Στις 18 Μαρτίου 2015 διοργανώνεται μια μεγάλη διεθνής κινητοποίηση του Δικτύου Blockupy International, ενάντια στα εγκαίνια του νέου κτιρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Φρανκφούρτη. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων υπάρχει κάλεσμα από κουήρ-φεμινιστικές ομάδες για συμμετοχή στον αποκλεισμό του νέου κτιρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ολόκληρο το κάλεσμα των φεμινιστικών παρεμβάσεων:

Κάλεσμα για φεμινιστική παρέμβαση: Ας νοιαστούμε! Ας χορέψουμε! Ας μπλοκάρουμε – Φεμινιστικά!

Τμήμα των δράσεων Blockupy είναι και οι queer-φεμινιστικές ομάδες από το 2012. Εμείς λέμε ότι δεν είναι αρκετό να αλλάζει απλώς χέρια η εξουσία και η ιδιοκτησία. Πρέπει να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή. Εμείς ως φεμινίστριες τοποθετούμε τη ζωή στο κέντρο και την αντιπαραβάλλουμε ως ουτοπία απέναντι στη λογική του κέρδους. Η παραγωγή, η κατανομή του χρόνου, ολόκληρη η κοινωνία πρέπει να αλλάξουν ριζικά!

Ο εορτασμός των εγκαινίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 18 Μαρτίου θα πρέπει να γίνει η δική μας γιορτή. Τελικά ο εορτασμός τους κατέληξε να γίνει δείπνο με κεριά – το πάρτυ ακυρώθηκε. Αυτό δεν εμποδίζει εμάς να χορέψουμε: οι απολιθωμένες συνθήκες απαιτούν χορό, ώστε να τραγουδήσουμε τη δική τους μελωδία. Το Blockupy θα είναι εκεί, όταν η ΕΚΤ θα ανοίξει στις 18 Μαρτίου για κάποιους λίγους. Το πάρτυ τους θα παραμείνει κλειστό. Η επίδραση των πολιτικών τους όμως συνεχίζουν να οδηγούν σε συνθήκες, τις οποίες δεν θέλουμε, εναντίον των οποίων αντιστεκόμαστε – μαζί με πολλούς και πολλές. Η γιορτή της ΕΚΤ θα είναι χαμηλόφωνη, εμείς όχι!

Η διπλή μας καταπίεση ακούει στο όνομα καπιταλισμός και πατριαρχία!

Τι σχέση έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με το γεγονός ότι η ανησυχία για την ανθρωπότητα συνεχίζει να παραμένει στο παρασκήνιο; Οι πολιτικές της ΕΕ ασκούν όλο και πιο τεράστια πίεση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής αναπαραγωγής. Για την πολιτική αυτή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτελεί σύμβολο – ένα ισχυρό σύμβολο. Από την κρίση που ξέσπασε το 2008, τα πακέτα διάσωσης βρίσκονται συνεχώς στο δημόσιο διάλογο. Δεν έσωσαν όμως ανθρώπους, ούτε κοινωνικά επιτεύγματα, ούτε το δημόσιο συμφέρον. Όχι! Έσωσαν τις τράπεζες και τα ιδιωτικά κεφάλαια. Too big to fail! Οι ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων δεν έχουν την παραμικρή σημασία – τόσο εδώ στην Ευρώπη όσο και πέρα από τα σύνορά της.

Οι τράπεζες και το κεφάλαιο κερδίζουν από την κρίση. Οι συνέπειες της κρίσης, που μας επηρεάζουν όλους/ες άμεσα – όπως είναι η μαζική ανεργία, οι ιδιωτικοποιήσεις, η έλλειψη ιατρικής φροντίδας, οι περικοπές στην εκπαίδευση, κλπ – πρέπει να επιλυθούν μεμονωμένα. Και σε ό,τι αφορά τη φροντίδα, είναι κυρίως οι γυναίκες, οι οποίες καλούνται στην κοινωνία μας να αναλάβουν την ευθύνη να αποδεχτούν από «αγάπη» την εκμετάλλευση ως φυσιολογική κατάσταση. Το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι σε θέση να φροντίζουν, δεν είναι στοιχείο αδυναμίας, αλλά η δύναμη η δική τους και όλων, όσοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν χρειάζεται να έχεις γεννηθεί γυναίκα για να θεωρείς τη φροντίδα, την αγάπη και την αλληλεγγύη κέντρο της ζωής.

Η κρίση της αναπαραγωγής είναι μια παγκόσμια και πολύμορφη κρίση, στην οποία μπορούμε να απαντήσουμε μόνο με παγκόσμια αντίσταση. Η αντίσταση αυτή έχει αρχίσει εδώ και καιρό. Απέναντι στο διαχωρισμό και στις στρατηγικές ατομικής λύσης αντιπαραβάλλουμε την  αλληλεγγύη και αναπτύσσουμε στρατηγικές συλλογικής δράσης. Η επανάσταση δεν θα ξεκινήσει από τα εργοστάσια. Μαθαίνουμε από τα αγροτικά, αντι-αποικιακά, φεμινιστικά κινήματα και τα κινήματα αυτόχθονων. Στεκόμαστε στο πλευρό των κινημάτων αντίστασης στα εργοστάσια, αλλά επεκτείνουμε την αντίσταση και στον αναπαραγωγικό τομέα. Η απλήρωτη εκμετάλλευση που επικρατεί εδώ, μειώνει με ουσιαστικό τρόπο το κόστος της εργατικής δύναμης, αυξάνει τα κέρδη και ως εκ τούτου συμβάλλει στην καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Αν κοιτάξουμε λίγο παραπέρα θα δούμε νέες προοπτικές και στρατηγικές για μια ζωή χωρίς καπιταλισμό. Υπάρχουν ήδη σε όλο τον κόσμο προσεγγίσεις που φέρνουν την καλή ζωή στο προσκήνιο. Σε όλες τις χώρες που η τρόικα επιβάλλει σήμερα με το μαστίγιο μέτρα λιτότητας και εξαθλίωση δημιουργούνται εναλλακτικές λύσεις στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής ενώ αυξάνεται η αλληλεγγύη και η αντίσταση. Η αλληλεγγύη μας είναι για εκείνους/ες που έχουν πληγεί από τον πόλεμο των πλουσίων ενάντια στους φτωχούς. Η αλληλεγγύη μας είναι για εκείνους/ες που στέκονται δίπλα δίπλα, που δημιουργούν το καινούριο και αντιστέκονται στην καταστροφή του ανθρώπου και της φύσης.

Ας ρίξουμε μια ματιά στην Ελλάδα: στην Αθήνα μόνο, υπάρχουν 250.000 έως 280.000 άτομα που τρώνε στα συσσίτια. Ο αριθμός των αστέγων στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 30 τοις εκατό από τότε που ξεκίνησε η κρίση. Στην Αθήνα, περισσότεροι από 20.000 Αθηναίοι/ες κοιμούνται στο δρόμο. Το καινούριο δεδομένο είναι η δραματική αύξηση της ανεργίας και ειδικά το υψηλό ποσοστό των γυναικών. 65 τοις εκατό των νέων Ελληνίδων δεν έχουν δουλειά. Η νέα ελληνική κυβέρνηση ζητά με αυτοπεποίθηση το αυτονόητο: να μπορέσει να «προωθήσει εκείνες τις ουσιαστικές και ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να εξασφαλίσει το βιοτικό επίπεδο εκατομμυρίων Ελλήνων/ίδων πολιτών μέσω μιας βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, μέσω της επαρκώς αμειβόμενης απασχόληση και της κοινωνικής συνοχής».

Μόνο με διεθνή κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη θα καταφέρει η Ελλάδα να δώσει ένα σήμα ενάντια στην καπιταλιστική πολιτική. Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται ένα κίνημα όπως το Blockupy – εδώ και παντού.

Η κρίση είναι ο καπιταλισμός – κάθε μέρα, παντού στον κόσμο. Θα μεταφέρουμε την αντίσταση στην καρδιά του ευρωπαϊκού καθεστώτος. Θα συμμετέχουμε στις διαδηλώσεις του Blockupy στη Φρανκφούρτη με φεμινιστικές κινητοποιήσεις:

Ανατρέπουμε την πατριαρχία και τον καπιταλισμό: βάζουμε τη ζωή στο κέντρο! Να είστε εκεί! Rise up! Dance! Take care!

18μηδέντρία – εμείς θα είμαστε εκεί! Ανατρέπουμε την πατριαρχία και τον καπιταλισμό! Να είστε εκεί! Rise up! Dance! Take care!

  • Θα κάνουμε μια πολύχρωμη, δημιουργική και χωρίς βία βόλτα γύρω από το νέο κτίριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
  • 144η επέτειος της Παρισινής Κομμούνας – Οι γυναίκες στα μπλόκα! – Συμμετέχουμε στις δράσεις κοινωνικής ανυπακοής!
  • Κοινό συλλαλητήριο στο κέντρο της Φρανκφούρτης των τραπεζών
  • Από τις 17.00 στο black block – Δεν διασπόμαστε! Κουήρ-φεμινιστικό μπλοκ στην κεντρική διαδήλωση του Blockupy

 

Χάρτης δράσεων εδώ

Περισσότερες πληροφορίες για τις κινητοποιήσεις μπορείτε να διαβάσετε εδώ

logo-care-revolution

μετάφραση: Λίνα Φιλοπούλου

Πηγή: Blockupy