Οι φεμινίστριες στο Παρίσι πραγματοποίησαν μια σημαντική δράση στις 25 Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Στη Γαλλία κάθε 2,5 μέρες μια γυναίκα δολοφονείται από κάποιον άντρα που γνωρίζει. Η Lea G. 18 ετών, η Fabienne S. 56 ετών και η Maryvonne G. 73 ετών, όλες δολοφονήθηκαν αυτό το χρόνο στη Γαλλία από τα χέρια αντρών. Μόνο αυτή τη χρονιά, στη Γαλλία δολοφονήθηκαν 99 γυναίκες.

Οι κάτοικοι του Παρισιού ξύπνησαν στις 25 του Νοέμβρη για να γίνουν μάρτυρες μιας φεμινιστικής παρέμβασης με 99 πινακίδες διάσπαρτες σε όλο το Παρίσι. Η INSOMNIA, μια φεμινιστική ομάδα με έδρα το Παρίσι, κατέλαβε τους δρόμους το βράδυ της 24ης Νοεμβρίου για να κάνει μια μαζική παρέμβαση. Αντικατέστησαν 99 διαφημιστικές πινακίδες στις κεντρικές λεωφόρους του Παρισιού με πόστερ των 98 θυμάτων γυναικοκτονίας. Κάθε πόστερ αφηγούνταν το όνομα κάθε γυναίκας, την ηλικία της και ποιος τη σκότωσε. Δολοφονήθηκαν από τους συζύγους τους, τους συντρόφους τους, τους πρώην τους, τους πατέρες ή τους αδελφούς τους, άντρες που ήταν κοντά τους. Η INSOMNIA διακήρυξε ότι το κίνητρο τους ήταν να δώσουν όνομα και ταυτότητα σε όλες αυτές τις γυναίκες δίνοντας έμφαση στα αίτια θανάτου τους: τη γυναικοκτονία!

Η ομάδα INSOMNIA δηλώνουν ότι στόχος τους είναι να επηρεάσουν τη Γαλλική Κυβέρνηση ώστε να αναγνωρίσει το έγκλημα της γυναικοκτονίας, κατά τα πρότυπα της Ισπανίας, της Ιταλίας και επτά χωρών της Λατινικής Αμερικής. Αυτή την περίοδο, η Γαλλική Κυβέρνηση συζητάει μια νέα νομοθετική πρόταση που ονομάζεται «Ισότητα και δικαιώματα», όπου το φύλο του θύματος θα θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας. Η INSOMNIA διεκδικεί την ψήφιση και εφαρμογή του νόμου.

Η γυναικοκτονία δεν είναι ένα κοινό έγκλημα, δεν είναι ένα ιδιωτικό οικογενειακό ζήτημα και σίγουρα δεν είναι έγκλημα πάθους. Τα μίντια, με το να μην ονομάζουν ούτε τα θύματα ούτε τους δράστες, αποδεικνύουν την αδιαφορία τους για την αντρική εξουσία μέσα στην κοινωνία και συμβάλλουν στην κανονικοποίηση αυτών των εγκλημάτων. Η INSOMNIA καλεί τα μίντια να απεικονίζουν τις γυναικοκτονίες με τις σωστές και ορθές παραδοχές.

Η INSOMNIA είναι μια νέα φεμινιστική ομάδα που δημιουργήθηκε στο Παρίσι ενάντια στον σεξισμό με ανατρεπτικές νυχτερινές δράσεις. Η πρώτη τους δράση έγινε το καλοκαίρι, όταν κάλυψαν τιςβιτρίνες ενός φούρνου μα μπάγκελ, του Bagelstein, λόγω των σεξιστικών διαφημίσεων που πρόβαλε. Αυτό το καλοκαίρι, ο Denis Baupin πρώην εκπρόσωπος τύπου του Γαλλικού Κοινοβουλίου κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση από συναδέλφους του. Το Bagelstein χρησιμοποίησε αυτή την υπόθεση σεξουαλικής επίθεσης σαν ‘χιούμορ’ για να διαφημίσει τα μπάγκελ του. Οι διαφημιστικές αφίσες κατέβηκαν γρήγορα μετά την δράση της INSOMNIA και άλλαξαν από την αρμόδια επιτροπή του Γαλλικού Κράτους που ελέγχει ζητήματα ηθικής στις διαφημίσεις.

Σήμερα, την παγκόσμια μέρα για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, η ομάδα INSOMNIA βγήκε στους δρόμους και πάλι για να υπερασπιστεί όλες τις γυναίκες που υπήρξαν θύματα βίας ή απόπειρας δολοφονίας από χέρια ανδρών. Αυτό που ζητάνε είναι να γίνουν πράξη οι απαραίτητες κινήσεις για να σταματήσουν οι γυναικοκτονίες.

Παρίσι 25.11.2016