Τελική Διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών

Βίγκο, 27-29 Μαΐου 2016

Εμείς, ακτιβίστριες της ΠΠΓ στην Ευρώπη που συναντηθήκαμε στη Γαλικία, μετά από αρκετές μέρες στοχασμού, συζητήσεων και ανταλλαγών για το πώς θα απαντήσουμε την ανησυχητική διεθνή κατάσταση των πολέμων, των επιθέσεων της δεξιάς με πραξικοπήματα, την καταστολή των κοινωνικών κινημάτων, την ποινικοποίηση των αγώνων, τις δολοφονίες ακτιβιστριών, τον εκχυδαϊσμό της βίας, την περιστολή της ελευθερίας μας, τη στρατιωτικοποίηση των δημόσιων χώρων, τις στρατηγικές του φόβου, την εργασιακή επισφάλεια, την εμπορευματοποίηση των κοινών αγαθών και των σωμάτων μας, θέλουμε να εκφράσουμε:

  • την αλληλεγγύη μας προς τις Κούρδισες και το λαό τους που συνεχίζει να αντιστέκεται στις εγκληματικές επιθέσεις του ISIS και του Τουρκικού Κράτους. Θυμόμαστε ιδιαίτερα την Σεβέ Ντεμίρ και τις αδερφές μας από την ΠΠΓ, που δολοφονήθηκαν λόγω των αγώνων τους, καθώς και όλες/όλους τουςπολιτικούς κρατούμενους.
  • την καταγγελία μας για τη συνενοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μέσω των κρατών μελών της εμπορεύεται όπλα, χρηματοδοτεί την αποσταθεροποίηση της περιοχής και εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της.
  • την αντίθεσή μας στην ευρωπαϊκή πολιτική για την προσφυγική κρίση και το αίτημά μας να σταματήσουν οι πόλεμοι, να ανοίξουν τα σύνορα και να επιτραπεί η ασφαλής δίοδος, να καταργηθούν οι ποσοστώσεις και να γίνουν αποδεκτοί/ες όλοι/όλες οι πολιτικοί και οικονομικοί πρόσφυγες.
  • την ανησυχία και την απόρριψή μας για την οικολογική κρίση που δημιουργεί ο ληστρικός καπιταλισμός και η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων ανά τον κόσμο από πολυεθνικές εταιρείες.
  • την καταγγελία μας για την άνοδο της άκρας δεξιάς, που απειλεί τις δημοκρατίες ανά τον κόσμο, όπως είδαμε στη Βραζιλία με το πρόσφατο ρατσιστικό, καπιταλιστικό και μάτσο πραξικόπημα.
  • την οργή μας για τη βία, τις διώξεις, τις απελάσεις, την ποινικοποίηση και τις δολοφονίες που αντιμετωπίζουν ακτιβίστριες όταν υπερασπίζονται τα δικαιώματά μας και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
  • την καταγγελία μας για τις εκβιαστικές πρακτικές που εφαρμόζουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ΔΝΤ και η Κομισιόν σε διάφορες χώρες, ειδικότερα σε Ελλάδα, Πορτογαλία και τα Ισπανικά Κράτη, στο όνομα της προώθησης των πολιτικών λιτότητας που υποβαθμίζουν τις ζωές των γυναικών και των λαών.

Ευχαριστούμε τις αδερφές μας από το Γαλικιανό Εθνικό Συντονιστικό της ΠΠΓ για την προσπάθειά τους να μας καλωσορίσουν και τη δουλειά που έβαλαν ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις γυναίκες της Γαλικίας, ειδικά τη Λόρα Μπουλγκάλο, την αδερφή μας που αντιμετωπίζει δίωξη για την απαρέγκλιτη υποστήριξή της προς τους/τις μετανάστες/τριες, καθώς και τη συλλογικότητα Nós Mesmas, θύματα βίαιων επιθέσεων για τον λεσβιακό ακτιβισμό τους.

Αυτός δεν είναι ο κόσμος που θέλουμε να χτίσουμε, θέλουμε ένα κόσμο ειρήνης, αποστρατιωτικοποιημένο, έναν κόσμο χωρίς τείχη να μας χωρίζουν, έναν κόσμο όπου οι ανθρώπινες ζωές αξίζουν περισσότερο από το χρήμα. Θέλουμε να χτίσουμε έναν κόσμο όπου τα παιδιά θα μπορούν να παίζουν χωρίς να φοβούνται τους βιασμούς, τις δολοφονίες και τις εξαφανίσεις, όπου οι γυναίκες δεν θα είναι θύματα της σεξιστικής βίας και συμπεριφοράς.

 

Το μέλλον μας είναι η διεθνής αλληλεγγύη, θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε έως ότου όλες οι γυναίκες είναι ελεύθερες