8 Μάρτη: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Μετά από τρία χρόνια περιδίνησης στα αλλεπάλληλα και αδυσώπητα μέτρα λιτότητας, το αποτέλεσμα είναι αφενός μεν ο οικονομικός μαρασμός της κοινωνίας, και αφετέρου η υποχώρηση των αρχών που στηρίζουν τη συνοχή του κοινωνικού ιστού, όπως κατ’εξοχήν είναι η ισότητα των φύλων.

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία απέχουν μακράν της πραγματικότητας, την οποία δεν έχουν μηχανισμούς να αποτυπώσουν, ώστε να καταφανεί ο αληθινός αριθμός των υποαπασχολούμενων γυναικών, των μειώσεων στις αμοιβές τους, αλλά και αυτών που έχουν αναγκασθεί να εγκαταλείψουν την εργασία τους για να ανταποκριθούν στις ανάγκες άμισθης υποστήριξης των αναγκών φροντίδας της οικογένειάς τους από το κλείσιμο των δημόσιων υποστηρικτικών δομών. Ακόμη και αυτά τα στοιχεία όπως τα πρόσφατα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής φανερώνουν όμως τα τραγικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες όπως αυτό της ανεργίας που είναι κατ΄εξοχήν «γένους θηλυκού» με το ποσοστό να αγγίζει το 31,6%, αρκετά υψηλότερο από εκείνο των ανδρών (23,6%) ΕΛΣΤΑΤ Δεκέμβριος 2013. Στη σκιά των επίσημων στοιχείων βέβαια είναι και η ποσοτική και ποιοτική αύξηση των κρουσμάτων βίας κατά γυναικών, στο σπίτι, στη δουλειά, σε δημόσιους χώρους, στο διαδίκτυο. Και πώς άλλωστε όλα αυτά να μετρηθούν όταν η Ελλάδα έχει εξαιρεθεί από όλους του ευρωπαϊκούς μηχανισμούς αποτίμησης της προόδου στην ισότητα των φύλων λόγω της αυστηρής εφαρμογής των όρων του διεθνούς της μηχανισμού δανεισμού.

Η Πολιτεία οφείλει μια ειλικρινή ΣΥΓΝΩΜΗ στις γυναίκες για τη δραματική υποχώρηση του επιπέδου προστασίας τους και τις πράξεις ή παραλείψεις της στην άρση των στερεοτύπων που τις ωθούν σε εσωστρέφεια και περιθωριοποίηση. Οφείλει όχι μόνο να μην προχωρήσει στα νέα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί για τη δήθεν μείωση του μη μισθολογικού κόστους με την κατάργηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλειας υπέρ της οικογένειας, αλλά αντιθέτως να ενισχύσει τους σχετικούς πόρους του ΟΑΕΔ και των αρμόδιων Υπουργείων από τους οποίους καλύπτονται στοιχειωδώς οι προνοιακές παροχές και υπηρεσίες προς τις εργαζόμενες γυναίκες.

Η Γ.Σ.Ε.Ε. καλεί τις γυναίκες να απαντήσουν δυναμικά στις δυνάμεις που τις ωθούν στην εσωστρέφεια και την απομόνωση και να συστρατευθούν στα σωματεία για να ενισχύσουν με τη φωνή και την παρέμβασή τους, τη συλλογική δράση.

Για το σκοπό αυτό τις ενημερώνει ότι έχει στη διάθεσή τους για κάθε ζήτημα πληροφόρησης, στήριξης και συλλογικής δράσης:

  • τη Γραμματεία Γυναικών της Γ.Σ.Ε.Ε. και 12 δομές ισότητας σε αντίστοιχες δευτεροβάθμιες Οργανώσεις της (στα Εργατικά Κέντρα Έβρου, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Βόλου, Φθιώτιδας, Πάτρας, Ηρακλείου και στις Ομοσπονδίες Επισιτισμού-Τουρισμού, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών και Τραπεζοϋπαλλήλων) τη λειτουργία των οποίων συντονίζει το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ http://www.inegsee-isotita.gr/ https://www.facebook.com/domesIsotitasIneGsee
  • το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Γ.Σ.Ε.Ε. www.kepea.gr https://www.facebook.com/groups/154175534088/
  • το Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής εργαζομένων του ΙΝΕ/Γ.Σ.Ε.Ε. http://www.inegsee.gr/diktyo-plhroforhshs.html

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Ακολουθεί παράρτημα με τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας από τις Δομές Ισότητας των Δευτεροβάθμιων Οργανώσεων μελών της Γ.Σ.Ε.Ε.

Εκδηλώσεις Δομών Ισότητας των Δευτεροβάθμιων Οργανώσεων μελών της Γ.Σ.Ε.Ε. για τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας 

  • Η Δομή Ισότητας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας υλοποιεί σεμινάριο ενδυνάμωσης σήμερα Παρασκευή 7 και αύριο Σάββατο 8 Μαρτίου με θέμα: «Από την προσωπική εμπειρία στη συλλογική δράση: η θέση των γυναικών στην παραγωγική διαδικασία».
  • Η Δομή Ισότητας του Εργατικού Κέντρου Έβρου συμμετέχει σε δράση για την εξάλειψη των στερεοτύπων. Το Σάββατο 8 Μαρτίου, μπροστά από το Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, θα στηθεί δέντρο, στα φύλλα του οποίου θα κρέμονται στερεότυπα τα οποία οι συμμετέχοντες καλούνται να τσαλακώσουν και να πετάξουν.
  • Η Δομή Ισότητας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας υλοποιεί σεμινάριο ενδυνάμωσης το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Μαρτίου με θέμα: «Από την προσωπική εμπειρία στη συλλογική δράση: η θέση των γυναικών στην παραγωγική διαδικασία – επίκαιρα ζητήματα ασφαλιστικού και εργατικού δικαίου».
  • Η Δομή Ισότητας των Φύλων του Εργατικού Κέντρου Βόλου, διοργανώνει την Κυριακή 9 Μαρτίου εκδήλωση με θέμα «Εργαζόμενη Γυναίκα στην Πορεία του Χρόνου. Το Χθες και το Σήμερα».
  • Η Δομή Ισότητας του Εργατικού Κέντρου Έβρου συμμετέχει στη διοργάνωση εκδήλωσης για τη ζωή και το έργο της Μελίνας Μερκούρη στην Αλεξανδρούπολη με τίτλο «Μία γυναίκα σύμβολο».

Επίσης διοργανώθηκαν:

  • Η δομή Ισότητας των Φύλων του Εργατικού Κέντρο Βόλου διοργάνωσε εθελοντική αιμοδοσία την Πέμπτη 6 Μαρτίου στην είσοδο του Ε.Κ. Βόλου.
  • Η Δομή Ισότητας των Φύλων του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε την Πέμπτη 6 Μαρτίου ημερίδα δημοσιοποίησης της Δομής με θέμα «Η Γυναίκα Σήμερα και οι Πολλαπλοί της Ρόλοι».
Πηγή: ΓΣΕΕ