turkey2

Επιμέλεια- μετάφραση Λίνα Φιλοπούλου

Ο βιασμός και η δολοφονία μιας νεαρής γυναίκας πυροδοτεί την εξέγερση στην Τουρκία. Χιλιάδες γυναίκες βγήκαν στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη βία λόγω φύλου.

«Τουρκία: Οργή για το φοβερό βιασμό και το φόνο της φοιτήτριας Ozgecan Aslan (…) μια 20χρονη φοιτήτρια πανεπιστημίου ανέβηκε σε λεωφορείο από τα Άδανα για το Μερσίν, για να κάνει την καθημερινή διαδρομή από το σχολείο στο σπίτι. (…) σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι δολοφονίες γυναικών έχουν αυξηθεί κατά 1.400% την περίοδο διακυβέρνησης του AKP (του κόμματος του Ερντογάν)».

Παρακάτω θα βρείτε δηλώσεις στελεχών του ΑΚΡ που σχετίζονται με τις γυναίκες:

«Υπερβάλλετε σχετικά με τη βία κατά των γυναικών», Ταγίπ Ερντογάν / σχετικά με την αύξηση κατά 1400% στις δολοφονίες γυναικών τα τελευταία 7 χρόνια.

«Δεν πιστεύω στην ισότητα των φύλων ούτως ή άλλως», Ταγίπ Ερντογάν / στην συνάντησή του με ενώσεις γυναικών.

«Οι γυναίκες που έχουν υποστεί βιασμό, θα γεννήσουν οπωσδήποτε το μωρό, το κράτος θα αναλάβει τη φροντίδα, εάν είναι απαραίτητο», Recep Akdağ, υπουργός Υγείας, ΑΚΡ / σχετικά με την άμβλωση.

«Ο βιαστής είναι πιο αθώος από το θύμα που κάνει άμβλωση», «Οι γυναίκες που έχουν βιαστεί, δεν πρέπει να υποβληθούν σε άμβλωση. Στη Βοσνία οι γυναίκες βιάστηκαν, αλλά γέννησαν τα παιδιά», Ayhan Sefer Üstün, βουλευτής του ΑΚΡ και Πρόεδρος της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Κοινοβούλιο / σχετικά με την άμβλωση.

«Και τι έγινε αν η μητέρα έχει βιαστεί; Γιατί πρέπει το παιδί να πεθάνει; Ας πεθάνει η μητέρα», I. Melih Gökçek, Δήμαρχος του ΑΚΡ στην Άγκυρα / σχετικά με την άμβλωση.

«Η ανεργία είναι υψηλή, γιατί οι γυναίκες αναζητούν θέσεις εργασίας», Mehmet Şimşek, υπουργός Οικονομικών ΑΚΡ του AKP

«Ας πρόσεχαν την κόρη τους», Celalettin Cerrah, υψηλόβαθμος αξιωματικός στο Αστυνομικό Τμήμα / σχετικά με τη δολοφονία της Münevver Karabulut (18 χρονών)

«Δεν σας φτάνει η οικιακή εργασία;», Veysel Eroğlu, υπουργός Δασών και Υδάτων του ΑΚΡ/ σε μια γυναίκα που ζητούσε μια θέση εργασίας.

«Όταν τα κορίτσια σπουδάζουν, οι άνδρες δεν μπορούν να βρουν κορίτσια να παντρευτούν», Erhan Ekmekçi, ΑΚΡ, μέλος της Δημοτικής Συνέλευσης του Kargı

«Μια γυναίκα που δεν έχει καλυμμένο το κεφάλι, είναι σαν ένα σπίτι χωρίς κουρτίνες. Ένα σπίτι χωρίς κουρτίνες είναι είτε προς πώληση ή προς ενοικίαση», Süleyman Demirci, ΑΚΡ, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Ünye/ σχετικά με τη μαντίλα.

«Η πρόθεσή μου είναι να παντρεύεται κάποιος μέχρι τέσσερις. Η πολυγαμία είναι μια μορφή θείας λειτουργίας. Δεν παίρνω άδεια από τις άλλες μου συζύγους όταν παντρεύομαι μια νέα σύζυγο και δεν είμαι υποχρεωμένος να το κάνω» Ali Yüksel, σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν / σχετικά με τις τρεις συζύγους του.

 

Περισσότερες δηλώσεις θα βρείτε εδώ

 

Δείτε το παρακάτω βίντεο με στατιστικά για τη βία κατά των γυναικών στην Τουρκία:

[youtube width=”640″ height=”360″]http://youtu.be/WYtuO19-L0A[/youtube]

 

Διαβάστε ακόμα

Τουρκία: οργή για το βιασμό και τη δολοφονία της Ozgecan Aslan

Τουρκία: Αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις ενός ισλαμιστή νομικού για τις εγκύους

Τουρκία: Φιλί, κρασί και μακιγιάζ προς απαγόρευση

Τούρκοι μαθητές έβαλαν φούστες μετά την απαγόρευση να τις φορούν οι συμμαθήτριές τους

Το σώμα πολιτικοποιείται: Η γυναικεία «διακριτότητα» στο πάρκο Gezi