Με ισχυρή πλειοψηφία δύο τρίτων ενέκρινε η Βουλή της Ουρουγουάης την επέκταση του δικαιώματος του γάμου και στα ομόφυλα ζευγάρια. Η χώρα γίνεται έτσι η δεύτερη στη Λατινική Αμερική (μετά την Αργεντινή) και η 12η στον κόσμο, που θεσμοθετεί σε πλήρως ισότιμη βάση τον γάμο των ομοφυλόφιλων.

Πλήθος υποστηρικτών που είχαν συγκεντρωθεί στα θεωρεία του Κοινοβούλιου ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Ο πρόεδρος της χώρας, Χοσέ Μουχίκα, αναμένεται να κυρώσει το νόμο μέσα σε δέκα ημέρες και οι πρώτοι γάμοι αναμένονται το καλοκαίρι.

Η νομοθεσία είχε ήδη εγκριθεί από τη Βουλή, αλλά ορισμένες τροποποιήσεις που επήλθαν στη Γερουσία απαιτούσαν τη νέα ψήφο των βουλευτών.

Ανάμεσα στις αλλαγές ήταν η πρόβλεψη για τέλεση γάμου σε ομόφυλα ζευγάρια που έρχονται από το εξωτερικό στην Ουρουγουάη για να παντρευτούν, με βάση τα όσα ισχύουν και για τα ετερόφυλα αλλοδαπά ζευγάρια.

Με το νομοσχέδιο επέρχονται αλλαγές στο γάμο (για όλα τα ζευγάρια) που ίσχυαν από το 1912. Σε αυτές είναι η αύξηση του ορίου ηλικίας στα 16 και για τα δύο φύλα (αντί για 12 για το κορίτσια και 14 για τα αγόρια).

Πηγή: tvxs