Αλιεύει η Δήμητρα Σπανού

Μια έρευνα σχετικά με την κατάσταση των Αφρικανών γυναικών που παγιδεύονται σε έναν ιστό οργανωμένου εγκλήματος, πορνείας και λαθρεμπορίου, μεταξύ των πατρίδων τους στην Αφρική και την Ιταλία. Δύο ντοκυμαντερ (στα αγγλικά) από το aljazeera όπου η Juliana Ruhfus διερευνά το ζήτημα της διακίνησης ανθρώπων.

The Nigerian Connection I

Κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από την δυτική Αφρική μεταναστεύουν στην Ευρώπη ελπίζωντας σε μια καλύτερη ζωή. Κάποιοι από αυτούς καταλήγουν έρμαια των κυκλωμάτων οργανωμένου εγκλήματος, τα οποία πατάνε πάνω στις ελπίδες και την απόγνωση των θυμάτων τους. Στη νότια Ιταλία, οι γυναίκες είναι εκείνες που βιώνουν την πιο σκληρή εκμετάλλευση καθώς εγκλωβίζονται από το trafficking και την αναγκαστική πορνεία. Η δημοσιογράφος επισκέπτεται το γκέτο του Destra Volturno και μιλάει με διάφορους εμπλεκόμενος/ες, μεταξύ των οποίων είναι η τοπική αστυνομία, παράνομοι μετανάστες και θύματα αναγκαστικής πορνείας, καθώς και γυναίκες που κατάφεραν να ξεφύγουν. Συζητούν για τον πόλεμο των συμμοριών και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν για να ελέγχουν τους μετανάστες και τις μετανάστριες, υποχρεώνοντάς τους/τες να συμμετέχουν σε εγκληματικές δραστηριότητες.

 

The Nigerian Connection II

Στο δεύτερο μέρος, η Juliana Ruhfus ακολουθεί αντίστροφα το μονοπάτι του trafficking, φτάνοντας πίσω στη Νιγηρία. Εκεί όπου οι γυναίκες προσπαθώντας να ξεφύγουν από τη φτώχεια έρχονται σε επαφή και τελικά μπλέκουν με τα οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων. Συνάπτουν συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει και θρησκευτικές τελετές -βουντού, ενώ υποχρεώνονται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά. Όταν φτάσουν στην Ευρώπη ανακαλύπτουν πως η πορνεία είανι μονόδρομος για να καταφέρουν να ξεπληρώσουν τα χρέη τους.