του Λευτέρη Βασιλόπουλου

Μία καλλιτέχνιδα ζητά από τους Καναδούς να συμμετάσχουν στην ολοήμερη τοποθέτηση σε διάφορα σημεία κόκκινων φορεμάτων ως οπτική υπενθύμιση των εξαφανισμένων ή δολοφονημένων Αυτόχθονων γυναικών.

Η Τζέιμι Μπλακ δημιούργησε το The REDress Project 5 χρόνια πριν. Μαζεύει κόκκινα φορέματα από την κοινότητα και τα τοποθετεί δημόσια, από Πανεπιστημιακούς χώρους μέχρι και το Μουσείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ώστε να αντιπροσωπεύουν και να τονίζουν την απουσία αυτών των γυναικών.

Περίπου 1.200 Αυτόχθονες γυναίκες έχουν είτε δολοφονηθεί είτε εξαφανιστεί τα τελευταία 30 χρόνια στον Καναδά, ενώ μόνο για το 2014 ο αριθμός τους έφτασε στις 225.

Στις 4 Οκτωβρίου η Μπλακ ζήτησε από τις γυναίκες να δωρίσουν ένα κόκκινο φόρεμα στο πρόγραμμα ή να το κρεμάσουν έξω από το σπίτι τους και πολλές έχουν ανταποκριθεί ήδη.

Μέσα από αυτές τις «εγκαταστάσεις» ελπίζει να τραβήξει το ενδιαφέρον πάνω στην έμφυλη και σεξιστική φύση των βίαιων εγκλημάτων κατά των αυτοχθόνων γυναικών, αλλά και «να αφυπνίσει μια παρουσία διαμέσου του στιγματισμού της απουσίας.»

Οι περισσότεροι κάτοικοι όταν βλέπουν τα φορέματα αναζητούν το νόημα τους και όταν το μαθαίνουν σοκάρονται. Δεν μπορούν να πιστέψουν ότι λίγα μέτρα μακριά από εκεί που κρέμεται το εκάστοτε κόκκινο φόρεμα, έχει βρεθεί το άψυχο σώμα μιας αυτόχθονης γυναίκας ή ότι «τέτοια πράγματα συμβαίνουν στην πόλη τους».

Η έλλειψη πληροφόρησης γενικά πάνω στους «πρώτους» κάτοικους του Καναδά είναι άλλωστε χαρακτηριστικών και αυτών των εποίκων.

Περισσότερα για το έργο της Τζέιμι Μπλακ βρίσκετε εδώ: The REDress Project

Πηγή: hitandrun

Διαβάστε ακόμα

Κόκκινα παπούτσια ενάντια στη βία κατά των γυναικών

.