της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

Μια από τις σπουδαιότερες και παλαιότερες μονάδες νοσοκομείου πανελλαδικά, αφού λειτουργεί πάνω από 30 χρόνια, η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου στη Νίκαια (ΜΕΝΝ), κινδυνεύει να βάλει λουκέτο οριστικά, καθώς οι δραματικές ελλείψεις προσωπικού (νοσηλευτικού και ιατρικού) έχουν καταστήσει «ασφυκτικές» τις συνθήκες λειτουργίας της.

Η ανησυχία και η αγωνία των εργαζομένων στο νοσοκομείο για το μέλλον της Μονάδας αλλά και του Νεογνολογικού Τμήματος κορυφώθηκε τις τελευταίες ημέρες, όταν έγινε γνωστό ότι η διοίκηση του νοσοκομείου ξαφνικά και ερήμην των εργαζομένων έστειλε λίστα με τα ονόματα και τις ειδικότητες του προσωπικού (γιατρών και νοσηλευτών) της νεογνικής μονάδας στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ).

Μια κίνηση που έδωσε «τροφή» στη φημολογία που διασπείρεται τελευταία, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κλείσει τη ΜΕΝΝ και να μεταφέρει το προσωπικό της στη Μονάδα του Αττικού Νοσοκομείου που υπολειτουργεί από το 2003.

Έκρυθμη κατάσταση

Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν πως οποιαδήποτε προσπάθεια αποδυνάμωσης του ήδη μειωμένου νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού θα θέσει σε κίνδυνο τη φροντίδα των νεογνών, χαρακτηρίζουν την κατάσταση στο νοσοκομείο έκρυθμη και επισημαίνουν ότι θα γίνει ακόμα δυσκολότερη στο τέλος του χρόνου, μετά τα νέα κύματα συνταξιοδοτήσεων.

Το θέμα έφτασε και στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη που κατέθεσε η βουλευτής Β΄ Πειραιώς της ΔΗΜΑΡ Μ. Γιαννακάκη και η οποία θα συζητηθεί τη Δευτέρα 15 Ιουλίου.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο νοσοκομείο με επιστολή του προς τον διοικητή της 2ης ΥΠΕ Γ. Ευδοκιμίδη ενημερώνει για την ύπαρξη σοβαρότατου προβλήματος εξαιτίας του μειωμένου νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και ειδικότερα για τη μονάδα προώρων, που θεωρείται από τις σπουδαιότερες μονάδες στην περιφέρεια και πρότυπο σε όλη την Ελλάδα και η οποία εξυπηρετεί πάρα πολλά περιστατικά με απόλυτο επαγγελματισμό και συνέπεια.

Τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά έχουν θετική έκβαση. Αναφέρει επίσης ο σύλλογος ότι τις τελευταίες ημέρες έχει προκύψει οξύτατο πρόβλημα με τις βάρδιες του προσωπικού, ιδιαίτερα στη Β΄ Παθολογική κλινική, όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν όλη τη βδομάδα χωρίς κανένα ρεπό εδώ και πάρα πολύ καιρό, στα όρια υπερκόπωσης.

Οι εργαζόμενοι είναι σε επαγρύπνηση και όπως αναφέρουν δεν θα επιτρέψουν καμία μετακίνηση προσωπικού, ενώ ζητούν από τον Γ. Ευδοκιμίδη να αντιμετωπίσει με τη δέουσα προσοχή το πρόβλημα τόσο για την υγεία των ασθενών όσο και για την υγεία του προσωπικού.

Λίγες μέρες μετά την κοινοποίηση της δραματικής εικόνας των ελλείψεων (κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό) που απειλούν με κλείσιμο τη Β′ Παθολογική του Γ.Ν. Νίκαιας, μια νέα απειλή διαφαίνεται στον ορίζοντα, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στο νοσοκομείο. Εντονη και ύποπτη κινητικότητα έχει αναπτυχθεί από πλευράς 2ης ΥΠΕ, αναφορικά με τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Γ.Ν. Νίκαιας, σημειώνουν, δίνοντας στη συνέχεια ενδιαφέροντα στοιχεία.

Η Μονάδα εφημερεύει κάθε μέρα σε 24ωρη βάση προκειμένου να εξυπηρετήσει διακομιδές νεογνών από όλη την Ελλάδα. Η δύναμη του Νεογνολογικού Τμήματος σε πλήρη ανάπτυξη είναι 26 θέσεων, αλλά λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού καθίσταται επικίνδυνη η νοσηλεία πέραν των 20.

Μεγάλες ελλείψεις

Με το υπάρχον προσωπικό, απογευματινές και βραδινές βάρδιες υποστελεχώνονται, με αποτέλεσμα 2 νοσηλεύτριες να φροντίζουν περίπου 20 νεογνά, γεγονός άκρως επικίνδυνο.

Το υπάρχον ιατρικό προσωπικό αποτελείται από 8 μόνιμους γιατρούς διαφόρων βαθμών και 6 εκπαιδευόμενους. Το υπάρχον νοσηλευτικό προσωπικό αποτελείται από 21 νοσηλεύτριες -μόνιμο προσωπικό όλων των βαθμίδων- και 1 νοσηλεύτρια με τρίμηνη απόσπαση, εκ των οποίων οι 3 απουσιάζουν με μακροχρόνιες άδειες τοκετού μητρότητας.

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν, τέλος, πως σκέψεις ή ενέργειες που θα έχουν ως συνέπεια το κλείσιμο ή τη μείωση του προσωπικού του Νεογνολογικού Τμήματος και της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών θα οδηγήσει σε μια ανυπολόγιστη τραγωδία.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών