της Δήμητρας Σπανού
Χθες, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, σε διάφορες πόλεις του κόσμου πραγματοποιήθηκε ένα διαφορετικό event για την ευαισθητοποίηση πάνω στη βία κατά των γυναικών. Γυναίκες, αλλά και άντρες που αισθάνονται αλληλέγγυοι, μαζεύτηκαν για να χορέψουν σε δημόσιους χώρους ως μια μορφή διαμαρτυρίας σε αυτό το σοβαρό ζήτημα, ανταποκρινόμενες/οι στην πρωτοβουλία της οργάνωσης V-day. Από το Σικάγο και το Λονδίνο μέχρι το Νέο Δελχί και την Καμπούλ, η χθεσινή μέρα προσπάθησε να ενώσει τις φωνές των γυναικών.
Αν και πολλά μπορούν να ειπωθούν για το κατά πόσο αυτή η κίνηση αποτελεί μια ουσιαστική διαμαρτυρία ή αν όντως μπορεί ο χορός να ευαισθητοποιήσει τις κοινωνίες, η πραγματικότητα δείχνει ότι η συμμετοχή ήταν μεγάλη και μάλιστα σε χώρες όπου τα δικαιώματα των γυναικών είναι σχεδόν -έως και τελείως- ανύπαρκτα. Η μεγάλη ανταπόκριση φανερώνει και τη μεγάλη ανάγκη για αλλαγές τόσο σε πολιτισμικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο, ειδικά σε μια συγκυρία όπου εγκλήματα κατά των γυναικών προβάλλονται διαρκώς από τα διεθνή μέσα.
Για περισσότερες πληροφορίες, εντοπίσαμε μερικά χρήσιμα λινκς. Για φωτογραφίες από διάφορα μέρη στο aljazeera
Ενδιαφέροντα βιντεάκια φιλοξενεί και η Guardian. Καμπούλ, Κονγκό, Λονδίνο, Σίδνεϋ, Κατμαντού, Μανίλα
Στη Wall Street Journal (India) μερικά βιντεάκια από το Νέο Δελχί και τη Βομβάη
Φυσικά, υλικό υπάρχει και στην ιστοσελίδα του καλέσματος one billion rising
Στην Αθήνα υπήρξαν δύο καλέσματα, το πρώτο το μεσημέρι στο θέατρο Εμπρός και το δεύτερο το απόγευμα στην πλατεία Μοναστηρακίου, στα οποία και βρέθηκε το Φύλο Συκής. Αν και ο καιρός μας τα χάλασε λίγο, οι διοργανώτριες και στις δύο περιπτώσεις δε φάνηκαν πτοημένες. Η ομάδα του Εμπρός μάλιστα μας δήλωσε ότι επέλεξαν να βάλουν το ραντεβού το μεσημέρι, γιατί το νόημα είναι να σπάσουμε τη ρουτίνα μας για αυτό το σοβαρό ζήτημα. Παρακάτω και μερικές φωτογραφίες που λάβαμε από το δεύτερο κάλεσμα, που έγινε από εργαζόμενες στο Ιταλικό Σχολείο.