του Δημήτρη Αγγελίδη

Οι ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας όπου επρόκειτο να στεγαστεί το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών θέλουν να το διώξουν, με δικαιολογία ότι δεν επιτρέπει το καταστατικό τους τη στέγαση σωματείων και συλλόγων

Δεν πρόλαβε το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών να μετακομίσει στον νέο χώρο που νοίκιασε στις αρχές Φεβρουαρίου, αφού του ζήτησαν να φύγει κακήν κακώς από τον προηγούμενο, δεν πρόλαβε καν να κάνει συνέλευση στα νέα του γραφεία, και οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας έβαλαν σκοπό να το διώξουν.

Την περασμένη εβδομάδα έγινε συνέλευση πολυκατοικίας όπου ειπώθηκε σε εκπρόσωπο του σωματείου πως το καταστατικό της πολυκατοικίας δεν επιτρέπει τη στέγαση σωματείων και συλλόγων. Αύριο έχει προγραμματιστεί νέα συνέλευση με θέμα, μεταξύ άλλων, την ακύρωση της μίσθωσης στο σωματείο.

Το ΣΥΔ έχει λόγους να πιστεύει πως είναι πρόφαση ο ισχυρισμός και πως, ακόμα και να υπάρχει ο κανονισμός, εφαρμόζεται διακριτικά σε βάρος του. Το ίδιο διαμέρισμα της πολυκατοικίας στέγαζε προηγουμένως γραφεία ενός ευρωβουλευτή. Απέναντι υπάρχει γραφιστικό γραφείο. Στην ίδια πολυκατοικία στεγάζεται οδοντιατρείο.

 «Ενοχλούμε»

«Είναι ξεκάθαρο πως τους ενοχλεί πως είμαστε τρανς. Δεν ανοίξαμε σουβλατζίδικο, δεν ανοίξαμε χώρο υγειονομικού ενδιαφέροντος. Είμαστε ένα σωματείο που ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν έχει όχληση. Δεν είναι δυνατόν να μας αναγνωρίζει το κράτος και να μη μας αναγνωρίζουν κάποιοι το δικαίωμα να στεγαστούμε», λέει στην «Εφ.Συν. η πρόεδρος Μαρίνα Γαλανού.

Η νέα απόπειρα έξωσης ήρθε την ώρα που ετοιμάζει μηνύσεις για την προηγούμενη έξωση. Όπως λέει, ο προηγούμενος ιδιοκτήτης, επικαλούμενος πιέσεις άλλων ιδιοκτητών, όχι μόνο ζήτησε αναιτιολόγητα από το σωματείο να φύγει, αλλά και τους παρακράτησε σακούλες με τρόφιμα που προορίζονταν για τις ανάγκες του συσσιτίου που οργανώνει το σωματείο για τα άπορα μέλη του.

Το πρόβλημα εύρεσης στέγης είναι τεράστιο για τις τρανς, που, εκτός από τα οικονομικά προβλήματα, αντιμετωπίζουν τη ρατσιστική αντιμετώπιση πολλών ιδιοκτητών. «Δύο μήνες ψάχναμε να βρούμε χώρο και δεν βρίσκαμε. Μόλις βλέπανε τρανς, μας απέρριπταν. Ενας μάς έλεγε στο τηλέφωνο ότι το νοικιάζει τετρακόσια ευρώ και θα κάνει κάτι καλύτερο -όταν πήγαμε, μας είπε ότι θα το νοικιάσει 700 γιατί βρήκε καλύτερη προσφορά. Μας κοροϊδεύουν, κατάλαβες; Θεωρούν εκ προοιμίου ότι μια τρανς γυναίκα ασκεί πορνεία, απλά και μόνο επειδή είναι τρανς. Όμως τώρα θα γίνουν μηνύσεις. Κάποιοι πρέπει να πληρώσουν», λέει η Μ. Γαλανού.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών