της Μαρίας Λούκα

Εγκατέλειψε το σχολείο της η 25χρονη τράνς Άννα λόγω της ομοφοβικής – λεκτικής και σωματικής – βίας που δεχόταν. Στο αντίστοιχο λήμμα της θρυλικής ταινίας του Θόδωρου Μαραγκού στη Wikipedia διαβάζουμε: «Αποτελεί κοινωνική κριτική της μεταπολιτευτικής ελληνικής κοινωνίας, με τις έντονες ιδεολογικές αγκυλώσεις και παράλληλα την αδυναμία και την έλλειψη βούλησης από το ελληνικό κράτος να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό.

Παράλληλα εξετάζεται και η εξάρτηση της ελληνικής εκπαίδευσης τόσο από σχήματα και νοοτροπίες του παρελθόντος όσο και από την εξουσία, της οποίας καλείται να γίνει φερέφωνο.» 33 χρόνια μετά, στη χώρα που απειλούνται με αφορισμό οι βουλευτές που θα ψηφίσουν την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης, που ο δήμαρχος μιας πόλης δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα και τη δυνατότητα των ομοφυλόφιλων να εκλέγονται σε δημόσια αξιώματα, που το θρησκευτικό συναίσθημα αξιοποιείται εργαλειακά από τις ακροδεξιές συνιστώσες του Μαξίμου, η ταινία θα μπορούσε να γυριστεί ακριβώς με το ίδιο σενάριο μόνο που για κάποιους/ες η γνωστή αριθμητική του πρωταγωνιστή (Έξι χρόνια στο δημοτικό. Έξι χρόνια στο γυμνάσιο, δώδεκα. Έξι χρόνια στο πολυτεχνείο, δεκαοχτώ) θα σταμάταγε κάπως πρόωρα. Αφού η γνωστή λαϊκή προσταγή «Μάθε παιδί μου γράμματα» συνοδεύεται υπόρρητα από αυστηρές ταυτολογικές προϋποθέσεις, δηλαδή να είσαι ετεροφυλόφιλος, λευκός, έλληνας και κυρίως το φύλο που αναγράφεται στην αστυνομική σου ταυτότητα να συνάδει με την εμφάνιση σου.

Για την Αννα δεν ίσχυε αυτός ο τελευταίος και εντελώς άκαμπτος όρος και ως εκ τούτου αποκλείστηκε από το εκπαιδευτικό σύστημα.

Τον Οκτώβριο του 2012 το Σωματείο υποστήριξης Διεμφυλικών και η ομάδα «Ομοφοβία στην εκπαίδευση» έφεραν στη δημοσιότητα την υπόθεση της 25χρονης τρανς Άννας.

Για την Άννα η διάθεση να ολοκληρώσει τις σχολικές σπουδές της σε νυχτερινό σχολείο της Αττικής μετατράπηκε σ’ ένα μπαράζ ομοφοβικών, χλευαστικών σχολίων και σωματικής βίας που έφτασε μέχρι την απόπειρα να την κάψουν περιλούζοντας την με εύφλεκτο υλικό. Φορείς των συγκεκριμένων επιθέσεων δεν ήταν μόνο οι συμμαθητές της αλλά και ο ίδιος ο διευθυντής του σχολείου. Εγινε αρμοδίως προσφυγή στο Συνήγορο του πολίτη που στο πόρισμα του είχε δώσει θετικές κατευθυντήριες γραμμές για τη διευθέτηση του θέματος.

Ωστόσο, παρ’ ότι η τρανς μαθήτρια τελείωσε το νυκτερινό γυμνάσιο και πήγε στο νυκτερινό λύκειο, δεν λήφθηκαν καθόλου υπόψη οι κατευθυντήριες γραμμές του στο. Αντίθετα η συμπεριφορά τρανσφοβικής διάκρισης της διεύθυνσης του σχολείου, συνεχίστηκε και κλιμακώθηκε.

Συγκεκριμένα, η μαθήτρια συνέχισε να δέχεται διακρίσεις λόγω της ταυτότητας φύλου της, τρανσφοβικές παρενοχλήσεις και μπούλινγκ, ενώ θυματοποιήθηκε επιπλέον από τον λυκειάρχη του σχολείου, που κλιμάκωσε το ήδη τεταμένο κλίμα καλώντας την να «απολογηθεί» για παραπτώματα που δεν της είχαν προσηκόντως γνωρισθεί και μη δεχόμενος αίτημα αναβολής της μαθήτριας και του ίδιου του Συνηγόρου του Πολίτη. Αίτημα της μαθήτριας για παράσταση με τη Δικηγόρο της, Ηλέκτρα – Λήδα Κούτρα, σε μια διαδικασία με την οποία θα μπορούσε να της επιβληθεί η ποινή της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος, επίσης απορρίφθηκε. Το θέμα έφερε στη Βουλή ο Σύριζα.

Συγκεκριμένα ο βουλευτής Χρήστος Καραγιαννίδης κατέθεσε αναφορά του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών σύμφωνα με την οποία «τρανς μαθήτρια βρέθηκε εκτεθειμένη σε ρατσιστική συμπεριφορά από την πλευρά της διεύθυνσης του σχολείου και ενώ υπήρξε και πόρισμα από τον Συνήγορο του Πολίτη για την προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας της απειλούμενης από τον κοινωνικό ρατσισμό μαθήτριας και της διασφάλισης της απρόσκοπτης συνέχισης των σπουδών της, η ρατσιστική συμπεριφορά από την πλευρά της διεύθυνσης συνεχίστηκε και κλιμακώθηκε».

Επίσης καταγγέλθηκε ότι  η μοναδική καθηγήτρια που στάθηκε στο πλευρό της μαθήτριας, πέρασε από ΕΔΕ και τέθηκε σε αργία.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου  περιορίστηκε σε μια έγγραφη απάντηση με έντονη οσμή αδιαφορίας. «Η παθούσα έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη και επομένως σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή του άρθρου 26 του Συντάγματος, όπου κατοχυρώνεται η αρχή της διάκρισης των εξουσιών, ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν παρεμβαίνει στο έργο της απονομής δικαιοσύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά

Παράλληλα, σε αυτό το κρίσιμο σημείο για την υπόθεση της τρανς μαθήτριας,  έγινε γνωστό από τον Συνήγορο του Πολίτη, ότι ο φάκελος αναφοράς της τρανς μαθήτριας, διαβιβάστηκε από τον Κύκλο Ισότητας Φύλου (ΚΙΦ) που είχε οδηγήσει σε πληθώρα ενεργειών προς την κατεύθυνση διευθέτησης που προβλήματος της τρανς μαθήτριας, στον βοηθό Συνήγορο για τα Δικαιώματα του Παιδιού που αφενός δεν έχει αρμοδιότητα καθώς η μαθήτρια είναι ενήλικη, και αφετέρου είχε αρχικά διαχειρισθεί την αναφορά της, αποφασίζοντας να την θέσει στο αρχείο προτού προβεί σε κάποια ενέργεια.

Είναι ενδεικτικό ότι σε επίσκεψη της ίδιας της μαθήτριας στο ΣτΠ, κατά την οποία επιχείρησε να καταθέσει συμπληρωματικό αίτημα, το αρμόδιο για την παραλαβή στέλεχος του ΣτΠ, τής απευθύνθηκε στο αρσενικό γένος.

Η Αννα μπλεγμένη στα γραφειοκρατικά τερτίπια, τις υπεκφυγές των αρμοδίων και κυρίως στη διάχυτη τρανσφοβία δεν άντεξε τις πιέσεις και τις διακρίσεις και πρόσφατα εγκατέλειψε το σχολείο. Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) και η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – «Πλειάδες» σε κοινή του ανακοίνωση « διαμαρτύρονται με έντονο τρόπο διότι ενώ είχαν εγκαίρως ενημερώσει τον ΣτΠ για τις δυσμενείς εξελίξεις στην υπόθεση και για το γεγονός ότι η ακραία συμπεριφορά της διεύθυνσης του σχολείου, ενδεχομένως θα οδηγούσε τη μαθήτρια να εγκαταλείψει ο σχολικό περιβάλλον με ανυπολόγιστες συνέπειες για την προσωπική εξέλιξή της, ενώ γνώριζε ότι καταπατώνται βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματά της, δεν έπραξε ανάλογα μετά την αιφνίδια μετακίνηση του φακέλου. Ομοίως και το Υπουργείο Παιδείας».

Επιπλέον ενημερώνουν ότι θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η νεαρή μαθήτρια μπορεί μετά από αρκετά χρόνια να δικαιωθεί από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Αλλά ουδείς γνωρίζει αν θα έχει κι άλλη ευκαιρία να δραπετεύσει από το περιθώριο που έχει ορίσει ως πεπρωμένο η ελληνική Πολιτεία για τα διεμφυλικά άτομα και εν γένει για όσους αποκλίνουν από τη νόρμα του «κανονικού».

Στο μεταξύ ο Πρωθυπουργός θα μπορεί να συνομιλεί με το Θεό της αυτάρεσκης και μισαλλόδοξης εξουσίας τους, τα ΜΜΕ να καταδικάζουν το δογματισμό των ανατολικών χωρών, οι μικροί ηγετισκοι στα σχολεία να καμαρώνουν με φόντο τα πτυχία Παιδαγωγικής και οι χρυσαυγίτες να σκορπάνε τον τρόμο στα σκοτεινά στενά της πόλης. Κι αν τα ημερολόγια στο Μαξίμου θα γράφουν «2014» … θα είναι από τυπογραφικό λάθος.

Πηγή: Στο Κόκκινο 

 

Διαβάστε ακόμα

Διότι δεν συνεμορφώθη…