«Όσοι ενδιαφέρονται για αυτή την δουλειά επισκέπτονται μπαρ, καμπαρέ ή όπου γνωρίζουν ότι θα βρουν εμπόρευμα….εμπορεύματα  από διάφορες χώρες, και διαλέγεις με βάση την εθνικότητα που προτιμάς, πληρώνεις, και κάνεις την δουλειά σου. Γνωρίζεις ότι θα αγοράσεις κάποια ποτά για να ευχαριστήσεις και πληρώνεις τον ιδιοκτήτη και παίρνεις το κορίτσι»

«Είναι σαν να πηγαίνεις για ψώνια»

«Θα πλήρωνα 200 για ένα βράδυ… μετά έμαθα πως εάν αγόραζα 2 σαμπάνιες θα την έπαιρνα δωρεάν…αυτή η ανταλλαγή δεν είναι παράλογη»

Αυτά είναι μόνο μερικά αποσπάσματα από την έρευνα που διεξήγαγε το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου με τίτλο «Ερευνώντας τη πλευρά της ζήτησης σχετικά με την σωματεμπορία γυναικών με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση στην Κύπρο».

Είναι προφανές ότι ο ρόλος της ζήτησης είναι τεράστιος στην διατήρηση του φαινομένου της εμπορίας. Η  Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Δράση κατά της Εμπορίας Ανθρώπων (την οποία η Κύπρος κύρωσε) και η νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων,  (που ακόμα να ενσωματώσει η Κύπρος) περιλαμβάνουν άρθρα ως προς την αποτροπή της ζήτησης και της ποινικοποίησης της. Ειδικότερα το άρθρο 18 της Οδηγίας, περιλαμβάνει παραγράφους για την αποτροπή της ζήτησης υπηρεσιών από θύματα εμπορίας αλλά και για την ποινικοποίηση της. Η πρόσφατη Ευρωπαϊκή Στρατηγική προς την Εξάλειψη της Εμπορίας Ανθρώπων 2012-2016 περιλαμβάνει επίσης δράση συγκεκριμένα για την καταπολέμηση της ζήτησης για υπηρεσίες από θύματα εμπορίας.  Στην Κύπρο, πολύ λίγα βήματα έχουν γίνει ως προς την αποτροπή της ζήτησης και καθόλου βήματα ως προς την ποινικοποίηση της.

Το σύστημα όπως λειτουργεί στην Κύπρο διατηρεί το φαινόμενο προστατεύοντας τον πελάτη και όχι τις γυναίκες στην πορνεία, πιθανά θύματα εμπορίας, αφού δεν έχουν παρθεί οποιαδήποτε μέτρα που να αφορούν τον παράγοντα ζήτηση. Αντίθετα, οι πελάτες παραμένουν αόρατοι όταν πρόκειται να δουν το φως της δημοσιότητας υποθέσεις γυναικών στην πορνική αγορά, πιθανά θύματα εμπορίας. Διαβάζουμε και γνωρίζουμε περιπτώσεις όπου η αστυνομία βρίσκει πελατολόγια των γυναικών, τα οποία παραμένουν κρυφά για να προστατέψουν τους πελάτες, ενώ για τις γυναίκες γνωρίζουμε τις ηλικίες τους, το εθνικό υπόβαθρο τους και πολλές φορές τα ονόματα τους στιγματίζοντας και ενισχύοντας όλα τα αρνητικά στερεότυπα προς τις γυναίκες.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων ζητούμε να παρθούν τα ανάλογα μέτρα ως προς την καταπολέμηση της εμπορίας γυναικών ακλουθώντας μια ολιστική προσέγγιση ως προς την αντιμετώπιση του φαινομένου. Συγκεκριμένα απαιτούμε όπως η Κύπρος προχωρήσει στην ποινικοποίηση της ζήτησης, μαζί με μέτρα αποτροπής (ενημερωτικές εκστρατείες κτλ) και ολοκληρωμένα προγράμματα εξόδου των γυναικών από την πορνεία. Είναι καιρός η Κύπρος να δείξει μηδενική ανοχή ως προς την εμπορία γυναικών, με την ανάληψη των πιο πάνω δράσεων που να στηρίζονται στα διαθέσιμα νομοθετικά και πολιτικά εργαλεία.

Πηγή: Mediterranean Institute of Gender Studies