katharistries

του Πέτρου Κατσάκου

Για τις 10 Ιουνίου έχει ορισθεί η εκδίκαση του αιτήματος του υπουργείου Οικονομικών για αναστολή και ακύρωση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου υπέρ των καθαριστριών. Υπενθυμίζεται πως η απόφαση που προβλέπει την επαναπρόσληψη των 397 καθαριστριών είναι προσωρινά εκτελεστή και πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα. Μάλιστα, ο Άρειος Πάγος απέρριψε την προσφυγή του υπουργείου Οικονομικών που ζητούσε να εκδοθεί προσωρινή διαταγή, που ουσιαστικά θα πάγωνε την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης, η οποία διατάσσει την επαναπρόσληψη των καθαριστριών.

Το υπουργείο έχει καταθέσει αίτημα αναστολής της απόφασης του Πρωτοδικείου με την οποία δικαιώθηκαν οι καθαρίστριες και ο Άρειος Πάγος προσδιόρισε να συζητηθεί το αίτημα αυτό στις 10 Ιουνίου 2014. Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, καθυστερώντας με κάθε τρόπο την επαναπρόσληψη των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ. Όπως ενημέρωσε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους τον υπουργό Οικονομικών, η επαναπρόσληψη αναστέλλεται τουλάχιστον έως τις 10 Ιουνίου, οπότε και εκδικάζεται η αίτηση αναστολής της πρωτόδικης απόφασης. Σημειώνεται πως ήδη μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Εφοριακών (όπου υπάγονται οι καθαρίστριες) κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Αθηνών, για την άρνηση του υπουργού Οικονομικών να υλοποιήσει την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών. Με τη μηνυτήρια αναφορά που, όπως αποκάλυψε ο νομικός σύμβουλος των καθαριστριών ερευνάται ήδη από την Εισαγγελία, ζητείται να διερευνηθεί η τυχόν τέλεση αδικημάτων που διώκονται αυτεπαγγέλτως, καθώς και η ποινική ευθύνη παντός υπαιτίου και, αναλόγως της αρμοδίου περί τούτου κρίσης, να διωχθούν οι υπαίτιοι και να τιμωρηθούν, όπως προβλέπει ο νόμος.

«Τι να περιμένει κανείς από μια κυβέρνηση η οποία λέει ότι θα νοικοκυρέψει τον τόπο και απολύει γυναίκες από 50 ώς 60 χρονών στερώντας τους το δικαίωμα στην εργασία και στη σύνταξη» λέει η Ευαγγελία Αλεξάκη σχολιάζοντας την άρνηση του υπουργείου να εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση και συμπληρώνει πως «δεν περιμέναμε τίποτα παραπάνω από μια κυβέρνηση που έστειλε ώς σήμερα παραπάνω από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους στην ανεργία, δεκάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας στα συσσίτια και δυστυχώς πολλούς ακόμη και στην αυτοκτονία». Παρά την άρνηση της κυβέρνησης να πράξει το αυτονόητο, η Δήμητρα Μανώλη επιμένει να δηλώνει την εμπιστοσύνη της στην ελληνική Δικαιοσύνη τονίζοντας ότι «η ίδια απόφαση που μας δικαιώνει θα υπάρξει και στις 10 Ιουνίου, οπότε και θα εκδικαστεί η αίτηση αναίρεσης του υπουργείου Οικονομικών».

Εννιά μήνες αγώνα, εννιά μήνες φτώχειας και προβλημάτων

Πίσω, όμως, από τη δικαστική πορεία της υπόθεσης του αγώνα των απολυμένων καθαριστριών, μετά από εννέα μήνες στο δρόμο δεκάδες είναι τα προβλήματα που συσσωρεύονται και συνήθως μένουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Απλήρωτοι λογαριασμοί, δάνεια που χτυπούν κόκκινο, σπίτια χωρίς ρεύμα και η απειλή των κατασχέσεων να κρέμεται πάνω από δεκάδες τσακισμένα νοικοκυριά. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που κρύβεται πίσω από την αγωνιστικότητα, τις καταλήψεις και τις πορείες αυτού του μακροχρόνιου αγώνα. «Όταν πέρυσι τον Σεπτέμβριο μάς πέταξαν στο δρόμο, κάποια κανάλια μας συκοφαντούσαν λέγοντας πως είμαστε κάποιες τεμπέλες που μπήκαμε με μέσον στις εφορίες και παίρναμε δύο και τρεις χιλιάδες ευρώ, ανακαλύπτοντας φανταστικά επιδόματα», λέει η Κωνσταντίνα Πετρούση.

«Μετά από τόσους μήνες στην ανεργία, οι απλήρωτες δόσεις και οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί έχουν φτάσει στα ύψη» εξομολογείται η Ευαγγελία Αλεξάκη από την Κέρκυρα που κινδυνεύει να χάσει το σπίτι της από την τράπεζα «αφού πλέον δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να πληρώσουμε τις δόσεις του στεγαστικού δανείου». Μητέρα δύο παιδιών και με συνταξιούχο σύζυγο πίσω στο νησί, δίνει καθημερινά πλέον τον προσωπικό της αγώνα στην Αθήνα. «Η οικογένειά μου ζει από τον κήπο ενός σπιτιού που κινδυνεύουμε να το χάσουμε και αυτό» λέει η Ευαγγελία, χωρίς όμως να το βάζει κάτω.

«Είμαι εννιά μήνες στον δρόμο και διεκδικώ τη δουλειά μου, αλλά και το μέλλον των παιδιών μου, που δεν θέλω να πάνε δούλοι στα ντόπια και ξένα σκλαβοπάζαρα» είναι τα λόγια της απολυμένης καθαρίστριας από την Κέρκυρα. Ανάμεσα στις καθαρίστριες που δίνουν καθημερινά το αγωνιστικό παρών στην Αθήνα, εκτός από την Ευαγγελία υπάρχουν πολλές ακόμα γυναίκες από την επαρχία. «Είναι μεγάλα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε» τονίζει η Δέσποινα Κωστοπούλου αποκαλύπτοντας πως «τους τελευταίους μήνες δεν είναι λίγες οι συναδέλφισσες που μαζί με τα παιδιά τους τρέφονται από συσσίτια δήμων και εκκλησιών».

Στην πλειοψηφία τους υπεύθυνες μονογονεϊκών οικογενειών, «εκτός από τα οικονομικά προβλήματα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και προβλήματα ψυχολογικά και κυρίως των παιδιών μας» συνεχίζει η Δέσποινα Κωστοπούλου, που τους τελευταίους μήνες φιλοξενεί στο μικρό της διαμέρισμα και αρκετές συναδέλφισσές της από την επαρχία. «Το πρώτο διάστημα, χρειάστηκα ψυχολογική υποστήριξη γιατί με την απόλυση αισθάνθηκα πως κάποιος τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια μου και έμεινα στο κενό» εξομολογείται μία από τις 590 καθαρίστριες που λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει δεν έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις.

Μπλουζάκια, συλλογικές κουζίνες και αντίσκηνα

Στην καθιστική κατάληψη των καθαριστριών έξω από το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται ένα τραπεζάκι με μπλουζάκια που πωλούνται προς επτά ευρώ. «Είναι ένας ελάχιστος τρόπος να συγκεντρώνουμε κάποια χρήματα ώστε να στηρίζουμε τον αγώνα μας» λέει η Φωτεινή και συμπληρώνει: «Έχει αναρωτηθεί κανείς πώς καταφέρναμε να πληρώνουμε ακόμα και το 1,20 του εισιτηρίου για να βρισκόμαστε κάθε πρωί είτε έξω από το υπουργείο είτε έξω από διάφορες εφορίες της Αθήνας;». Με τα χρήματα που συγκεντρώνονται καθημερινά από τα μπλουζάκια οι καθαρίστριες μπορούν να χρηματοδοτούν τον αγώνα τους, αγοράζοντας ακόμα και τα υλικά για τα πανό και τα πλακάτ που χρησιμοποιούν στις κινητοποιήσεις τους.

«Ήταν σημαντικό πως, κατά την διάρκεια της καθιστικής διαμαρτυρίας στην Καραγιώργη Σερβίας, δεκάδες κοινωνικές δομές και συλλογικές κουζίνες από διάφορες γειτονιές της Αθήνας ανέλαβαν το ‘εστιατόριο’ της κατάληψης» λέει η Δέσποινα Κωστοπούλου ευχαριστώντας εκ μέρους όλων των καθαριστριών «όλους αυτούς που με περίσσευμα ψυχής και αλληλεγγύης φρόντισαν όλες αυτές τις δύσκολες μέρες να μην μας λείψει τίποτα». Είναι χαρακτηριστικό πως τον ένα μήνα της καθιστικής διαμαρτυρίας έξω από την είσοδο του ΥΠ.ΟΙΚ. υπάρχει αναρτημένος πίνακας με το μενού της κάθε ημέρας που οι συλλογικές κουζίνες προσφέρουν στις καθαρίστριες, αλλά και στους αλληλέγγυους που στηρίζουν μέρα – νύχτα την κατάληψη, που τείνει πλέον να μετατραπεί σε «camping» κατά των απολύσεων, καθώς μετά τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών ακολούθησαν οι σχολικοί φύλακες, ενώ την Τετάρτη πήραν σειρά οι απολυμένοι καθηγητές τεχνολογικής εκπαίδευσης που έστησαν τη δική τους σκηνή στον χώρο.

Όσο για την περιφρούρηση του χώρου, την ευθύνη έχουν αναλάβει οι ίδιοι οι διαμαρτυρόμενοι, που με τη συμπαράσταση αλληλέγγυων νεολαίων φροντίζουν τόσο για τη λειτουργικότητα της κατάληψης όσο και για την καθαριότητα.

Ο αγώνας των καθαριστριών στα Γιάννενα

Και ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι αγωνιστικές παρεμβάσεις των καθαριστριών στην Αθήνα, συνεχίζουν και στα Γιάννενα τις κινητοποιήσεις τους οι απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες -μετά τη δικαστική απόφαση που τις δικαιώνει- πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στο κτήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, ζητώντας να επιστρέψουν στη δουλειά τους. Όπως τόνισε Γιαννιώτισσα εκπρόσωπος των καθαριστριών:

«Το δικαστήριο αναγνώρισε πως οι καθαρίστριες αποτελούσαν εργαζόμενες του στενού πυρήνα του Δημοσίου, στέλνοντας έτσι στα σκουπίδια το μέτρο της διαθεσιμότητας που εφάρμοσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το αρμόδιο υπουργείο». Στο πλευρό των καθαριστριών βρέθηκαν οι 48 εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που επίσης βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, αλλά και ο Σύλλογος Εφοριακών Ιωαννίνων. Ο γραμματέας του Συλλόγου Εφοριακών Ιωαννίνων Κώστας Πανταζής ζήτησε από το υπουργείο να σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις. «Δεν γίνεται να διοργανώνουν σεμινάρια για την ηθική και τη δεοντολογία των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών και την ίδια στιγμή να αρνούνται και να μη σέβονται δικαστικές αποφάσεις», σημείωσε.

Πηγή: Αυγή