της Σίσσυς Βωβού

Στις 28 Ιανουαρίου έγινε η δίκη για την απόπειρα φόνου και βιασμό της 15χρονης Μυρτούς στην Πάρο, το καλοκαίρι του 2012. Το δικαστήριο αποφάσισε συνολική ποινή ισόβιας κάθειρξης συν 25 έτη φυλάκισης (συνυπολογίσθηκε η κλοπή του κινητού, που τεκμηρίωνε το δόλο) και απέλαση του θύτη όταν και εάν βγει από τη φυλακή. Το κλίμα, όπως πάντα σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ήταν βαρύ, με τη μητέρα να θρηνεί αφού αναβίωνε η τραγική κατάσταση που είχε ζήσει το 15χρονο τότε κοριτσάκι της. Ο θύτης ανέφερε: «Δέχομαι όλες τις κατηγορίες. Ζητώ συγγνώμη από την οικογένεια της για ό,τι έχω κάνει». Σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα, του επιβλήθηκαν οι ποινές:

  • για τη ληστεία, ισόβια κάθειρξη
  • για την απόπειρα ανθρωποκτονίας, κάθειρξη 18 ετών
  • για το βιασμό κάθειρξη 18 ετών
  • για την παράνομη εργασία, τρεις μήνες φυλάκιση

Το ενθαρρυντικό στην δίκη για το φρικτό αυτό έγκλημα, είναι ότι ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του, μεταξύ άλλων είπε: «Δεν τον θεωρώ ένοχο επειδή είναι πακιστανός ή αλλοδαπός. Γιατί λίγους μήνες μετά, θυμόμαστε την περίπτωση στην Ξάνθη, όπου Έλληνας βίασε και έκαψε ζωντανή την κοπέλα έξω από το σπίτι της. Είναι ένοχος για την κτηνωδία που προκάλεσε, κι αυτό οφείλεται στον ίδιο τον άνθρωπο, στην ψυχή του, στον χαρακτήρα του». Με τέτοιες δηλώσεις, ακυρώνει και αδειάζει τα ΜΜΕ που προβάλλουν διαρκώς την εθνικότητα του δράστη για να προκαλέσουν το ρατσιστικό μίσος, αντί να αναγνωρίζουν αυτό το έγκλημα ως στοιχείο της έμφυλης βίας που απλώνεται γύρω μας και για την εξάλειψη της οποίας πρέπει να γίνει μεγάλος αγώνας.

Η νεαρή και τραγική κοπέλα, αφού πέρασε 7 μήνες σε κέντρο αποκατάστασης στις ΗΠΑ, βρίσκεται τώρα σε παρόμοιο κέντρο στη Λάρισα. Έχει κάποια επικοινωνία με το περιβάλλον, αλλά καμιά κινητικότητα ακόμα. Ελπίζουμε και ευχόμαστε κάποια στιγμή να συνέλθει από τη βαριά αναπηρία της.