O Xiao Bin είναι ομοφυλόφιλος παντρεμένος με μία γυναίκα εδώ και επτά χρόνια. Η ζωή του δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά από αυτή του 90% των ομοφυλόφιλων στην Κίνα. Η κινεζική κοινωνία σταδιακά αλλάζει, ωστόσο οι ομοφυλόφιλοι ζουν ακόμα στη σκιά. Ο 42χρονος Τσιάο αποκάλυψε την προσωπική του ιστορία στο Spiegel με την προϋπόθεση πως το όνομά του θα άλλαζε.

Ενώ η γυναίκα του Xiao είναι στην τουαλέτα, ο Lian εραστής του Xiao τον πλησιάζει. Ο Xiao τον αγκαλιάζει. Στη συνέχεια ο Lian φεύγει και πάλι στα κρυφά. Ο Lian είναι υπάλληλος στο εστιατόριο του Xiao, ένα μικρό εστιατόριο που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το διαμέρισμά του στην πόλη Tianjin.

Ο Xiao πίστευε πως θα μπορούσε να κρατήσει για πάντα μυστική τη σχέση του με τον Lian, ωστόσο όλα αποκαλύφθηκαν όταν μια μέρα η γυναίκα του του είπε «φαίνεσαι πολύ πιο ευτυχισμένος όταν βρίσκεσαι με αυτόν τον άνθρωπο στο κρεβάτι».

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Qingdao στην Κίνα υπάρχουν πάνω από 30 εκατομμύρια ομοφυλόφιλοι, άνδρες και γυναίκες. Το 90% των ομοφυλόφιλων ωστόσο συνεχίζει να έχει εικονικούς γάμους. Μερικοί έχουν και παιδιά. Όταν ο Xiao αποφάσισε να παντρευτεί τη Hong Zhao είχε ως στόχο να παραμείνει πιστός σε αυτά που ορίζει η κοινωνία της Κίνας και να κάνει ευτυχισμένους τους γονείς του. Δεν μπορούσε να φανταστεί πόσο δύσκολη θα γινόταν η ζωή του με αυτήν την απόφαση.

Ο Xiao θυμάται την πρώτη φορά που προσπάθησε να αποκαλύψει την αλήθεια στον πατέρα, τότε που ήταν ακόμα νεαρός. Μόλις είχε χωρίσει με την τότε κοπέλα του όταν ο πατέρας του προσπάθησε να μάθει τι είχε συμβεί. Όπως σημειώνει ο Xiao ποτέ δεν τα πήγαινε καλά με τις κοπέλες και αυτό είχε προκαλέσει ερωτηματικά στους γονείς του. Κατά τη διάρκεια της έντονης κουβέντας με τον πατέρα του, ο Xiao χάνει την υπομονή του και αποκαλύπτει την αλήθεια…

«Είμαι ομοφυλόφιλος. Δεν μου αρέσουν οι γυναίκες», του είπε. «Μην προσπαθείς να ξεφύγεις, μην ψάχνεις για δικαιολογίες», του απάντησε ο πατέρας μη θέλοντας να πιστέψει την αποκάλυψη του γιου του. «Βγαίναμε τέσσερα χρόνια και δεν έχω αγγίξει ούτε το χέρι της», συνέχισε ο Xiao. Ακολούθησε η έκρηξη του πατέρα. «Έξω. Φύγε έξω από το σπίτι μου!» του φώναξε.

Ο Xiao φοβήθηκε πως η οικογένειά του δεν πρόκειται να του μιλήσει ποτέ ξανά. Ήθελε να ξεχάσει την οργή του πατέρα του, τα δάκρυα της μητέρας του. Τα συναισθήματά του ήταν αντικρουόμενα. Από τη μία ο Xiao ένιωθε οργή και θλίψη από την άλλη ένιωθε ελεύθερος. Σχεδίαζε να μην επιστρέψει ποτέ πίσω.

Σε πολλές χώρες η καταπίεση που δέχονται οι ομοφυλόφιλοι προέρχεται από τη Θρησκεία. Στην Κίνα η πηγή της καταπίεσης είναι η οικογένεια. Ο γάμος και η πατρότητα αποτελούν βασικούς στόχους για κάθε άνδρα στην Κίνα και άρα ο ομοφυλόφιλος, σύμφωνα με τους κοινωνικούς κανόνες, δεν εκπληρώνει το καθήκον του.

Υπήρχαν στιγμές που ο Xiao απολάμβανε την ελευθερία του μακριά από το πατρικό του και την οικογένειά του. Γνώρισε και εντάχθηκε στην ομοφυλοφιλική κοινότητα του Πεκίνο, ωστόσο υπήρχαν και φορές που ήθελε μια άλλη ζωή. Ήθελε να αλλάξει. Δούλεψε σε εκκλησία πιστεύοντας πως ο Θεός θα μπορούσε να τον «θεραπεύσει». Στη συνέχει ταξίδεψε για να βρει τον εαυτό του. Χωρίς χρήματα πλέον επιστρέφει στο σπίτι του. Περίμενε πως οι γονείς του θα τον διώξουν και πάλι, όμως τελικά η υποδοχή που του επιφύλαξαν ήταν πολύ θερμή. «Μπορώ να αλλάξω» τους είπε συγκινημένος.

Ακολούθησε ο γάμος με τη Hong. Και για τους δύο ήταν μια ελπίδα για μια καινούργια καλύτερη ζωή. Η Hong ήθελε να αφήσει πίσω τα δύσκολα παιδικά χρόνια που είχε και ο Xiao πίστευε πως με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να «θεραπευτεί» οριστικά. Τελικά όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως περίμεναν. Σε επτά χρόνια γάμου οι ερωτικές επαφές τους ήταν ελάχιστες, ενώ και τα ευρήματα της Hong που μαρτυρούσαν την ομοφυλοφιλία του συζύγου της παρέμειναν κρυφά. Οι δυο τους ποτέ δεν μίλησαν για αυτά.

Πριν από τέσσερα χρόνια ο Xiao γνώρισε τον Lian. Συχνά ονειρευόντουσαν πως κάποια μέρα δεν θα χρειάζεται πλέον να κρύβονται. Όπως αναφέρει το Spiegel στο δημοσίευμά του υπάρχουν ενδείξεις πως η κινεζική κοινωνία σταδιακά αλλάζει. Τον Οκτώβριο του 2012 στην πόλη Ningde έγινε ο πρώτος γάμος ομοφυλόφιλων στη χώρα. Πλήθος κόσμου συνέρρευσε κυρίως από περιέργεια. Κάθε χρόνο πραγματοποιείται στη Shanghai η «παρέλαση υπερηφάνειας», ενώ οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων συνεχώς αυξάνονται.

Ωστόσο η κοινωνία παραμένει βαθιά διχασμένη, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό. «Θα χρειαστούν δεκαετίες για να αποδεχτεί η κοινωνία του ομοφυλόφιλους», δηλώνει ο Stephen Leonelli επικεφαλής της μεγαλύτερης οργάνωσης για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων στο Πεκίνο.

Για τον Xiao όμως τότε θα είναι αργά. Όταν η γυναίκα του ανακάλυψε την ερωτική σχέση που είχε με τον Lian σκέφτηκε πως θα τον αφήσει. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη. «Δεν είσαι ομοφυλόφιλος. Είσαι συναισθηματικά ανώριμος. Θα περιμένω μέχρι να είσαι έτοιμος για εμάς», του είπε. Ο Xiao σκέφτηκε το διαζύγιο ωστόσο φοβήθηκε την αντίδραση της οικογένειάς του αλλά και την αντίδραση της κοινωνίας. Στην Κίνα οι διαζευγμένες γυναίκες αντιμετωπίζονται ως «ελαττωματικό προϊόν», όπως σημειώνει το Spiegel, και δύσκολα μπορούν να βρουν νέο σύζυγο και να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους.

«Μπορείς να κοιμάσαι με άλλους άντρες αν θέλεις», πρότεινε ο Xiao στη σύζυγό του. «Δεν έχει σημασία πως θα το αντιμετωπίσω. Πάντως δεν πρόκειται να το αντιμετωπίσω με τον ίδιο τρόπο με εσένα», του απάντησε. Κανείς από τους δύο δεν είχε τη δύναμη να διαλύσει το γάμο.

Η Hong είχε πλέον την επιθυμία για ένα παιδί, ωστόσο ο Xiao σκέφτηκε το μέλλον του παιδιού μέσα σε μια οικογένεια όπως τη δική του. Τι θα συμβεί στο παιδί; διερωτήθηκε και αποφάσισε πως δεν πρέπει να κάνουν παιδί. Λίγες εβδομάδες αργότερα έμαθε πως έχει AIDS. Η πρώτη σκέψη του όπως αναφέρει ήταν η Hong. Ευτυχώς αυτή δεν είχε προσβληθεί από τον ιο.

Το ποσοστό των ομοφυλόφιλων που έχουν προσβληθεί από τον ιο του HIV (5%) είναι διπλάσιο από το μέσο όρο στην κοινωνία, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας. Η Hong και πάλι όμως δεν απομακρύνθηκε. Πηγαίνει ακόμα μια φορά την εβδομάδα στο σπίτι του συζύγου της και ξαπλώνει δίπλα του. Ο Xiao συνεχίζει να είναι επίσης με τον Lian. Μερικές φορές σκέφτεται πως θα ήθελε η Hong να τον είχε μισήσει και να τον είχε διώξει από τη ζωή της. Έτσι δεν θα ένιωθε και αυτός ένοχος για ό,τι έχει συμβεί.

Πηγή: tvxs