεί εξάλλου τους οπαδούς της να μην καταθέσουν τα όπλα αλλά να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις.

Το τελευταίο διάστημα στη Γαλλία πραγματοποιούνται διαδηλώσεις υπέρ και κατά του νομοσχεδίου κάτι που αναμένεται να γίνει και σήμερα. Την ίδια ώρα η αστυνομία έχει ενισχύσει την παρουσία της σε πολλές συνοικίες του Παρισιού στις οποίες συχνάζουν ομοφυλόφιλοι έπειτα από επιθέσεις που είχαν «πολύ πιθανόν ομοφοβικά» κίνητρα.

Οι διαδηλώσεις κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων δεν ξεκίνησε από τα κόμματα και έντονη συμμετοχή είχαν οι καθολικές οικογένειες που κατέβηκαν στους δρόμους με τα παιδιά τους. Ονόμασαν το κίνημά τους «Διαδήλωση για όλους» σε αντιστοιχία με την ονομασία του νομοσχέδιου «Γάμος για όλους».

Αργότερα, ακροδεξιές ομάδες εισχώρησαν στις πορείες. Ακολούθησαν πριν από δέκα ημέρες επεισόδια και συγκρούσεις με τη γαλλική αστυνομία, επιθέσεις με ξυλοδαρμούς ομοφυλόφιλων, απειλές και παρενόχληση βουλευτών που υποστήριζαν το νομοσχέδιο.

Μόλις τη Δευτέρα, παραμονή της ψηφοφορίας, ο πρόεδρος της Βουλής, Κλοντ Μπαρτολόν δέχθηκε επιστολή με πυρίτιδα στο εσωτερικό και ένα απειλητικό κείμενο που τον καλούσε να αναβάλει τη σημερινή ψηφοφορία.

Οι αποστολείς έχουν υπογράψει ως «Αλληλεπίδραση δυνάμεων τάξης» με το ακρωνύμιο IFO (Interaction des Forces de l’ordre) και δηλώνουν στο κείμενό τους: «Οι μέθοδοί μας είναι πιο ριζοσπαστικές και αποτελεσματικές από τις διαδηλώσεις, θέλετε πόλεμο, τον έχετε».

Πρόκειται για μια μικρή ομάδα που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει στείλει παρόμοια επιστολή σε δικαστή της πόλης Μπορντό και σε δημοσιογράφους.

Στην άλλη όχθη, οι ενώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων αναμένουν τη σημερινή ψηφοφορία με ένα μεγάλο αίσθημα ανακούφισης. Έχουν ήδη δώσει ραντεβού στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) έξω από τη Βουλή για να γιορτάσουν και να βαδίσουν στη συνέχεια προς το Δημαρχείο. Δεν θα κραδαίνουν αυτή τη φορά κλειδιά όπως το 2001 όταν πρωτοεξελέγη δήμαρχος ο Μπερτράν Ντελανόε, ομοφυλόφιλος και ο ίδιος, αλλά θα κρατούν μια μικρή καρδιά, σύμβολο της προσδοκώμενης ευτυχίας.

Πηγή: tvxs

 

Τελευταία ενημέρωση:

Το κυβερνόν Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι σύμμαχοί τους στην Εθνοσυνέλευση ψήφισαν το νομοσχέδιο με 331 υπέρ – 225 κατά, δίνοντας τη δυνατότητα στα ζευγάρια του ίδιου φύλου το νόμιμο δικαίωμα να παντρεύονται και να υιοθετούν παιδιά!

 

Περισσότερα

Γαλλία: «Ναι» στο γάμο ομοφυλοφίλων

Παρίσι: Χιλιάδες στου δρόμους υπέρ του γάμου ομοφυλοφίλων

Μεγάλη διαδήλωση κατά του γάμου των ομοφυλόφιλων στο Παρίσι