Το παρακάτω κείμενο είναι εισήγηση εκ μέρους του Συντονιστικού των Απολυμένων Καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών στην εκδήλωση του Φύλου Συκής με τίτλο “Η εργασία των γυναικών στη σημερινή συγκυρία”, στις 4/3/2014

Χωρίς εισαγωγές και ιδιαίτερες αναφορές σε ότι ζούμε και μας έχει επιβάλει η μνημονιακή κυβέρνηση και οι τοκογλύφοι δανειστές, γίνεται αμέσως φανερό ότι ζούμε τις τελευταίες ώρες ενός σχεδίου διάλυσης του κόσμου της εργασίας που επιλεκτικά εφαρμόζεται σε βάρος των αδύναμων και κυρίως των γυναικών.

Δεν εφαρμόζεται σε βάρος μας μόνο το δόγμα του σοκ αλλά κάτι πιο ολοκληρωτικό και απάνθρωπο. Εφαρμόζεται η τακτική του αργού θανάτου με πρώτη την ηθική, πνευματική, κοινωνική, οικογενειακή, οικονομική εξόντωση του πολίτη. Μέσα από την απογοήτευση και απελπισία που προκαλούν, θέλουν να  μας οδηγήσουν στην παθητική αποδοχή των επιλογών τους.

Σ’ αυτή τη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία και αναδείχθηκαν οι ανθρώπινες αξίες, καλούμαστε σήμερα να τις αναδείξουμε και πάλι. Η πτώση των δημοκρατικών θεσμών και ανθρώπινων αξιών που επέβαλε το πολιτικό συντηρητικό και αναχρονιστικό σύστημα σε βάρος των εργαζομένων αδιακρίτως, απαιτεί ως απάντηση τη δυναμική μας αντίσταση, για την επαναφορά των κεκτημένων και την επάνοδο του κόσμου της εργασίας στην κοινωνική και οικονομική αξίωσή του.

Η αυταρχική κυβέρνηση, υποταγμένη στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα των λίγων, διάλεξε να εξοντώσει κάθε εργασιακή ομάδα. Ξεκίνησε από τους πιο αδύναμους οικονομικά και πιο ευαίσθητους κοινωνικά. Έτσι λοιπόν απέλυσε 595 γυναίκες των 500 ευρώ το μήνα, εργαζόμενες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών,  προκειμένου να εφαρμόσει ένα  οικονομικό πρόγραμμα που οδήγησε 1.800.000 εργαζόμενους, ες  στην ανεργία, 5.000 στην αυτοκτονία και τους υπόλοιπους, ες στην κοινωνική σίτιση.

595 καθαρίστριες, όλες μεγαλύτερες των 50 ετών, με 20 και περισσότερα χρόνια υπηρεσίας, χωρίς  δυνατότητα πλέον πρόσβασης στην αγορά εργασίας και λίγο πριν την συνταξιοδότηση, οι πιο πολλές, οδηγηθήκαμε στην ανεργία και την οικονομική εξόντωση. Θεώρησαν οι κυβερνώντες ότι εμείς δεν θα αντιδράσουμε, ότι επειδή είμαστε γυναίκες και ίσως διαχειρίσιμες και λιγότερο δυναμικές, θα δεχθούμε την επιλογή τους και θα χαθούμε μέσα στη θλίψη μας. Γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή της απόλυσης, οργανωθήκαμε, κάναμε επιτροπή αγώνα και συντονισμένα προχωράμε σε δράσεις. Έχουμε διαρκή παρουσία έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, συμμετέχουμε σε πορείες και διαδηλώσεις, ενημερώνουμε τους, τις συμπολίτες μας  με φυλλάδια και παρουσία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τόσο σε έντυπα, όσο και σε ηλεκτρονικά. Κάνουμε γνωστή την άδικη απόλυσή μας στον κόσμο και συμπαραστεκόμαστε σε κάθε κλάδο εργαζομένων που δοκιμάζεται από της αποφάσεις αυτής της κυβέρνησης του αυταρχισμού. Τους κυβερνώντες τους διαψεύσαμε, αποδείξαμε ότι δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αλλά πολίτες ισόνομοι, με ξεχωριστές αξίες και αξιοπρέπεια. Η εποχή που η γυναίκα στην κοινωνία μας ήταν υποζύγιο δεν μπορεί να επιστρέψει.

Μας απέλυσαν χωρίς δημοσιονομικό όφελος με μοναδικό σκοπό να δοθεί η καθαριότητα στα ιδιωτικά συμφέροντα των πολιτικών τους φίλων, όπου είναι γνωστές οι συνθήκες της άγριας εκμετάλλευσης, του νόμου της σιωπής και των συνεπειών για όποια γυναίκα μιλήσει, όπως συνέβη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα που αντιστάθηκε.

Αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε σε συνθήκες πολέμου, μετρώντας γύρω μας θύματα, βλέπουμε τους συμπολίτες μας μέσα στη δυστυχία να ζουν χωρίς αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη, χωρίς σεβασμό και το χειρότερο, χωρίς μέλλον. Βλέπουμε τη νέα γενιά να μεταναστεύει, τον τόπο να ερημώνεται από το επιστημονικό του δυναμικό και η ανεργία να παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις.

Εμείς οι 595 γυναίκες θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε, να απαιτούμε δικαιοσύνη και ισότητα. Δεν θα υποχωρήσουμε μπροστά σε κανέναν και δε θα χαριστούμε σε κανέναν είτε στην Τρόικα ή σε όποιον εκπρόσωπο της κυβέρνησης που έχει στόχο την εξόντωση των πολιτών με την επαναφορά του μεσαιωνικού εργασιακού φεουδαρχισμού. Η δράση μας όμως δεν σταματάει εδώ, παρακολουθούμε και συμπαραστεκόμαστε στους αγωνιζόμενους και αγωνιζόμενες Ευρωπαίους, ες πολίτες  όσο και του κόσμου γενικότερα. Αυτό επιβάλλει η ταξική μας συνείδηση και η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών.

 Συντονιστικό Απολυμένων Καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών

 

Διαβάστε ακόμα

Μια ιστορία δύναμης και αξιοπρέπειας