της Χριστίνας Πάντζου

ΑΛΙΣ ΣΒΑΡΤΣΕΡ«Η Γερμανία είναι σήμερα η ευρωπαϊκή πλατφόρμα εμπορίας γυναικών και παράδεισος του σεξουαλικού τουρισμού. Χάρη στη συμμαχία Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, το 2002 υιοθετήθηκε νόμος που απελευθέρωσε την αγορά της πορνείας. Δηλαδή την απορρύθμισε. Υποτίθεται ότι αυτός ο νόμος θα βοηθούσε τις πόρνες, αλλά στην πραγματικότητα έδωσε περισσότερα προνόμια, κέρδη και ελευθερίες σε εμπόρους γυναικών, νταβατζήδες και διαχειριστές πορνείων».

Η Αλις Σβάρτσερ (φωτογραφία), πρωθιέρεια του γερμανικού φεμινισμού, άναψε και πάλι φωτιές στο γερμανικό κατεστημένο και το τελευταίο από τα 20 δοκίμιά της, το «Περί πορνείας: ένα γερμανικό σκάνδαλο», πυροδότησε έντονες διαμάχες. Η Σβάρτσερ, μαθήτρια του Φουκό, δημοσιογράφος, συγγραφέας και εκδότρια, από τις πρωτεργάτριες του ιστορικού γαλλικού Κινήματος για την Απελευθέρωση των Γυναικών (MLF) και φίλη της Σιμόν ντε Μποβουάρ, είναι η δημιουργός του πολιτικού γυναικείου περιοδικού ΕΜΜΑ, που εκδίδεται ανελλιπώς από το 1977 καταφέρνοντας να θέτει στην πολιτική ατζέντα καίρια ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με επίκεντρο το τελευταίο της βιβλίο και μια έκκληση που μέσω της ΕΜΜΑ υπογράφουν 200 προσωπικότητες της τέχνης, της διανόησης και της πολιτικής, η 71χρονη με τα πολυάριθμα βραβεία (ανάμεσά τους και του Ιππότη!) ηγείται μιας εκστρατείας για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας περί πορνείας στη Γερμανία.

Η Σβάρτσερ ενοχλεί κάποιους θυμίζοντας στους Γερμανούς πως η πορνεία ήταν προνομιακό πεδίο εκμετάλλευσης του ναζισμού, που το 1940 ίδρυσε στα κατεχόμενα εδάφη περισσότερα από 500 πορνεία για τους στρατιώτες της Βέρμαχτ, ενώ το 1942 ο ίδιος ο Χίμλερ δημιούργησε πορνεία και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα οποία έως το τέλος του πολέμου είχαν συρθεί περισσότερες από 35.000 κρατούμενες.

Στους οπαδούς της θεωρητικής «ελευθερίας διάθεσης του σώματος» απαντά με αριθμούς και πραγματικότητες. Τα ετήσια έσοδα του trafficking και της πορνείας στη χώρα φτάνουν τα 14,5 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι 400.000 έως και 1 εκατ. γυναίκες ασκούν την πορνεία και περίπου ο ένας στους δύο Γερμανούς πηγαίνει περιστασιακά ή τακτικά σε πόρνες. Το 90% από τις πόρνες προέρχεται από φτωχές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Αφρικής. Κορίτσια και γυναίκες που πλανεύτηκαν από τη «χρυσή Δύση» σύρθηκαν με τη βία στα κυκλώματα εμπορίας ή πουλήθηκαν από τις οικογένειές τους και δεν γνωρίζουν παρά τη φτώχεια. Ακόμη και η μικρή μειονότητα από Γερμανίδες πόρνες, πολλές τους θύματα σεξουαλικής βίας στην παιδική τους ηλικία, φτάνει στα γεράματα στην ακραία φτώχεια. Γι’ αυτό και στο Μανιφέστο που το ΕΜΜΑ έστειλε στη Βουλή και την καγκελάριο Μέρκελ απαιτώντας την αλλαγή της νομοθεσίας, τονίζεται: «Το σύστημα της πορνείας είναι εκμετάλλευση και συγχρόνως διαιώνιση της παραδοσιακής ανισότητας ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες, αλλά και ανάμεσα σε έθνη και ηπείρους».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

 

Διαβάστε ακόμα

Να διώκονται οι πορνοπελάτες στην Ελλάδα;

Ευρωπαϊκή Ημέρα για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων: ο δρόμος είναι μακρύς για την επίτευξή της