Είναι να απορεί κανείς και στη συνέχεια να θλίβεται και να οργίζεται από το γεγονός ότι πρωτοκλασάτα στελέχη της δικομματικής κυβέρνησης δεν έχουν τη στοιχειώδη καν επαφή με την κοινωνική πραγματικότητα. Αγλαό παράδειγμα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο οποίος σε τηλεοπτική εκπομπή όχι μόνο δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί νεαρό ζευγάρι εξωθήθηκε σε διακοπή κύησης της συζύγου επειδή και οι δύο ήλθαν αντιμέτωποι με την ανεργία, σύμφωνα με τη μαρτυρία του συζύγου, αλλά προέβη και σε εξοργιστικές δηλώσεις. «Αυτός ο κύριος είναι άξιος της τύχης του αν έκανε κάτι τέτοιο. Δεν το πιστεύω», είπε απαξιωτικά ο υπουργός. Ζουν στον κόσμο τους, δεν ερμηνεύεται διαφορετικά η εξωφρενική άγνοιά τους για τις οικονομικές δυσκολίες του κόσμου, ότι κάθε μέρα γίνεται ένας εξαντλητικός αγώνας για να εξασφαλιστεί το φαγητό της οικογένειας.

Ο ερχομός μιας ζωής σ’ ένα ζευγάρι απαιτεί αυτή η ζωή να έχει εξασφαλισμένη τουλάχιστον την τροφή. Οταν και οι δύο είναι άνεργοι, θα ήταν έγκλημα να φέρουν στη ζωή έναν άνθρωπο τον οποίο δεν θα μπορούσαν να συντηρήσουν.

Ο Γ. Στουρνάρας χαρακτήρισε «αστεία» τη μαρτυρία-αποκάλυψη του άντρα για την άμβλωση στην οποία εξαναγκάστηκε η σύζυγός του. Αυτό δείχνει, ίσως, και το ποιόν του πολιτικού άντρα. Θα μπορούσε κάποιος λογοπαίζοντας και χαριτολογώντας να χαρακτηρίσει «στουρναρίσματα» τα λόγια του υπουργού Οικονομικών, αλλά με τι διάθεση; Το δραματικό στοιχείο της υπόθεσης δεν επιτρέπει τέτοιου είδους «αστεϊσμούς».

Εστω ότι ζει με τα χαρτιά του ο κύριος υπουργός, ότι ο φόρτος εργασίας τον αποτρέπει να βγει στην κοινωνία και να γνωρίσει ή να αφουγκραστεί τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα των πολιτών. Επιτέλους ας κοιτάξει τα χαρτιά, εν προκειμένω τα στοιχεία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Θα ενημερωνόταν ότι αυτά τα στοιχεία παρουσιάζουν μείωση των γεννήσεων κατά 10% τη διετία 2009-2011. Θα του φαίνονταν αστεία μήπως; Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, οι γεννήσεις έχουν μειωθεί πάνω από 14% την τελευταία πενταετία. Θα οδηγούνταν στο συμπέρασμα μήπως ότι οι γονείς αποφάσισαν ξαφνικά να προβούν (τι «αστείο» θα ήταν αλήθεια…) σε στείρωση;

Τα στοιχεία τον διαψεύδουν οικτρά και καταδεικνύουν το μέγεθος της άγνοιάς του, αλλά και του αμοραλισμού του. Ιδού και η εκτίμηση της UNICEF: Σαφής αύξηση των αμβλώσεων την τελευταία πενταετία, με βασική αιτιολογία την αδυναμία γυναικών να αντεπεξέλθουν οικονομικά στη γέννηση και την ανατροφή ενός παιδιού, λόγω ανεργίας, φτώχειας, έλλειψης ασφάλισης. Επίσης, για τους ίδιους λόγους (και όχι επειδή είναι άξιες της τύχης τους!) αυξάνονται οι αυτόματες αποβολές λόγω στρες. Ας αποκτήσουν επαφή με τη (ζοφερή) πραγματικότητα οι υπουργοί. Αλλως, προκαλούν την οργή…

Πηγή: εφημερίδα των συντακτών