Μήνυμα υποστήριξης και αλληλεγγύης στα διωκόμενα διεμφυλικά άτομα και τους προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Τις τελευταίες ημέρες, στην πόλη της Θεσσαλονίκης, λαμβάνουν χώρα αναιτιολόγητες, καταχρηστικές και αθρόες προσαγωγές τρανς ατόμων, με το πρόσχημα της εξακρίβωσης της σεξουαλικής εργασίας. Διεμφυλικά πρόσωπα αναγκάζονται σε κράτηση, λαμβάνουν μηδαμινή ενημέρωση για τα αίτια στέρησης της ελευθερίας τους, και υφίστανται επανειλημμένως κακομεταχείριση και εξευτελισμό από αστυνομικά όργανα. Το κερασάκι στην τούρτα της αστυνομικής αυθαιρεσίας και της ευθείας παραβίασης του δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστέθηκε με την παράνομη και βίαιη κατακράτηση της δικηγόρου Ηλέκτρας-Λήδας Κούτρα τις πρώτες ώρες της Τετάρτης, 5 Ιουνίου 2013, η οποία μετέβη στο τμήμα προς υπεράσπιση προσαχθείσας τρανς γυναίκας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το τρανς σώμα βάλλεται και δαιμονοποιείται. Μερικούς μήνες πριν, παρακολουθήσαμε με τρόμο τα πογκρόμ του ‘Ξένιου Δία’ εναντίον διεμφυλικών γυναικών στην Αθήνα, με καμία αιτιολόγηση πέραν της ταυτότητας φύλου τους. Στο σύνολό τους, οι διωκόμενες κρίθηκαν αθώες και το δικαστήριο απεδέχθη την επιχειρηματολογία της υπεράσπισης, ότι η σύμπτωση της τρανς ιδιότητας με την παρουσία του ατόμου σε συγκεκριμένο γεωγραφικό σημείο, δε σηματοδοτεί ότι το άτομο αυτό ασκεί σεξουαλική εργασία, πόσο δε μάλλον ότι ‘παρενοχλεί’ τους περαστικούς.

Θεωρούμε τις επιχειρήσεις «αρετής» μια καταφανή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μια προσπάθεια επιβολής ελέγχου εν όψει του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης και ένα εγχείρημα ποινικοποίησης της τρανς ταυτότητας στο δημόσιο λόγο. Καταδικάζουμε απερίφραστα και κατηγορηματικά τα συμβάντα αυτά και στεκόμαστε στο πλευρό των διωκόμενων τρανς ατόμων και των υπερασπιστών τους. Ζητούμε την πειθαρχική διερεύνηση της υπόθεσης και την άμεση τιμωρία των δραστών.

Θεσσαλονίκη, 6 Ιουνίου 2013

Good As You(th) ● Κοινότητα LGBTIQ νέων Θεσσαλονίκης