Συνέντευξη της Βενετίας Δεληκάρη στην Δήμητρα Σπανού

Εικόνες σαν την παραπάνω υπάρχουν μόνο στις διαφημίσεις. Οι μηχανικοί διαφόρων ειδικοτήτων έχουν πλέον χτυπηθεί αλύπητα από την κρίση, με βαριά αποτελέσματα κυρίως για τους νέους και νέες στο επάγγλεμα, που ούτως ή άλλως ήδη εργάζονταν ελαστικά και ευέλικτα. Όμως, σε έναν κατεξοχήν ανδροκρατούμενο κλάδο, είναι οι γυναίκες που έχουν να αντιμετωπίσουν επιπλέον προβλήματα, τα οποία οφείλονται στην ιδιαιτερότητα της εγκυμοσύνης. Και είναι ιδιαιτερότητα, διότι για τον κλάδο των μηχανικών η εγκυμοσύνη είναι σαν μια κατάσταση που απλώς δεν υπάρχει, με βαριές συνέπειες για όσες γυναίκες την τολμούν. Το Φύλο Συκής συνομίλησε με την Βενετία Δεληκάρη, αρχιτεκτόνισσα και μέλος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέες μητέρες μηχανικοί στην κρίση, καθώς και τους αγώνες και τις απαντήσεις σε αυτά.

 

Είσαι μια νέα μηχανικός και νέα μητέρα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία της κρίσης.

Από τη μικρή εμπειρία μου μέχρι τώρα, η μητρότητα είναι πολύ απαιτητική και δύσκολη για τη νέα εργαζόμενη γυναίκα, καθώς επωμίζεται πρωτόγνωρες ευθύνες για να μεγαλώσει το παιδί της. Ειδικά την πρώτη περίοδο πρέπει να αφιερώσει όλο το χρόνο της στο μωρό και να είναι συνέχεια στο σπίτι. Έτσι, αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη δουλειά της, αν δεν μπορεί να αφήσει σε καθημερινή βάση το μωρό της κάπου και αν δεν μπορεί ή δε θέλει να πληρώσει κάποιον για να της το κρατά, και να είναι εξαρτημένη οικονομικά. Όλοι ξέρουμε άλλωστε ότι το κράτος δεν έχει δομές που να μπορεί να στηρίξει τη νέα μητέρα, ακόμα και σε περιπτώσεις που μεγαλώνει το παιδί μόνη της.

Η συγκυρία της κρίσης επιτείνει τη δύσκολη αυτή κατάσταση, οι υποχρεώσεις σε μια οικογένεια με μωρό πολλαπλασιάζονται την ίδια στιγμή που τα οικογενειακά έσοδα μειώνονται δραματικά από τις μνημονιακές πολιτικές που αυξάνουν την ανεργία και την υποαπασχόληση, μειώνουν τις κοινωνικές παροχές και ταυτόχρονα επιβάλλουν νέους αβάσταχτους φόρους  και χαράτσια στους εργαζόμενους γονείς.

Ειδικά οι μαμάδες μηχανικοί, έχουν να αντιμετωπίσουν πρόσθετα προβλήματα. Οι εισφορές που πρέπει να πληρώσουν είναι τεράστιες, σε ένα κλάδο που μαστίζεται από την ανεργία. Υπάρχει όμως και άλλη μια «ιδιομορφία». Ένα μεγάλο μέρος του κλάδου των μηχανικών, και ειδικά οι αρχιτεκτόνισσες, εργάζονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, ακόμα και αν ουσιαστικά έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, ή αυτοαπασχολούνται. Αυτό έχει σαν συνέπεια να πρέπει να πληρώσουν μόνες τους το ΤΣΜΕΔΕ και να μη δικαιούνται τα προνόμια που απορρέουν από τη μισθωτή εργασία. Στην περίπτωση της εγκυμοσύνης αυτό σημαίνει ότι δεν δικαιούνται επιδόματα και άδειες κύησης και ανατροφής του παιδιού τους, και επί της ουσίας για όσο διάστημα αφιερώνουν το χρόνο τους στο παιδί είναι άνεργες. Αν για ιατρικούς λόγους αναγκαστούν να μείνουν στο κρεβάτι κατά τη διάρκεια της κύησης, αυτό συνεπάγεται μηδενικό εισόδημα ή ακόμα και απώλεια της εργασίας τους. Όμως, ακόμα και χωρίς εισόδημα, είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους για να μην μείνουν ανασφάλιστες.

Πρώτα από όλα θα ήθελα να σε ρωτήσω τι καλύπτει το ΤΣΜΕΔΕ κατά την εγκυμοσύνη από εξετάσεις και ιατρικούς ελέγχους

Δυστυχώς το ΤΣΜΕΔΕ δεν καλύπτει τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις που χρειάζεται μια εγκυμονούσα, άρα τα έξοδα πρέπει να τα πληρώνει από την τσέπη της. Η λογική είναι ότι  η εγκυμοσύνη δεν είναι αρρώστια αλλά επιλογή της γυναίκας, και άρα δεν είναι υποχρεωμένο να καλύψει τις εξετάσεις της…. Το χρηματικό ποσό που συγκεντρώνεται είναι αρκετά μεγάλο, καθώς μια γυναίκα σε φυσιολογική εγκυμοσύνη κάνει πολλές αιματολογικές εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου, ειδικά υπερηχογραφήματα που γίνονται σε ιδιωτικά κέντρα, ενώ από εκεί και πέρα, ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων,  μπορεί να χρειαστεί πιο εξειδικευμένες εξετάσεις όπως  αμνιοπαρακέντηση,  υπερηχογράφημα καρδιάς εμβρύου (αυτές τις δύο γνωρίζω από τη δική μου εγκυμοσύνη) και πολλές άλλες. Στο τέλος της εγκυμοσύνης, και αν αυτή έχει επιτυχή έκβαση, δίνεται από το ΤΣΕΜΔΕ επίδομα τοκετού, το οποίο είναι πολύ μικρότερο από το ποσό που πραγματικά δαπανήθηκε.

Από τα μέσα του περασμένου Νοέμβρη και με την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, το ΕΤΑΑ ΤΣΜΕΔΕ έχει μπει στον ήδη ελλειμματικό ΕΟΠΥΥ, άρα ισχύει ό,τι ισχύει και για τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία.

Αυτό που έχει σημασία στην περίπτωση μιας εγκυμοσύνης είναι ότι δυστυχώς, ο τρόπος με τον οποίο ασκείται η πρωτοβάθμια περίθαλψη στην Ελλάδα, καθαρά μέσα από τον ιδιωτικό τομέα σε μια λογική super market, φέρνει πολλές φορές τους νέους γονείς σε διλλήματα, συντηρώντας μια βιομηχανία ιατρικών εξετάσεων και ελέγχων που πολλές φορές ενδεχομένως να είναι περιττοί (για παράδειγμα σε μένα έτυχε να πρέπει να διαλέξω ανάμεσα στο « πακέτο» της αμνιοπαρακέντησης  που κοστίζει 600 ευρώ και δείχνει πιο πολλές ανωμαλίες  του εμβρύου αλλά που δεν είχε καμία ένδειξη στην περίπτωσή μου ή αυτό με τα 300 που όμως δείχνει τις βασικές). Άλλο παράδειγμα είναι  τα υπερηχογραφήματα που γίνονται κάθε μήνα ή και συχνότερα, όταν στην Αγγλία γίνονται σε όλη την κύηση συνήθως τρία).  Καλούνται δηλαδή οι μελλοντικοί γονείς συχνά να αποφασίσουν πόσες και ποιες εξετάσεις θα κάνουν στον προγεννητικό έλεγχο για να διαπιστώσουν αν το παιδί τους θα είναι υγιές, ανάλογα με την τσέπη τους. Έτσι, τα ιδιωτικά κέντρα που ασχολούνται με τις εξετάσεις της κύησης θησαυρίζουν, πατώντας στην άγνοια και τις ενοχές που δημιουργεί στους γονείς η ανυπαρξία ενός εθνικού πρωτοκόλλου που θα καθόριζε πότε και γιατί μια γυναίκα κάνει ποιες εξετάσεις. Και βέβαια, είναι οι ίδιες ενοχές, ότι πρέπει να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν , που ωθούν τους μελλοντικούς γονείς σε ένα καταναλωτικό όργιο άχρηστων πραγμάτων που όμως θεωρούνται «απολύτως απαραίτητα» για να αποδείξουν ότι πράγματι νοιάζονται για το παιδί τους.

Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου η γυναίκα δικαιούται παραπάνω παροχές, όπως δύσκολη εγκυμοσύνη ή αποβολή;

Η νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο σε περίπτωση που αυτό είναι απαραίτητο για την έκβαση της εγκυμοσύνης, όπως μια επαπειλούμενη αποβολή, καλύπτεται από το ασφαλιστικό μας ταμείο. Επίσης καλύπτονται ιατρικές εξετάσεις που έχουν άμεση σχέση με το πρόβλημα, αλλά όχι οι προγραμματισμένες εξετάσεις που κάνει μια γυναίκα που έτυχε να έχει κάποιο πρόβλημα στην εγκυμοσύνη της.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όπως το βίωσα εγώ που είχα μια δύσκολη εγκυμοσύνη, είναι η αδυναμία για εργασία. Σαν αυτοαπασχολούμενη αρχιτεκτόνισσα, δεν δικαιούμουν κανενός είδους παροχή για την περίοδο που αναγκαστικά έμεινα στο κρεβάτι, που στην περίπτωσή μου ήταν σχεδόν όλη η εγκυμοσύνη μου. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει εννέα μήνες και έπειτα περίπου άλλοι τόσοι χωρίς εισόδημα για μια γυναίκα, ειδικά στη σημερινή συγκυρία.

Στην περίπτωση της αποβολής καλύπτεται η νοσηλεία της εγκύου σε δημόσιο νοσοκομείο, όμως δυστυχώς το ασφαλιστικό ταμείο τιμωρεί την εγκυμονούσα, καθώς μια γυναίκα που δε φέρει στον κόσμο ένα ζωντανό παιδί, ακόμη και αν αυτό συμβεί στον όγδοο μήνα της κύησης ενώ έχει κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, δε δικαιούται το επίδομα τοκετού.

Τι γίνεται με το επίδομα τοκετού; Πόσο είναι και πότε δίνεται; Από την εμπειρία σου αυτό δίνεται άμεσα ή υπάρχουν καθυστερήσεις;

Το επίδομα τοκετού στο ΕΤΑΑ ΤΣΜΕΔΕ ήταν 2.500 ευρώ και το δικαιούνταν μόνο οι γυναίκες που γέννησαν σε ιδιωτικά μαιευτήρια. Απ’ όσο γνωρίζω από συναδέλφισσες, το ταμείο το έδινε αρκετά γρήγορα. Πρόσφατα ψηφίστηκε μια εγκύκλιος που δίνει δικαίωμα και στις γυναίκες που γέννησαν σε δημόσιο νοσοκομείο να παίρνουν το ποσό που μένει αν αφαιρεθεί από τα 2.500 ευρώ το χρηματικό ποσό που πλήρωσε το ταμείο στο νοσοκομείο.  Επειδή γέννησα σε δημόσιο νοσοκομείο, έχω υποβάλλει τα δικαιολογητικά αλλά ακόμα περιμένω να το πάρω.

Όλα αυτά βέβαια ίσχυαν όσο το ΤΣΜΕΔΕ  ήταν κομμάτι του ΕΤΑΑ. Με την ένταξη του ταμείου μας στον ΕΟΠΥΥ οι γυναίκες μηχανικοί δε δικαιούνται πια επίδομα τοκετού, όπως ισχύει και για τις άλλες ασφαλισμένες στον ΕΟΠΥΥ.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες πολλοί μηχανικοί αδυνατούν να εξοφλήσουν τις εισφορές τους στο τσμεδε. Τι γίνεται με όσες εγκύους έχουν χάσει την ασφαλιστική τους κάλυψη λόγω οφειλών ή είναι άνεργες; Υπάρχει κάποια πρόβλεψη;

Δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη, ενώ όπως καταλαβαίνεις είναι απολύτως απαραίτητο μια γυναίκα σε εγκυμοσύνη να έχει ασφαλιστική κάλυψη. Φαντάζομαι ότι το μόνο που μπορεί να γίνει είναι κάποιος διακανονισμός για να πληρωθεί το οφειλόμενο ποσό σε δόσεις. Βέβαια, παραμένει ακόμα ερώτημα που θα βρει τους πόρους μια άνεργη γυναίκα για να πληρώσει τις δόσεις.

Τι γίνεται μετά τη γέννα; Τι καλύπτει το ταμείο σε εσένα και το παιδί σου;

Μετά τη γέννα, και εφόσον ασφαλιστεί το παιδί έμμεσα από τη μαμά του, καλύπτεται όπως και οι άμεσα ασφαλισμένοι/ες σε φάρμακα,  ιατρικές εξετάσεις και επισκέψεις σε γιατρούς. Ανάλογα με το είδος της δαπάνης και της ασθένειας, μπορεί να καλύπτεται όλο το ποσό ή στις περισσότερες των περιπτώσεων ένα τελείως ασήμαντο μέρος του. Όσο για τις εισφορές, μια γυναίκα που γέννησε δικαιούται μείωση 50% σε κάποιο κομμάτι των εισφορών για ένα χρόνο, που στην πραγματικότητα αντιστοιχεί στο ένα τρίτο των προηγούμενων εισφορών.

Γενικά, υπάρχουν κάποιου είδους διευκολύνσεις για άνεργους μηχανικούς που ξεκινούν ή έχουν οικογένεια;

Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόβλεψη. Στους καιρούς που ζούμε ωστόσο, το ζήτημα κατά τη γνώμη μου εξαρτάται από τους ασφαλισμένους και τις ασφαλισμένες, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που μαχητικές συλλογικότητες όπως το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών διεκδικούν και έχουν πετύχει το να σφραγιστούν τα βιβλιάρια των άνεργων συναδέλφων μας, τουλάχιστον για να δικαιούνται τη στοιχειώδη περίθαλψη.

Αυτή την περίοδο αντιμετωπίζουμε μια νέα αύξηση των εισφορών. Την ίδια στιγμή ολοένα περισσότεροι/ες μηχανικοί βρίσκονται άνεργοι/ες, υποαπασχολούμενοι/ες  ή κακοπληρωμένοι/ες και έτσι ήδη αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους. Για τι ποσά και αυξήσεις μιλάμε και ποια είναι η γνώμη σου;

Χωρίς καμιά διάθεση υπερβολής, οι νέες εισφορές που θα έρθουν με τους πρώτους λογαριασμούς του 2013 και θα ισχύουν αναδρομικά από τον Ιούλιου του 2011, οδηγούν τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες μηχανικούς άμεσα στην έξοδο από το επάγγελμα ή την εξαθλίωση. Θίγουν όλες τις κατηγορίες των ασφαλισμένων και είναι τεράστιες ειδικά για τους νέους ασφαλισμένους/ες (μετά το 1993). Ενδεικτικά, για να καταλάβεις το μέγεθος των αυξήσεων, για έναν ή μια ελεύθερο επαγγελματία (ή άνεργο/η ή υποαπασχολούμενο/η ή μισθωτό/η με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών) οι εισφορές είναι 423,10 ευρώ το μήνα, μετά από μια τριετία 499,76 ευρώ το μήνα, μετά από άλλη μια τριετία 576,19 ευρώ το μήνα, ενώ για κάποιον που έχει 20 χρόνια ασφάλισης φτάνουν τα 759,01 ευρώ το μήνα!

Οι αυξήσεις είναι έξω από οποιαδήποτε λογική, τη στιγμή που όπως σωστά παρατήρησες όλο και περισσότεροι υποαπασχολούμενοι/ες, άνεργοι/ες και κακοπληρωμένοι/ες, αδυνατούν ήδη να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Νομίζω είναι βέβαιη η πορεία προς την εξαθλίωση και τη στέρηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για το μεγαλύτερο κομμάτι των μηχανικών, και ειδικά τους νέους/ες εργαζόμενους/ες.

Αν δει κανείς το σύνολο του τοπίου, δηλαδή την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και των κατώτατων αμοιβών, τις μειώσεις μισθών και τις απολύσεις, το νέο φορολογικό που θα ισοπεδώσει τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, την ανεργία και την υποαπασχόληση που οδηγούν χιλιάδες νέους/ες στη διακοπή του επαγγέλματος και τη μετανάστευση, νομίζω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή επίθεση και είναι ζήτημα επιβίωσης το να αντιδράσουμε και να αγωνιστούμε ενάντια στο μέλλον που μας ετοιμάζουν.

Ποια είναι η στάση του τσμεδε και του τεε;

Είναι ενδεικτικό ότι η απόφαση που πάρθηκε για την αύξηση των εισφορών ήταν ομόφωνη, δηλαδή υπερψηφίστηκε τόσο από τη διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ όσο και από τους εκπροσώπους του ΤΕΕ στο Ταμείο, όπως και η απόφαση για τη συμμετοχή στην αύξηση του αποθεματικού της Τράπεζας Αττικής με 400 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ.

Το ΤΕΕ, παρόλο που θέλει να δείχνει ότι αγωνίζεται με σθένος για τα συμφέροντα των μελών του, δεν μπορεί και δεν θέλει να εκφράσει τα συμφέροντα της εργαζόμενης πλειοψηφίας των μηχανικών, αντίθετα υπερασπίζεται τους τραπεζίτες και τους μεγαλοεργολάβους.

Εσύ είσαι μέλος του σωματείου μισθωτών τεχνικών. Τι κινήσεις έχει κάνει ή σχεδιάζει το σωματείο για την αύξηση των εισφορών;

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών είναι ένα πολύ μαζικό και αγωνιστικό σωματείο, που χρόνια υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζόμενων τεχνικών. Όμως η αύξηση των εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ αφορά μόνο τους μηχανικούς που είναι ασφαλισμένοι στο ΤΣΜΕΔΕ, που είναι ένα κομμάτι μόνο των μελών του.

Το διάστημα αυτό γίνεται η προσπάθεια να συγκροτηθεί ένα ανεξάρτητο κέντρο αγώνα που θα οργανώσει τις κινητοποιήσεις των μηχανικών ενάντια στις υπέρογκες αυξήσεις. Έτσι, οργανώνονται Γενικές Συνελεύσεις, στις οποίες οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες μηχανικοί θα πάρουν στα χέρια τους αμεσοδημοκρατικά  την υπόθεση των εισφορών και θα  σχεδιάσουν τον αγώνα που θα κάνουν για να παρθούν πίσω τα μέτρα. Αυτό που απαιτούμε είναι να ανακληθεί η απόφαση για τις αυξήσεις και να παραιτηθούν οι μηχανικοί που μας εκπροσωπούν στο ΕΤΑΑ και το ΤΣΜΕΔΕ. Παράλληλα, να καλυφθούν τα αποθεματικά που κλάπηκαν από το ΤΣΜΕΔΕ με την ανταλλαγή των ομολόγων και να αξιοποιηθούν για τα μέλη του, πχ με επιδόματα ανεργίας για τους άνεργους και τις άνεργες συναδέλφους/ισσες, και όχι για τις τράπεζες και τους εργολάβους. Παράλληλα, θέλουμε να αναδείξουμε το ζήτημα της περίθαλψης και να διεκδικήσουμε πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους και όλες τους/τις μηχανικούς.

Πώς αντιμετωπίζει το σωματείο τα ζητήματα των γυναικών μηχανικών και ποιες είναι οι θέσεις του; Έχει εντάξει με κάποιο τρόπο τα αιτήματά σας στις θέσεις του;

Στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών εδώ και καιρό έχει ανοίξει μια συζήτηση για τα θέματα της μητρότητας, ύστερα και από απαίτηση πολλών κοριτσιών σε εγκυμοσύνη ή νέων μαμάδων. Μάλιστα πρόσφατα, η Γενική Συνέλευση του Σωματείου υιοθέτησε μια σειρά από αιτήματα που τέθηκαν σε ψήφισμα. Αυτό που διεκδικούμε είναι να απαλλάσσονται οι γυναίκες που περιμένουν παιδί από τις εισφορές για όλο το διάστημα της κύησης αλλά και να παρέχονται  διευκολύνσεις , όπως επίδομα κύησης, να καλύπτονται όλα τα ιατρικά έξοδα από το ταμείο χωρίς να χρειάζεται να βάζουμε χρήματα από την τσέπη μας και να υπάρχει ουσιαστική μέριμνα για τις περιπτώσεις γυναικών που δεν μπορούν να εργαστούν λόγω ιατρικών προβλημάτων στην εγκυμοσύνη. Επίσης διεκδικούμε να δοθούν κίνητρα που να επιτρέπουν σε μια γυναίκα να μεγαλώσει η ίδια το παιδί της, όπως άδεια θηλασμού και ανατροφής με αποδοχές και φυσικά να μην επιβαρύνεται με εισφορές ούτε κατά το εν λόγω διάστημα.

Από ό,τι θυμάμαι πέρσι είχατε κάνει και κάποια κινητοποίηση ως γυναίκες μηχανικοί για το ζήτημα της εγκυμοσύνης. Πες μου δυο λόγια για το θέμα.

Πράγματι, πέρσι κάναμε μια αρκετά  πετυχημένη και μαζική κινητοποίηση στο ΤΣΜΕΔΕ, όπου θέσαμε τα θέματα αυτά που μας απασχολούν στον πρόεδρο. Όπως φαντάζεσαι, δεν ήταν ενήμερος για τα ζητήματα που αντιμετωπίζει μια ασφαλισμένη του ΤΣΜΕΔΕ κατά τη διάρκεια της κύησης και μετά τον τοκετό και μας υποσχέθηκε ότι θα «κοιτάξει το ζήτημά μας». Μετά από περίπου 8 μήνες, δεν έχουμε πάρει καμιά απάντηση, όπως συνήθως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, και για το λόγο αυτό επιβεβαιώνεται  για ακόμη μια φορά ότι τα θεσμικά πρόσωπα τέτοιων οργανισμών δεν μπορούν να δώσουν λύση, αντίθετα η μόνη λύση βρίσκεται στους αγώνες μας. Σημαντικό είναι πάντως ότι κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης μιλήσαμε με πολλές γυναίκες και τις ενημερώσαμε για τα προβλήματα που μας απασχολούν.

Εσύ με ποιο τρόπο αντιμετώπισες την έλλειψη παροχών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τη γέννα; Τι πιστεύεις ότι πρέπει να γίνει και τι θα μπορούσε να γίνει άμεσα;

Είμαι τυχερή γιατί είχα τη δυνατότητα να με στηρίζει οικονομικά ο σύντροφός μου και η οικογένειά μου, αφού χρειάστηκε ένα μεγάλο ποσό να βάλουμε από την τσέπη μας για τον τοκετό. Αλλά και μετά τη γέννα, όλες οι μελέτες δείχνουν πως θα πρέπει τα παιδιά να θηλάζουν αποκλειστικά μέχρι τους 6 μήνες για την καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία τους. Αυτό όπως το βίωσα –και νομίζω πως ισχύει για όλες τις μητέρες- σήμαινε πως έπρεπε ανά πάσα στιγμή να είμαι δίπλα στο μωρό για να το θηλάσω, πράγμα που έκανε αδύνατη οποιαδήποτε άλλη εργασία. Αυτό που πρέπει να γίνει αν θέλουμε να μιλάμε για πραγματική στήριξη στις νέες μαμάδες είναι να πραγματοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων όπως τα έθεσα λίγο πιο πάνω.

Αλλά και εκτός από τα οικονομικά ζητήματα, είναι επίσης αναγκαίο να υπάρξουν δομές του κράτους που να στηρίξουν τις μελλοντικές μαμάδες και να τις βοηθήσουν στην έναρξη του νέου τους ρόλου. Να βοηθηθούν από ειδικούς για να μάθουν να φροντίζουν το μωρό τους, πώς θα καταφέρουν να το θηλάσουν, πώς θα ανταποκριθούν ψυχολογικά στη νέα δύσκολη πραγματικότητα. Αλλά και αργότερα, θα πρέπει να υπάρχουν δημόσιοι παιδικοί σταθμοί με εξειδικευμένο προσωπικό για όλα τα παιδιά.

Αυτό που μπορεί να γίνει άμεσα είναι να απαλλαχτούν οι γυναίκες που περιμένουν παιδί από τις εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ και να δοθεί πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς προϋποθέσεις στις εγκυμονούσες και τα παιδιά που να δικαιολογεί το σύνολο του χρηματικού ποσού που θα δαπανηθεί κατά τη διάρκεια της κύησης και μετά. Και τέλος, να στηριχτούν οικονομικά οι άνεργες, υποαπασχολούμενες γυναίκες και εκείνες που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν μπορούν να εργαστούν, αλλά και όσες θέλουν μετά τον τοκετό και για κάποιο διάστημα να μεγαλώσουν οι ίδιες το παιδί τους. Θεωρώ ότι οι παροχές αυτές είναι πολύ εύκολο να δοθούν, γιατί είναι ήδη πληρωμένες κατά πολύ από τις μαμάδες και τους μπαμπάδες μηχανικούς, μέσα από τις τεράστιες εισφορές. Είναι επιτέλους καιρός, τα τεράστια ποσά που δαπανούμε κάθε εξάμηνο, αλλά και αυτά που χρωστάνε οι εργοδότες και το κράτος για τους μισθωτούς συναδέλφους μας,  να μας επιστραφούν ώστε να στηριχτεί ουσιαστικά η μητρότητα, και να μην θεωρούνται εύκολο κεφάλαιο για τις ορέξεις των τραπεζιτών και της αστικής τάξης.

Περισσότερα για την κινητοποίηση του ΣΜΤ εδώ