Πληθαίνουν οι καταγγελίες για εξευτελισμό προσαχθέντων στη ΓΑΔΑ: μετά τον γνωστό σωματικό έλεγχο διά της ψηλάφησης, τους ζητείται να γδυθούν! Η πιο πρόσφατη καταγγελία, για την οποία κατατέθηκε μήνυση, αφορά 48χρονη αιτούσα άσυλο από την Τουρκία. Περιλαμβάνει μάλιστα βιαιοπραγία από αστυνομικούς με πολιτικά μέσα στην ΓΑΔΑ όταν αρνήθηκε να γδυθεί. Η 48χρονη Φ. Αντιγιαμάλ είναι θύμα βασανιστηρίων στην Τουρκία με προβλήματα υγείας και είχε πάει μόνη της στο Α.Τ. Εξαρχείων, καθώς έπρεπε να δηλώνει “παρούσα” μέχρι η υπόθεσή της να εξεταστεί από το συμβούλιο Εφετών.

Η υπόθεση δεν αφορά ποινικό αδίκημα, αλλά πρόκειται για εντάλματα με τα οποία, μέσω Ιντερπόλ, η Τουρκία ζητά έκδοση πολιτικών προσφύγων. Η Φ. Αντιγιαμάλ είναι μέλος του συλλόγου οικογενειών πολιτικών κρατουμένων που βρίσκονται στα λευκά κελιά της Τουρκίας και η δράση της την έφερε στο στόχαστρο των τουρκικών αρχών. Όπως τονίστηκε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου της Ομάδας Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών και της Πρωτοβουλίας Υπεράσπισης Τούρκων και Κούρδων Πολιτικών Προσφύγων, έχει φυλακιστεί πέντε φορές και μετά την τελευταία δίκη φοβάται για τη ζωή της, γεγονός που την οδήγησε να αναζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.

Από τα μέσα Φεβρουαρίου παρατηρείται ενεργοποίηση ενταλμάτων που αφορούν πολιτικούς πρόσφυγες από την Τουρκία και επί χρόνια βρίσκονται στα συρτάρια. Μέχρι στιγμής έχουμε 5 τέτοιες υποθέσεις, με την υπόθεση της Φ. Αντιμαγιάλ να είναι μια από αυτές.

Στη ΓΑΔΑ είχε φτάσει επειδή δεν μπορούσε να κρατηθεί για ένα βράδυ στο Α.Τ. Εξαρχείων έπειτα από σύλληψη μετά την παραλαβή του φακέλου από Τουρκία και παρά το γεγονός ότι για το ίδιο ένταλμα είχε ήδη συλληφθεί και δήλωνε “παρούσα” στο συγκεκριμένο Α.Τ. Την κακοποίησή της τη σταμάτησε, όπως τονίζει η ίδια, ο αστυνομικός του Α.Τ. Εξαρχείων που είχε κάνει την μεταγωγή και στη συνέχεια η 48χρονη δεν παρέμεινε στη ΓΑΔΑ, αλλά γύρισε πάλι στο Α.Τ. όπου πέρασε τη νύχτα. Μέχρι αργά χθες η αστυνομία δεν είχε ανακοινώσει αν υπάρχει ΕΔΕ για το περιστατικό.

Πηγή: Αυγή