Ομάδες γυναικών σε όλη την Τουρκία αντιδρούν έντονα στη νέα αλλαγή του τουρκικού νόμου που επιτρέπει «θρησκευτικούς γάμους» χωρίς πολιτικό γάμο. Οι γυναίκες μιλώντας στην JINHA λένε ότι η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο σε μια επιδημία αναγκαστικών γάμων των κοριτσιών στη χώρα.

Η Sevim Korkmaz Dinç, από το «Σύλλογο Γυναικών Συγγραφέων της Σμύρνης», θεωρεί την απόφαση «μια σφαίρα με στόχο την κίνημα των γυναικών». Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας, που αποτελείται αποκλειστικά από άντρες, αφαίρεσε την προϋπόθεση ότι οι ιμάμηδες που έχουν παντρέψει ζευγάρια χωρίς πολιτικό γάμο θα υπόκεινται σε ποινή φυλάκισης. Πολλές οικογένειες στην Τουρκία χρησιμοποιούν τους «θρησκευτικούς γάμους» για να νομιμοποιήσουν τους γάμους που έγιναν πριν από την ηλικία συναίνεσης.

Στον απόηχο της απόφασης, η μόνη απάντηση από την Ayşenur İslam (Υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Πολιτικών) – υπεύθυνη υποτίθεται για την ευημερία των γυναικών και των παιδιών – είπε ότι θα πρέπει να υπάρχουν «άλλα σχέδια» σχετικά με το «γάμο των κοριτσιών σε νεαρή ηλικία». Η Ayşenur İslam έχει ήδη δεχτεί πυρά για τη σιωπή και την αδράνεια της μπροστά στο κύμα γυναικοκτονίας στην Τουρκία.

Στην πραγματικότητα, η νομική αλλαγή έχει ήδη αποδώσει καρπούς για τους δράστες της βίας κατά των γυναικών. Χθες στην επαρχία Βαν, οι γυναίκες διαμαρτυρήθηκαν έξω από το δικαστήριο κατά τη διάρκεια της εν εξελίξει δίκης που σχετίζεται με το θάνατο της Kader Erten, 14 ετών. Η Kader είχε παντρευτεί με «θρησκευτικό γάμο» στην ηλικία των 12, γέννησε ένα παιδί στην ηλικία των 13 και βρέθηκε νεκρή στα 14 της. Παρόλο που κάποια μέλη της οικογένειας δικάζονται για τη διευκόλυνση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και σχετικών εγκλημάτων, οι δικηγόροι αναμένουν ότι οι κατηγορίες εναντίον του ιμάμη, ο οποίος τέλεσε το γάμο, θα εκπέσουν.

Η LGBTQI ακτιβίστρια Gözde Demirbilek από τη Σμύρνη δήλωσε ότι η αντίθεσή της με τον νόμο δεν είχε καμία σχέση με την υποστήριξη του γάμου ως νομικό θεσμό, αλλά με την υπεράσπιση των γυναικών και των κοριτσιών από τη σεξουαλική κακοποίηση. Είπε ότι ο νόμος είχε ως έμμεσο στόχο τα LGBTQI άτομα καθώς ενισχύει την υφιστάμενη καταχρηστική ετεροκανονική τάξη.

Η Selime Büyükgöze, δικηγόρος για το γυναικείο καταφύγιο «Purple Roof», είπε ότι ο νόμος θα οδηγήσει, εκτός από την αύξηση της πίεσης για τους γάμους παιδιών, στην αυξανόμενη κατάχρηση των νομικών δικαιωμάτων των γυναικών που πράγματι έχουν αυτοί οι γάμοι, καθώς οι γυναίκες που δεν έχουν κάνει πολιτικό γάμο δεν έχουν καμία εγγύηση για τα δικαιώματά τους σε περίπτωση διαζυγίου.

Η απόφαση έρχεται μετά από χρόνια έντονης πίεσης από το κυβερνόν κόμμα ΑΚΡ της Τουρκίας να παντρεύονται οι γυναίκες νωρίς και συχνά, όπως σημειώνει η ακτιβίστρια του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Σμύρνης Ceren Çökelek. Το AKP έχει προσπαθήσει να μειώσει την κατασκευή των διαμερισμάτων με ένα μόνο υπνοδωμάτιο, επειδή «δεν είναι κατάλληλο για οικογένειες». Ο Τούρκος Recep Tayyip Erdoğan αποκύρηξε επίσης τη συμβίωση «αγοριού-κοριτσιού» (μεικτή συμβίωση), γεγονός που οδήγησε σε αστυνομικές εφόδους σε σπίτια όπου γυναίκες και άνδρες ζούσαν στο ίδιο σπίτι.

μετάφραση: Λίνα Φιλοπούλου

Πηγή: Jinha

 

Διαβάστε ακόμα

Selin Çağatay:«Η γυναικεία απελευθέρωση πρέπει να στοχεύει εξίσου την πατριαρχία και τον καπιταλισμό»

Οι θέσεις του AKP για τις γυναίκες: λόγος για να ξεσηκωθείς στην Τουρκία