της Ζωής Γεωργίου

Στο Ισραήλ διαπιστώθηκε μια ευρεία συνήθεια ανδρών να δημοσιοποιούν στο διαδίκτυο γυμνές φωτογραφίες πρώην ερωμένων τους. Οι γυναίκες που το κατήγγειλαν, δήλωσαν ότι, εξ αιτίας αυτών των φωτογραφιών, έχουν καταστεί αντικείμενα κοροϊδίας στη καθημερινή τους ζωή, έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν δουλειά ή πόλη, έχουν προβλήματα στις  καινούργιες ερωτικές τους σχέσεις κλπ.

Κοινός παρανομαστής των μαρτυριών ήταν το αίσθημα του βιασμού που ένοιωθαν αυτές οι γυναίκες. Ως τέτοιο, δηλαδή βιασμό, το εξέλαβε και η νομοθεσία που θεσπίσθηκε ειδικά γι αυτό το φαινόμενο και προβλέπει κάθειρξη πέντε ετών  για τους δράστες. Ενδιαφέρον έχει και το σκεπτικό του νόμου που βασίζεται στο ότι ο βιασμός μπορεί να έχει πολλές μορφές.

Να προσθέσουμε εδώ ότι εκτός από τις πολλές κατακτήσεις που έχουν οι γυναίκες στο Ισραήλ για την ισότητα των δύο φύλων, όπως η παραπάνω, οι γυναικείες οργανώσεις είναι στην πρώτη σειρά του αγώνα για την ειρήνη, εδώ και δεκαετίες, χωρίς να υπολογίζουν το προσωπικό και κοινωνικό κόστος, που είναι πάντα βαρύ (φυλακίσεις, ξυλοδαρμοί, τραυματισμοί, απολύσεις από τις δουλειές τους κ.ά.).