Περισσότερες από μία στις τρεις γυναίκες στον κόσμο πέφτει θύμα σωματικής ή σεξουαλικής βίας, γεγονός το οποίο αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας με διαστάσεις επιδημίας, υπογραμμίζει σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε έκθεσή του.

Η μεγάλη πλειονότητα των γυναικών δέχεται επίθεση ή κακοποιείται από τον σύζυγο ή τον σύντροφο και τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες έπειτα από αυτές τις επιθέσεις είναι κατάγματα οστών, μώλωπες, επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, κατάθλιψη κι άλλα ψυχολογικά προβλήματα, σύμφωνα με την έκθεση.

«Αυτή είναι μια καθημερινή πραγματικότητα για πάρα πολλές γυναίκες», δήλωσε σε συνέντευξή της στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters η Σάρλοτ Ουάτς, μία από τις συντάκτριες της έκθεσης, ειδική για την πολιτική υγείας στην Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Η ίδια σημείωσε ότι συγκλονίστηκε από τις εικόνες που προβλήθηκαν αυτήν την εβδομάδα οι οποίες δείχνουν τον σύζυγο της διάσημης τηλεοπτικής σεφ και συγγραφέως Ναϊτζέλα Λόσον να την έχει πιάσει από τον λαιμό. Μετά την επίθεση αυτή ο σύζυγός της και συλλέκτης έργων τέχνης Τσαρλς Σάατσι δέχθηκε προειδοποίηση από την αστυνομία για την επίθεση στην σύζυγό του.

«Δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες για το τι συμβαίνει εκεί, αλλά αυτό δείχνει πράγματι ότι είναι κάτι που συμβαίνει σε όλες τις γυναίκες -δεν πρόκειται μόνον για φτωχές γυναίκες ή για γυναίκες σε μια κάποια χώρα. Αυτό είναι πράγματι ένα παγκόσμιο ζήτημα», σημείωσε η Ουάτς.

Η έκθεση, την οποία συνέταξαν η Ουάτς και η Κλαούντια Γκαρσία-Μορένο του ΠΟΥ, σε συνεργασία με την Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και το νοτιοαφρικανικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας, δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα από τον ΠΟΥ στην Γενεύη.

«Σε παγκόσμια κλίμακα το 35% των γυναικών έχουν υποστεί σωματική και/ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό τους, ή βία από άλλους εκτός του συντρόφου τους», αναφέρεται στην έκθεση.

«Πρόκειται για συγκλονιστικά στατιστικά στοιχεία», δήλωσε επίσης η Φλάβια Μπούστρεο, υπεύθυνη του τμήματος του ΠΟΥ για τις οικογένειες, τις γυναίκες και τα παιδιά. «Είναι επίσης συγκλονιστικό να βλέπουμε ότι το φαινόμενο αυτό υπάρχει παντού στον κόσμο», πρόσθεσε.

«Η πλειονότητα από τις πράξεις αυτές είναι επιθέσεις από τον σύντροφο», υπογραμμίζεται στην έκθεση, όπου επισημαίνεται ότι σε ολόκληρο τον κόσμο περίπου το 38% των γυναικών που πέφτουν θύμα φόνου δολοφονούνται από τους συντρόφους τους και ότι το 42% των γυναικών που έχουν πέσει θύμα σωματικής ή σεξουαλικής βίας από έναν σύντροφο φέρουν ως αποτέλεσμα τραύματα.

Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι «σχεδόν το ένα τρίτο (30%) όλων των γυναικών που είχαν μια σχέση υπέστησαν σωματική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό τους». Το ποσοστό είναι χαμηλότερο (7%) για τις σεξουαλικές επιθέσεις από κάποιον άλλον εκτός του συντρόφου.

Η Γκαρσία-Μορένο επισήμανε τις πρόσφατες περιπτώσεις βιασμών στην Ινδία και τη Νότια Αφρική, οι οποίες έφεραν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την μεταχείριση των γυναικών παγκοσμίως.

Ο ομαδικός βιασμός τον περσινό Δεκέμβριο μιας 23χρονης φοιτήτριας σε ένα λεωφορείο στο Νέο Δελχί προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή και άνευ προηγουμένου διαδηλώσεις με την αξίωση να υπάρξουν καλύτερα μέτρα αστυνόμευσης για την πάταξη των σεξουαλικών εγκλημάτων.

Στην έκθεση αυτή αναφέρονται επίσης οι συνέπειες για την υγεία από την βία αυτή, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο γέννησης ενός λιπόβαρου παιδιού, εμφάνισης κατάθλιψης ή πρόκλησης μιας αποβολής, όπως και τον κίνδυνο μόλυνσης από AIDS ή εξώθησης στον αλκοολισμό.

Σε αυτήν οι επιστήμονες προτείνουν επίσης προγράμματα πρόληψης που ευνοούν τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως «την αμφισβήτηση των κοινωνικών κανόνων που υποστηρίζουν τον έλεγχο και την εξουσία που ασκούν οι άνδρες στις γυναίκες και που συναινούν ή ανέχονται την βία σε βάρος των γυναικών» και ζητούν να προστεθούν τα ζητήματα αυτά στην εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού.

«Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα της δημόσιας υγείας, με διαστάσεις επιδημίας, το οποίο αξιώνει επείγουσα δράση», καταλήγουν οι συντάκτες της έκθεσης αυτής, η οποία στηρίζεται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από 81 χώρες.

Σε δήλωσή της που συνοδεύει την έκθεση αυτή, η γενική διευθύντρια της ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν υπογραμμίζει και αυτή ότι η βία κατά των γυναικών έχει προκαλέσει προβλήματα υγείας με «διαστάσεις επιδημίας» και προσθέτει: «Τα συστήματα υγείας σε όλον τον κόσμο μπορούν και πρέπει να κάνουν περισσότερα για τις γυναίκες που βιώνουν τη βία».

Πηγή: tvxs

 

ΥΓ: “Επιδημία”?? Εμείς το λέμε πατριαρχία, σεξισμό, ανδροκρατία…