Διαμαρτυρία μπροστά στα δικαστήρια της Αλεξάνδρας 3 Ιουνίου 9 π.μ.

Για τις 3 Ιουνίου έχει οριστεί η δίκη εναντίον κατηγορουμένου για κατά συρροή βιασμούς, το 2005, με καταγγέλλουσες 3 τουρίστριες από την Αυστραλία και τον Καναδά. Είναι η γνωστή περίπτωση του «βιαστή με την τυρόπιτα», ο οποίος ήδη έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 5 χρόνων και σε βαθμό Εφετείου για μια τέταρτη, Βορειοευρωπαία γυναίκα.

Συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος παραπέμφθηκε αρχικά για κατά συρροή βιασμό 4 τουριστριών, μιας Βορειοευρωπαίας, μιας Καναδής και δύο Αυστραλέζων. Η δίκη όμως διαχωρίστηκε λόγω της απουσίας των  τριών γυναικών που δεν είχαν κλητευθεί νόμιμα στις μακρινές χώρες τους, οπότε η όλη διαδικασία για αυτές χρονοτριβεί μέχρι σήμερα.

Θυμίζουμε ότι ο κατηγορούμενος για κατά συρροή βιασμούς τριγύριζε στην Πλάκα, πλησίαζε νεαρές τουρίστριες και πρότεινε σε αυτές να τις ξεναγήσει. Τους πρόσφερε μια τυρόπιτα  μέσα στην οποία είχε βάλει το υπναγωγό χάπι STILNOX και παραδοσιακό αλκοολούχο ποτό (συνδυασμός που έντονα αντενδείκνυται), για να έρθουν τάχα στο «πνεύμα των Θεών», μετά, υποβασταζόμενες, τις οδηγούσε σε παρακείμενο ξενοδοχείο,  τις βίαζε και έφευγε.

Ο βιαστής συνελήφθη, μετά από έρευνα του διεξήγαγε το τοπικό αστυνομικό τμήμα στην περιοχή, ενώ συνέχιζε την εγκληματική δράση του, και αναγνωρίσθηκε στη συνέχεια από όλες τις καταγγέλλουσες. Η νεαρή γυναίκα για την οποία έχει ήδη καταδικαστεί, κινδύνεψε  να χάσει τη ζωή της ως συνέπεια άκρως επικίνδυνης συμπεριφοράς του δράστη.

Η Φεμινιστική Πρωτοβουλία παρακολούθησε τη δίκη της πρώτης καταγγέλλουσας στο Εφετείο, με τις απίστευτα πολλές συνεδριάσεις, καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες. Ως συνήθως και σ’ αυτήν τη δίκη, καταγγέλθηκαν οι γυναικείες οργανώσεις που ήμασταν παρούσες, ότι, υποτίθεται, σκοπό είχαμε να επηρεάσουμε το δικαστήριο και να καταδικαστεί ένας αθώος άνθρωπος.

Να τονίσουμε ότι από τις τρεις εγκαλούσες γυναίκες, η Αυστραλή ήρθε 3 φορές από την πατρίδα της και η Καναδή 1 φορά από τη δική της για να παραστούν στη δίκη του βιαστή τους, κι αντ’ αυτού έπρεπε να υποστούν την ψυχική ταλαιπωρία  της αναβολής. Η δίκη έχει αναβληθεί 7 φορές, τις  4 λόγω αποχής δικηγόρων, δικαστικών υπαλλήλων ή εκλογών, τις  3 λόγω αιτήματος του κατηγορουμένου ή της δικηγόρου του. Απαιτούμε να μην αναβληθεί και πάλι, μετά από 8 χρόνια αναβολών.

Απαιτούμε την καταδίκη των βιαστών και την επιβολή των προβλεπόμενων αυστηρών ποινών. Ο βιασμός είναι βία, παραβίαση του σώματος της γυναίκας και συνήθως συνοδεύεται και από άλλες σωματικές βλάβες. Είναι ψυχικό τραύμα για τις γυναίκες, διαρκής πηγή φόβου στο φιλικό περιβάλλον, στο σχολείο, στο δρόμο ή ακόμα και μέσα στο ίδιο το σπίτι, ανεξαρτήτως ηλικίας. Η πρόσφατη υπόθεση 40χρονου που συνελήφθη στα Πετράλωνα με κατηγορία ότι έχει ασελγήσει σε 20 μαθήτριες, δείχνει για άλλη μια φορά την έκταση που έχει η βία κατά των γυναικών, που στην προκειμένη περίπτωση ήταν μικρά παιδιά.

Απαιτούμε δικαιοσύνη για τα θύματα βιασμού. Απαιτούμε από τα δικαστήρια να μην δείχνουν επιείκεια και να μην αναγνωρίζουν ελαφρυντικά σε αυτού του είδους τα κακουργήματα. Απαιτούμε στις περιπτώσεις καταδίκης να μην αφήνουν ελεύθερο μέχρι την έφεση τον βιαστή, όπως έγινε τον περασμένο Μάρτη 2013 στην περίπτωση της γυναίκας από τις Φιλιππίνες, όπου ο καταδικασμένος βιαστής τελικά δεν παρέστη στο εφετείο και είναι καταζητούμενος μεν, αλλά ελεύθερος. Το θύμα δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει την κατάθλιψη που της έχει προκαλέσει ο βιασμός, η καθυστέρηση της δίκης και η εκ των πραγμάτων ατιμωρησία και μας ρωτάει διαρκώς, «Πώς γίνεται αυτός να μην κάνει φυλακή, να μην τιμωρηθεί;»

 

Για αυτούς τους λόγους, καλούμε να προχωρήσει αποφασιστικά η δίκη του βιαστή με την τυρόπιτα και να δικαιωθούν τα θύματα, έστω και μετά τις τερατώδεις καθυστερήσεις που υπήρξαν.

Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών

Αθήνα, 29/5/2013

Πηγή: feministikiprotovoulia