Το Σάββατο 13 Ιουνίου 2015, το pride της  Αθήνας θα διεξαχθεί με την επίσημη αποχή των περισσότερων ομάδων, οργανώσεων, συλλογικοτήτων και ΜΚΟ της lgbtq κοινότητας, ως αντίδραση στον αποκλεισμό τρανς ατόμων από την διοργάνωση.

Έχοντας ξεκινήσει ως πορεία μνήμης της εξέγερσης του Stonewall στις 28 Ιουνίου του 1969, το pride έχει καθιερωθεί ως μέρα ορατότητας για όλη την lgbtq κοινότητα. Την μέρα αυτή  όλοι, όλες και όλ@ διεκδικούν παρουσία στο δημόσιο χώρο και ελευθερία έκφρασης μέσα σε αυτόν. Παρόλο που τα χαρακτηριστικά του έχουν εμφανώς αλλάξει από τότε, το pride παραμένει ένα σημαντικό ραντεβού και γι’ αυτόν ακριβώς το  λόγο αναρωτιόμαστε γιατί τα τρανς άτομα εξαιρούνται με τέτοιον τρόπο απ’ αυτό.

Υπάρχουν πολλές κριτικές ως προς τον χαρακτήρα των pride, τους φορείς που το στηρίζουν αλλά και το γεγονός ότι την διοργάνωση κατέχει μια ΜΚΟ. Τόσο πέρυσι όσο και φέτος αποδείχτηκε πως η διοργάνωση του pride δεν εκφράζει την lgbtq κοινότητα σαν σύνολο και αδυνατεί να αποτυπώσει το σύνολο των επιθέσεων που δέχτηκε και των αγώνων, θεσμικών και κινηματικών που έχει πετύχει.

Όσο το pride δεν αποτελεί κτήμα και διοργάνωση του συνόλου της lgbtq κοινότητας, ένα μεγάλο της μέρος δεν θα μπορεί να δει τ@ν εαυτ@ τ@ μέσα σε αυτό.